Rolul bacteriilor in infectiile recurente ale tractului urinar

Sănătate
16 Mai 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas demonstreaza ca exista mai multe specii de bacterii in tesutul vezicii urinare in cazul femeilor aflate la menopauza, care sufera de infectii recurente ale tractului urinar.

Rezultatele, publicate in ”Journal of Molecular Biology”, reprezinta prima analiza sistematica a biopsiilor de la pacientii din aceasta categorie. Constatarile furnizeaza informatii prin care putem intelege mai bine interactiunile dintre bacterii si tesutul gazda. Doar in acest mod se pot elabora strategii mai eficiente de tratament.

Ce sunt infectiile tractului urinar?

Infectiile tractului urinar (UTI) provoaca iritatii si durere. Majoritatea sunt cauzate de bacteria ”Escherichia coli”, care in mod normal traieste in intestinul uman, dar uneori ajunge in tractul urinar, unde poate sa cauzeze pagube.

De cele mai multe ori, infectiile apar la femei, iar acestea pot fi tratate in mod eficient cu ajutorul antibioticelor. Totusi, in cazul femeilor care au ajuns la menopauza, infectiile urinare recidiveaza atat de frecvent incat devin o afectiune cronica, astfel ca necesita doze zilnice de antibiotice din ce in ce mai puternice, totul pentru ca bacteriile care cauzeaza infectiile devin, treptat, rezistente la fiecare medicament nou administrat.

”Daca ne referim la femeile in varsta, aceste infectii pot persista chiar si zeci de ani. In cele din urma, ultima solutie este ca pacienta sa isi inlature vezica urinara”, spune Nicole De Nisco, principalul autor al studiului.

Majoritatea cercetarilor epidemiologice, care s-au axat pe infectiile tractului urinar, au analizat doar femei cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, o etapa a vietii mult prea timpurie pentru a fi analizata si menopauza.

Pentru a investiga mecanismele patogene si raspunsurile imune care au legatura cu infectiile recurente ale tractului urinar, echipa de specialisti a analizat urina si biopsiile a 14 femei, aflate la menopauza. Acestea au facut o citoscopie, procedura care vizeaza tratarea infectiilor urinare rezistente la antibiotice prin indepartarea tesutului inflamat al vezicii urinare.

Ce au descoperit specialistii?

Specialistii au descoperit ca, pe langa bacteria Escherichia coli, au fost gasite si ”Klebsiella pneumoniae” si ”Enterococcus faecalis”. De asemenea, au gasit in tesutul indepartat ”Staphylococcus hominis” si ”Bacillus firmus”.

”Descoperirile noastre confirma faptul ca bacteriile formeaza comunitati in interiorul peretelui vezicii urinare, in cazul pacientilor care sufera de infectii ale tractului urinar, care nu au fost descoperite anterior. Aceasta cercetare este un pas important pentru a intelege mai bine mecanismele acestor infectii recurente, mai ales pentru femeile aflate la menopauza”, concluzioneaza De Nisco.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării