Severitatea afectiunilor este influentata de perioada zilei?

Sănătate
20 Mai 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

Oamenii de stiinta au analizat, printr-un nou studiu publicat in revista ”Trends in Immunology”, modul in care perioada zilei influenteaza severitatea afectiunilor, fie ca este vorba de o raceala, o alergie, sau un atac de cord.

Cercetatorii din Elvetia s-au axat pe mai multe studii, majoritatea facute cu ajutorul soarecilor, pentru a analiza legatura dintre ritmurile circadiene si raspunsurile imune. De exemplu, raspunsurile imune adaptive (in care celulele specializate, care lupta impotriva agentului patogen, se dezvolta in mai multe saptamani) se afla sub controlul circadian.

Christoph Scheiermann, imunolog la Universitatea Geneva, sustine ca aceasta descoperire ar trebui sa fie luata in considerare, indiferent ca este vorba despre un vaccin sau despre un transplant.

Corpul nostru reactioneaza la mai multi factori, cum ar fi lumina sau hormonii, pentru a anticipa ritmurile recurente ale somnului, metabolismului, sau ale altor procese fiziologice. Atat in cazul oamenilor, cat si al soarecilor, numarul celulelor albe din sange oscileaza, de asemenea, in functie de ritmul circadian.

Se poate imbunatati raspunsul imun prin constientizarea si implicarea ritmului circadian?

Pentru a gasi raspunsul la aceasta intrebare, specialistii au analizat studii separate, care comparau ritmurile circadiene ale celulelor imune in conditii normale sau in cazuri speciale, cum ar fi inflamatii sau boli. Astfel, au descoperit ca:

  • Atacurile de cord, la om, apar cel mai frecvent dimineata, moment in care tind sa fie mai severe decat noaptea. La soareci, numarul de monocite (un tip de celule albe din sange, care lupta impotriva bacteriilor, virusilor si ciupercilor) din sange este mai mare in timpul zilei. In timpul noptii, numarul de monocite este mai mic, rezultand o scadere a protectiei cardiace in acel moment, comparativ cu dimineata.
  • Capacitatea celulelor imune de a combate placile aterosclerotice poate depinde de CCR2 (o proteina care are legatura cu functia imuna si cu inflamatia). CCR2 are un ritm zilnic in cazul soarecilor, punctul culminant fiind dimineata. Tinand cont de influenta pe care o are asupra celulelor imune, procesul poate fi urmarit pentru a intelege mai bine comportamentul celulelor albe din sange in cazul aterosclerozei.
  • Infectiile cu paraziti au legatura cu ritmul circadian. Soarecii infectati cu parazitul gastrointestinal Trichuris muris au reusit sa elimine viermii semnificativ mai repede dimineata, comparativ cu soarecii infectati seara.
  • O toxina bacteriana, asociata cu pneumonia, initiaza un raspuns inflamator in plamanii soarecilor. Recrutarea celulelor imune in timpul inflamatiei pulmonare are, de asemenea, un model de oscilatie circadiana.
  • Mai multe monocite, care lupta cu bacteriile, pot fi recrutate in splina si in ficat dupa-amiaza, astfel ca rezistenta bacteriilor este mai scazuta in acest interval.
  • Simptomele alergice sunt dependente de timp, iar cele mai severe simptome apar intre miezul noptii si prima ora a diminetii.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării