Publicat la: 
20/03/2018

De ce bebelusii se misca in uter pe perioada sarcinii

Oamenii de stiinta au descoperit de curand ca bebelusii se misca in uter pentru a dezvolta oase si articulatii puternice. Se pare ca miscarea stimuleaza interactiuni moleculare care ghideaza celulele si tesutul embrionar pentru a construi un schelet robust si maleabil. Daca embrionul nu se misca, este un semn ca dezvoltarea poate fi necorespunzatoare, ceea ce poate duce la dezvoltarea oaselor fragile si a articulatiilor anormale, informeaza tcd.ie.

Importanta dezvoltarii unui sistem osos sanatos 

Celulele embrionare de la inceputul sarcinii primesc semnale la nivel biologic care dirijeaza formarea tesutului fatului. Ca exemplu, oasele trebuie sa fie suficient de puternice si rezistente pentru a ne proteja si sustine intregul organism, in timp ce articulatiile trebuie sa fie suficient de flexibile pentru a permite miscarea fara probleme.

Pentru a dezvolta un sistem osos sanatos, oasele trebuie sa fie acoperite de un cartilaj neted, lubrifiat. La inceputul sarcinii, celulele embrionare incep sa ia forma de oase sau cartilaj, in functie de locul in care se produce formarea acestora.

Formarea sistemului osos

Oamenii de stiinta stiu multe dintre semnalele ce dirijeaza celulele pentru a construi oasele, insa pana in prezent nu aveau o cunoastere avansata in privinta modului in care se formeaza cartilajul si articulatiile.

Tratamentul clinic pentru degenerarea articulara consta in inlocuirea articulatiilor, ce imbunatateste calitatea vietii persoanelor suferinde, insa acest tratament implica interventii chirurgicale invazive si nu reprezinta o solutie permanenta.

Daca am intelege mai bine modul in care se formeaza cartilajul articular si articulatiile, inca de la inceputul formarii embrionului, am putea gasi modalitati mai eficiente de regenerare a cartilajului din celule stem care ar putea fi folosite ca tratament in cazul leziunilor si bolilor articulare.

Necesitatea miscarilor embrionare pe parcursul sarcinii - noi descoperiri

Descoperirile arata ca, in absenta miscarii embrionare, celulele care trebuie sa formeze cartilajul articular primesc semnale moleculare incorecte, un proces pe parcursul caruia un tip de semnal sanatos este pierdut, iar, in schimb, este activat un alt semnal necorespunzator. Pe scurt, celulele primesc semnalul "construieste os" in loc sa primeasca semnalul "construieste cartilaj"," adauga Paula Murphy.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat miscarile embrionare si dezvoltarea puilor de gaina si a soarecilor si au observat ca atunci cand miscarile embrionare sunt limitate, celulele articulare nu se dezvolta corespunzator. In cazuri extreme, in locul dezvoltarii cartilajelor are loc formarea structurii osoase. 

Pe parcursul experimentelor de laborator, oamenii de stiinta au reusit sa izoleze mecanismul care sta la baza dezvoltarii sanatoase a oaselor, iar analiza lor a oferit o noua perspectiva asupra tipurilor de miscari embrionare si a semnalelor necesare ce indica o imbinare sanatoasa a oaselor.

Interventii la nivel embrionar

Urmatorii pasi in cunoasterea formarii sistemului osos inca de la inceputul sarcinii sunt descoperirea modului in care oamenii de stiinta pot interveni pentru a activa transmiterea semnalelor corecte catre celule cu scopul de a determina formarea sanatoasa a cartilajelor.

Acest proces ar implica expunerea celulelor la diferite combinatii de semnale biologice si biofizice pentru a gasi reteta perfecta. 

Activitatea oamenilor de stiinta va presupune, de asemenea, cunoasterea miscarilor specifice fiecarei etape de dezvoltare a sistemului osos, ce va ajuta la diagnosticarea corecta si precoce a problemelor, precum si la stabilirea masurilor de interventii fizioterapeutice cu scopul de a compensa lipsa miscarilor embrionare necesare dezvoltarii, ce apar in mod natural pe parcursul unei sarcini sanatoase.

Adaugă comentariu nou

Articole similare

Conceptii gresite despre conceptie / Foto: Photoxpress In ciuda educatiei sexuale pe scara larga, multe tinere (si chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizeaza in intregime ce inseamna si ce presupune actul procreerii. Un studiu din Noua Zeelanda, de exemplu, a aratat ca 74% dintre femeile care s-au prezentat la o clinica de...
Fata sau baiat? / Foto: Photoxpress "Ce iti doresti, fata sau baiat?" e cea mai frecventa intrebare auzita de viitoarele mamici. Unele cupluri isi doresc cu ardoare ca bebelusul lor sa aiba un anumit sex si numai acela si ar face orice ca dorinta sa li se implineasca. Metodele babesti s-au dovedit ineficiente si cercetatorii s-au grabit sa...
In timpul sarcinii multe femei tind sa manance cat pentru doi, incercand sa dea vina pe pofte, dar cercetatorii sustin ca nu este un obicei sanatos. Una din trei femei recunoaste ca isi urmeaza impulsul de a manca excesiv, dar nu stiu ca este un risc major pentru sanatatea lor si a copiilor. Informatiile se bazeaza pe un studiu la care au...
Incontinenta urinara, o problema stanjenitoare / Foto: EveryStock Incontinenta urinara termenul folosit pentru pierderea involuntara de urina, o problema stanjenitoare deloc rara, chiar daca se vorbeste destul de putin despre ea. Se poate intampla oricui sa treaca prin aceasta situatie, poate fi trecatoare sau cronica, dar afectiunea este mai...
  Nevoia de fier creste in perioada sarcinii / Foto: Captura Vimeo Anemia nu trebuie neglijata. Ea nu afecteaza numai sanatatea unei singure persoane, ci, in cazul unei sarcini, poate pune in pericol si starea de sanatate a fatului. Anemia in timpul sarcinii este asociata unui risc crescut de nastere prematura, greutate mica a copilului la...