Publicat la: 
20/03/2018

De ce bebelusii se misca in uter pe perioada sarcinii

Oamenii de stiinta au descoperit de curand ca bebelusii se misca in uter pentru a dezvolta oase si articulatii puternice. Se pare ca miscarea stimuleaza interactiuni moleculare care ghideaza celulele si tesutul embrionar pentru a construi un schelet robust si maleabil. Daca embrionul nu se misca, este un semn ca dezvoltarea poate fi necorespunzatoare, ceea ce poate duce la dezvoltarea oaselor fragile si a articulatiilor anormale, informeaza tcd.ie.

Importanta dezvoltarii unui sistem osos sanatos 

Celulele embrionare de la inceputul sarcinii primesc semnale la nivel biologic care dirijeaza formarea tesutului fatului. Ca exemplu, oasele trebuie sa fie suficient de puternice si rezistente pentru a ne proteja si sustine intregul organism, in timp ce articulatiile trebuie sa fie suficient de flexibile pentru a permite miscarea fara probleme.

Pentru a dezvolta un sistem osos sanatos, oasele trebuie sa fie acoperite de un cartilaj neted, lubrifiat. La inceputul sarcinii, celulele embrionare incep sa ia forma de oase sau cartilaj, in functie de locul in care se produce formarea acestora.

Formarea sistemului osos

Oamenii de stiinta stiu multe dintre semnalele ce dirijeaza celulele pentru a construi oasele, insa pana in prezent nu aveau o cunoastere avansata in privinta modului in care se formeaza cartilajul si articulatiile.

Tratamentul clinic pentru degenerarea articulara consta in inlocuirea articulatiilor, ce imbunatateste calitatea vietii persoanelor suferinde, insa acest tratament implica interventii chirurgicale invazive si nu reprezinta o solutie permanenta.

Daca am intelege mai bine modul in care se formeaza cartilajul articular si articulatiile, inca de la inceputul formarii embrionului, am putea gasi modalitati mai eficiente de regenerare a cartilajului din celule stem care ar putea fi folosite ca tratament in cazul leziunilor si bolilor articulare.

Necesitatea miscarilor embrionare pe parcursul sarcinii - noi descoperiri

Descoperirile arata ca, in absenta miscarii embrionare, celulele care trebuie sa formeze cartilajul articular primesc semnale moleculare incorecte, un proces pe parcursul caruia un tip de semnal sanatos este pierdut, iar, in schimb, este activat un alt semnal necorespunzator. Pe scurt, celulele primesc semnalul "construieste os" in loc sa primeasca semnalul "construieste cartilaj"," adauga Paula Murphy.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat miscarile embrionare si dezvoltarea puilor de gaina si a soarecilor si au observat ca atunci cand miscarile embrionare sunt limitate, celulele articulare nu se dezvolta corespunzator. In cazuri extreme, in locul dezvoltarii cartilajelor are loc formarea structurii osoase. 

Pe parcursul experimentelor de laborator, oamenii de stiinta au reusit sa izoleze mecanismul care sta la baza dezvoltarii sanatoase a oaselor, iar analiza lor a oferit o noua perspectiva asupra tipurilor de miscari embrionare si a semnalelor necesare ce indica o imbinare sanatoasa a oaselor.

Interventii la nivel embrionar

Urmatorii pasi in cunoasterea formarii sistemului osos inca de la inceputul sarcinii sunt descoperirea modului in care oamenii de stiinta pot interveni pentru a activa transmiterea semnalelor corecte catre celule cu scopul de a determina formarea sanatoasa a cartilajelor.

Acest proces ar implica expunerea celulelor la diferite combinatii de semnale biologice si biofizice pentru a gasi reteta perfecta. 

Activitatea oamenilor de stiinta va presupune, de asemenea, cunoasterea miscarilor specifice fiecarei etape de dezvoltare a sistemului osos, ce va ajuta la diagnosticarea corecta si precoce a problemelor, precum si la stabilirea masurilor de interventii fizioterapeutice cu scopul de a compensa lipsa miscarilor embrionare necesare dezvoltarii, ce apar in mod natural pe parcursul unei sarcini sanatoase.

Adaugă comentariu nou

Articole similare

Cercetatorii de la Imperial College, din Londra, au descoperit, printr-un nou studiu, ca o cauza a pierderilor repetate de sarcina ar putea fi calitatea slaba a spermei. Acestia au analizat calitatea spermei a 50 de barbati ale caror partenere au pierdut minim trei sarcini consecutive, potrivit sciencedaily.com. Studiul a fost publicat in...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife Leucemia in timpul sarcinii este o afectiune rara, avand o incidenta de 1/100000 de sarcini, annual. Cele mai frecvente forme de leucemie in timpul sarcinii sunt cele acute, dintre acestea 2/3 sunt reprezentate de leucemia acuta mieloida si 1/3 de leucemia acuta limfoida. Leucemia mieloida cronica apare in mai...
Ce ecografii trebuie sa faca o viitoare mama in timpul sarcinii? Dr. Mihaela Steriu a explicat in ce saptamani de sarcina sunt recomandate ecografiile, care sunt indicatiile lor si ce aflam in urma acestora? "Este recomandat sa respectam protocolul si sa nu exageram cu ecografiile", spune Dr. Mihaela Steriu. Dr. Mihaela Steriu: In trimestrul 1...
Pentru prima data au fost descoperite in placenta particule mici de carbon, obtinute prin arderea combustibililor fosili, potrivit noilor cercetari prezentate la ”European Respiratory Society International Congress”, conform eurekalert.org. Descoperirile acestui studiu se adauga la dovezile existente privind riscurile poluarii asupra copiilor...
Sistemul imunitar al femeilor insarcinate se modifica pe parcursul celor noua luni, dar nu asa cum se credea anterior. Specialistii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au facut un nou studiu prin care au descoperit ca timusul, un organ al sistemului imunitar, localizat aproape de inima, joaca un rol important in timpul unei sarcini normale...