Scanarea cardiaca poate detecta tinerii cu risc de moarte cardiaca subita

Cardiologie
23 Mai 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

De multe ori, tineri aparent sanatosi fac stop cardiac, moment in care inima inceteaza sa bata brusc, in timp ce fac activitati sportive. Cauzele pot fi diverse, cum ar fi cardiomiopatie hipertrofica (HCM), o afectiune mostenita. In acest caz muschii inimii sunt anormal de grosi, astfel ca este mult mai greu pentru inima sa pompeze sange.

In timp ce persoanele suspecte de HCM pot face o electrocardiograma, oamenii care se afla in alte categorii de risc extrem de ridicat sunt dificil de identificat. Majoritatea persoanelor care sufera de HCM nu au simptome precum senzatie de ameteala, sau taierea respiratiei. Totusi, dintre pacientii diagnosticati cu HCM, doar unul din 100 este expus riscului de stop cardiac subit.

Oamenii de stiinta au facut un nou studiu, prin care si-au propus sa descopere daca un tip special de RMN cardiac ar putea detecta anomalii ale fibrelor musculare cardiace specifice HCM. Astfel, au comparat scanarile cardiace a 50 de persoane diagnosticate cu HCM cu alte 30, facute de persoane sanatoase.

Cercetatorii sugereaza ca scanarile cardiace ar putea fi folosite pentru a identifica persoanele cu HCM care au un risc ridicat de a muri subit din cauza unui stop cardiac. In acest mod ar putea lua in considerare diferite optiuni de tratament, cum ar fi implantarea unui defibrilator. Prin urmare, acest test ar putea fi folosit ca o tehnica de investigatie suplimentara in cazul persoanelor diagnosticate cu HCM.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford, fiind publicat in revista ”American College of Cardiology”.

Totul despre cardiomiopatia hipertrofica:
Ce este cardiomiopatia hipertrofica ● Simptomele cardiomiopatiei hipertrofice ● Diagnosticul de cardiomiopatie hipertroficacardiomiopatie hipertrofica ● Tratamentul pentru cardiomiopatie hipertrofica ▶

”Semnalele de avertizare ale unei afectiuni cardiace care poate deveni mortala rapid ar putea fi acum observate din timp, pentru prima data”, spun autorii studiului.

Aceasta a fost o cercetare transversala, care a comparat imaginile RMN ale persoanelor diagnosticate cu HCM si ale celor sanatoase. Dupa cum spun specialistii, ramane dificil de prezis care dintre persoanele cu HCM ar putea muri subit din cauza unui stop cardiac. Constatarile in urma decesului indica ca, de multe ori, cauzele ar fi anumite disfunctii care se extind in fibrele musculare ale inimii. Prin urmare, detectarea anumitor anomalii la nivelul fibrelor inimii, in cazul persoanelor cu HCM, ar putea indica un risc crescut de atac de cord.

La studiu au participat 50 de persoane, diagnosticate cu HCM, cu varsta medie de 47 de ani si 30 de persoane sanatoase, de aceeasi varsta. Tuturor li s-a facut un tip special de RMN, mai exact de difuziune. Aceasta scanare foloseste miscarea moleculelor de apa de-a lungul celulelor musculare ale inimii, oferind detalii 3D despre structura inimii. Specialistii s-au concentrat pe o masura, numita anizotropie fractionata, care ofera un scor intre 0 si 1.

Scorul 1 este o masura perfecta, care arata ca difuzia are loc de-a lungul unei singure linii, deci celulele musculare ale inimii sunt unite si aliniate corespunzator. Masura 0 arata ca difuzia de apa se produce la intamplare, deci exista probleme cu alinierea si structura celulelor musculare cardiace. De asemenea, pacientii au fost monitorizati pe termen lung pentru urmarirea tratamentelor administrate sau a complicatiilor.

Cercetatorii au descoperit ca anizotropia medie fractionala a fost redusa la persoanele cu HCM, de 0,49, comparativ cu 0,52. Aceste masuratori au fost facute in timp ce inima se relaxa si se umplea cu sange. De asemenea, persoanele cu HCM care au avut, de-a lungul timpului, probleme grave ale ritmului cardiac au avut masuri anizotropice mai mici.

Cercetatorii spun ca masurile reduse sunt asociate cu complicatii grave ale ritmului cardiac in cazul persoanelor cu HCM.

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu HCM au simptome, cum ar fi palpitatii sau dureri in piept, astfel ca afectiunea este diagnosticata. De asemenea, cu ajutorul medicamentelor, pot duce o viata normala. Totusi, un procent mic poate avea complicatii fatale. Daca oamenii din grupul de risc sunt identificati devreme, ar putea opta pentru implantarea unui defibrilator, care ii furnizeaza inimii un soc daca intra intr-un ritm cardiac periculos.

Sursa: www.nhs.uk

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării