Schema de vaccinare obligatorie in Romania

schema de vaccinare obligatorie in romania
schema de vaccinare obligatorie in romania

V-ati intrebat vreodata cum ar arata lumea daca in 1796 nu ar fi fost descoperit primul vaccin? De ce sunt vaccinurile atat de importante? Vaccinul reprezinta modalitatea de imunizare a organismului uman contra afectiunilor de natura infectioasa si este cea mai buna metoda, la ora actuala, de prevenire a unei boli. Aceasta imunizare este realizata prin injectarea unei cantitati mici de ser care contine o bacterie slabita, un virus care si-a pierdut virulenta, o toxina modificata/inofensiva sau o particula din agentul patogen. Astfel, este stimulat sistemul imun care va produce anticorpi specifici protejand organismul de infectie.

Schema de vaccinare obligatorie

Fiecare tara are elaborat un program national de vaccinare care este obligatoriu pentru toata populatia si este efectuat gratuit. In Romania, calendarul de vaccinare cuprinde urmatoarele vaccinuri:

  • BCG (profilaxia primara a tuberculozei);
  • DTP (vaccin impotriva difteriei, tetanosului si a tusei convulsive);
  • DT (vaccin impotriva difteriei si tetanosului)
  • VPOT (vaccin impotriva poliomielitei);
  • HepB (vaccin antihepatita B);
  • ROR (vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei).

Vaccinuri optionale - se fac in completarea celor obligatorii, iar costul este suportat de cel vaccinat.

  • Hib (vaccinul impotriva Haemophilus influenzae tip b este obligatoriu la copii in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, dar nu si la noi);
  • vaccinarea antivariceloasa;
  • vaccinarea antihepatita A;
  • antigripala;
  • antipneumococica.

Schema de vaccinare obligatorie in Romania:

 

schema de vaccinare obligatorie in romania

Importanta vaccinarii

 

In bolile infectioase, preventia prin vaccinare este cea mai simpla metoda de control. Preventia este si mult mai ieftina: pentru tratamentul rubeolei se cheltuiau intre 209 si 480 euro pe caz, in timp ce vaccinarea impotriva acestei boli costa 0,17-0,97 euro pe persoana, asa cum indica un studiu efectuat in 11 tari vest europene. Nu trebuie uitat impactul considerabil pe care programele de vaccinare in masa l-au avut in medicina preventiva contribuind la reducerea numarului de cazuri de difterie, tetanos, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatita virala B in majoritatea tarilor industrializate.

Eficienta vaccinarii: Numarul cazurilor anuale raportate in SUA inainte si dupa introducerea vaccinarii

In prezent, exista 26 de boli infectioase care pot fi prevenite prin vaccinare, iar acest numar este in crestere.

Un material realizat de Dr. Alin Popescu.

Controversele vaccinarii si poli-vaccinarii

Exista tot mai multe persoane in lume, ca si o parte semnificativa din societatea americana, care se opun imunizarii. Unii duc chiar la extrem revolta, refuzand vaccinurile obligatorii pentru copiii lor, sustinand ca organismul trebuie sa lupte singur impotriva bolilor, se arata in lucrarea The Vaccine Controversy", semnata de specialistul in imunizare Kurt Link. Ei pornesc de la faptul ca lista vaccinurilor obligatorii a crescut considerabil fata de acum 20 de ani, iar efectele asupra bebelusilor si copiilor ultimelor generatii nu pot fi lesne cunoscute. Un alt argument pe care ei il ofera ar fi ca boli precum oreionul sunt tratabile.

Cat priveste poli-vaccinarile (efectuarea schemei de vaccinuri pbligatorii, plus numeroase alte vaccinuri facultative), unii medici de familie recomanda parintilor atentie, pentru ca este nevoie de discernamant intre o boala care poate fi tratata (in cazul in care copilul se imbolnaveste, pentru ca este posibil ca acest lucru sa nu se intample de fapt) si o boala pentru care nu exista tratament.

Pana unde iti lasi copilul pe mana stiintei si de unde il lasi sa se lupte el singur cu boala?

PRO si CONTRA, cate patru argumente ale cititorilor HotNews.ro:

PRO

  • este mult mai usor sa previi decat sa tratezi;
  • boli grave precum poliomielita au fost eradicate;
  • exista numeroase studii care atesta binefacerile vaccinurilor;
  • studiile contra-vaccinuri pornesc de la competitia intre companiile farmaceutice care le produc.

CONTRA

  • studii care arata ca exagerarea in imunizarea prin vaccinare poate avea rezultate nedorite;
  • considerentul potrivit caruia organismul trebuie sa lupte cu boala, devenind astfel mai rezistent la alti agenti patogeni;
  • contaminarea vaccinurilor in procesul de fabricatie;
  • probleme constatate la vaccinuri in perioada de testare si dupa (un exemplu aici, capitolul Pneumonia deaths Rota-023).

Redactia MedLive.ro

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării