MEDICINA GENERALA

17 Septembrie 2019

Spitalizarea in Sistem Privat: Avantaje, Conditii si Costuri

 

 

Ori de cate ori se confrunta cu o problema de sanatate, pacientii cauta acei medici in care au incredere ca ii pot ajuta si se indreapta catre acele spitale care le ofera conditii pentru urmarea celui mai bun tratament. 

In Romania, sistemul privat de sanatate este in continua dezvoltare, iar in cele ce urmeaza analizam in detaliu ce presupune spitalizarea in regim privat, dar si care sunt avantajele, conditiile si costurile pe care le implica.

 

Informatii generale: spitalizarea in sistem privat

Diagnosticare si tratament in spitalele private

Conditii pentru internarea in spitalele MedLife

Conditii pentru externarea din spitalele MedLife

Drepturile pacientului

Informatii generale: spitalizarea in sistem privat

De mai bine de 20 de ani, sistemul public de sanatate din Romania este completat de cel privat, care a adus servicii medicale la standardele celor din strainatate. Furnizorii privati investesc constant in infrastructura medicala si suplinesc nevoile existente in special in zona de laborator si analize, dar si pe segmentul imagisticii (Computer tomograf, RMN - rezonanta magnetica nucleara).

In ceea ce priveste spitalizarea in sistemul privat, de cele mai multe ori, aceasta presupune mai multa siguranta, atentie si un confort sporit pentru pacient, conditii care ii pot face sederea in spital mai usoara pe toata durata internarii.

Avantajele spitalizarii in sistemul privat

In ultimii ani, tot mai multi oameni se orienteaza catre spitalele si clinicile private de sanatate, cautand solutiile potrivite pentru nevoile si problemele lor. 

Adesea, avantajele oferite in cadrul spitalizarii in regim privat ii determina pe pacienti sa aleaga aceasta varianta:

Dotarile spitalelor private se ridica la cele mai inalte standarde: medicii au acces la aparate si dispozitive medicale de ultima generatie pentru a le oferi pacientilor cel mai bun tratament;

Medici si specialisti foarte bine pregatiti, care sunt la curent cu ultimele inovatii din domeniul medical si cauta intotdeauna metode noi si eficiente de abordare a problemelor de sanatate;

Spitalele private nu sunt la fel de aglomerate, ceea ce inseamna ca medicii pot acorda atentie sporita fiecarui pacient in parte;

Curatenia si igiena sunt pe primul plan in spitalele private, astfel ca bacteriile nu ajung la pacienti. De asemenea, bolnavii contagiosi sunt separati de ceilalti, iar masurile de precautie luate sunt mult mai mari, pentru protejarea fiecarui pacient in parte.

Conditiile din rezerve sunt mai bune (paturi noi, televizor, aer conditionat), asigurandu-le pacientilor tot confortul necesar pe parcursul tratamentului si al recuperarii. In plus, rezervele sunt fie individuale, fie de maximum doua-trei persoane, pentru ca acestea sa aiba parte de liniste si intimitate.

 

 

In Romania, spitalele Medlife le ofera pacientilor un pachet complet: unitati cu dotari de ultima generatie, conditii de spitalizare excelente si o echipa medicala care le acorda atentia si ingrijirea care le redau sanatatea.

Spitalizarea de zi

Dupa cum ii spune si numele, spitalizarea de zi este un serviciu oferit de unele spitale in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si poate avea o durata de maximum 12 ore. 

Pacientii pot accesa serviciile oferite in cadrul spitalului pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie. 

Problemele care pot fi diagnosticate si tratate in regimul spitalizarii de zi tin de diferite sectii (printre care si medicina interna, ORL, gastroenterologie, ginecologie) si pot necesita analize, investigatii amanuntite, dar si interventii chirurgicale de o complexitate redusa, care nu impun internare prelungita. 

Diagnosticare si tratament in spitalele private

Primul pas in tratarea unei boli este diagnosticarea corecta a acesteia. Odata ce este stabilita si inteleasa problema pacientului, medicul poate propune cel mai bun tratament pentru acesta.

Sistemul medical MedLife are o capacitate complexa de diagnostic, datorita aparaturii performante si a echipei de medici ultraspecializati, care ofera o diagnosticare corecta si rapida.

 

De la analize de laborator pana la investigatii complexe si servicii de imagistica (radiografii, ecografii, tomografii sau RMN, de exemplu), MedLife investeste constant in tehnologie de ultima generatie, pentru a oferi de fiecare data un diagnostic cu acuratete. 

 

Rezultatele dispozitivelor medicale sunt interpretate de medicul specialist, care ii propune apoi pacientului o schema de tratament in conformitate cu istoricul medical si starea sa actuala de sanatate. 

Conditii pentru internarea in spitalele MedLife

La internarea in spitalele MedLife, pacientii sunt rugati sa prezinte la receptie urmatoarele documente:

Buletinul/cartea de identitate/pasaportul;

Certificatul de nastere (in cazul copiilor care nu au implinit varsta de 14 ani);

Biletul de trimitere eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist (pentru interventiile decontate si contractate prin Casa de Asigurari de Sanatate);

Dovada de asigurat/a al/a Casei de Asigurari de Sanatate: cardul national de asigurari de sanatate (obligatoriu);

Adeverinta de salariat/adeverinta de somer care sa cuprinda numarul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni;

Cupon de pensie (in cazul pensionarilor);

Adeverinta de elev/student (daca este cazul).

 

Suplimentar, pacientului i se pot solicita analize de control (pentru depistarea anumitor infectii sau afectiuni), rezultatele investigatiilor anterioare, scrisori medicale si alte acte care il pot ajuta pe medicul curant sa evalueze cat mai bine starea de sanatate a pacientului.

De asemenea, in momentul internarii, pacientul va trebui sa semneze si Regulamentul de ordine interioara al spitalului si Consimtamantul informat in vederea tratamentului/interventiei.

Serviciul de spitalizare

In sistemul medical MedLife, serviciul de spitalizare a pacientilor cuprinde:

Asistenta medicala specializata 24h/24h;

Investigatii medicale/tratamente /interventii chirurgicale;

Spitalizare in rezerve de doua paturi sau single; 

Trei mese/zi conform programului de nutritie personalizat de medicul nutritionist;

Acces la TV, internet, WI-FI, telefonie;

Consumabile pentru igiena personala. 

 

De asemenea, spitalele MedLife dispun de unitati ATI (Anestezie si Terapie Intensiva) care asigura cel mai inalt nivel al ingrijirii medicale. Indiferent de varsta sau patologie, pacientii internati la ATI sunt supravegheati permanent.

Mai mult decat atat, pentru a veni in ajutorul unui numar cat mai mare de pacienti, cu afectiuni si nevoi diferite, MedLife ofera o gama larga de specialitati medicale in spitalele, clinicile si centrele sale.

Costuri

Costurile in cazul serviciilor de sanatate private din Romania sunt mai mici decat cele din alte state europene, iar oferta este cat se poate de variata.

Costurile pentru serviciile oferite pacientilor in sistemul MedLife sunt stabilite pentru fiecare clinica, spital sau centru medical in parte.

Tarifele pentru spitalizare difera in functie de fiecare caz medical in parte si sectia internarii: Chirurgie, Ginecologie, Obstetrica, Neonatologie sau alta sectie din cadrul spitalelor MedLfie.

Programul de vizite

Pacientii spitalizati la MedLife pot primi vizite in urmatoarele conditii:

Programul de vizita este urmatorul: luni-duminica, in intervalul 10:00 - 20:00;

Accesul in afara programului de vizita este interzis;

Un pacient poate fi vizitat simultan de cel mult doua persoane;

Vizitarea pacientilor aflati in sectia de Terapie Intensiva este posibila numai cu acordul medicului;

Pentru pacientii internati in sectia ATI (Anestezie Terapie Intensiva), vizitele sunt permise in intervalele orare 12:00-14:00 şi 16:00-18:00. Pacientul poate primi maximum doi vizitatori in 24 de ore, cu conditia ca acestia sa intre pe rand (durata vizitei este de cinci minute pentru fiecare

Informatii utile

Pentru siguranta tuturor celor care trec pragul centrelor MedLife, exista o serie de restrictii:

Este interzisa intrarea pe sectiile spitalului cu mancare, bauturi (apa, sucuri sau bauturi alcoolice);

Este interzis consumul de bauturi alcoolice si tutun in toate spatiile unitatii sanitare;

Accesul tuturor persoanelor in spital se face purtand obligatoriu echipamentul de protectie complet (halat, papuci si masca de fata de unica de folosinta), dupa o dezinfectare prealabila a mainilor;

Din motive epidemiologice, este interzis accesul in spital al copiilor cu varsta sub 14 ani.

Conditii pentru externarea din spitalele MedLife

In unitatile MedLife, externarea pacientului se face de medicul curant sau de medicul de garda (cu acordul prealabil al medicului curant). Decizia externarii va fi comunicata pacientului si apartinatorilor cu minimum 12 ore inainte. Este posibila si externarea la cerere, dar numai pe semnatura pacientului. 

Externarile se efectueaza intre orele 10:00-18:00, de luni pana vineri, iar sambata intre orele 10:00-13:00. 

Documentele medicale pe care le va primi pacientul la externare sunt urmatoarele:

Bilet de externare (epicriza, evolutia pe timpul spitalizarii, rezultatul investigatiilor si recomandarile de urmat dupa externare);

Reteta – daca este cazul;

Certificat medical – daca este cazul;

Adeverinta medicala – daca este cazul. 

Drepturile pacientului

Drepturile pacientului (definit drept orice persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate) sunt mentionate in Legea 46/2003:

Pacientul are dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate, in conformitate cu resursele umane, financiare si materiale existente; 

Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara discriminare;

Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul de a le utiliza;

Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identitatii si statutului profesional al furnizorilor de servicii de sanatate;

Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor si obiceiurilor pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii;

Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic; 

Pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat in cazul in care informatiile prezentate de medic i-ar cauza suferinta;

Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; in cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna ori in limba pe care o cunoaste;

Pacientul are dreptul de a cere in mod expres sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau;

Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala;

Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii;

Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala, asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului;

In cazul in care pacientul necesita o interventie medicala de urgenta, consimtamantul reprezentantului legal nu mai este necesar;

Consimtamantul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, pastrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, in vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord;

Consimtamantul pacientului este obligatoriu in cazul participarii sale in invatamantul medical clinic si la cercetarea stiintifica;

Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat intr-o unitate medicala fara consimtamantul sau, cu exceptia cazurilor in care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului si evitarii suspectarii unei culpe medicale;

Interventiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai daca exista conditiile de dotare necesare si personal acreditat;

Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material si de sfaturi pe tot parcursul ingrijirilor medicale;

Pacientul internat are dreptul si la servicii medicale acordate de un medic acreditat din afara spitalului; 

Personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare nu are dreptul sa supuna pacientul niciunei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa il recompenseze altfel decat prevad reglementarile de plata legale din cadrul unitatii respective;

Pacientul are dreptul la ingrijiri medicale continue pana la ameliorarea starii sale de sanatate sau pana la vindecare;

Pacientul are dreptul sa beneficieze de asistenta medicala de urgenta, de asistenta stomatologica de urgenta si de servicii farmaceutice, in program continuu.

 

Sanatatea a fost, este si va fi intotdeauna o prioritate pentru oameni. Tocmai din acest motiv, este important sa beneficiem intotdeauna de cele mai bune optiuni si servicii. Si, dincolo de toate acestea, sa avem incredere in cei care se ocupa de sanatatea noastra. 

 

Vezi mai jos spitalele MedLife:

BUCUREȘTI

BRAȘOV

ARAD

CRAIOVA

TIMIȘOARA

 

CLUJ-NAPOCA

SIBIU

PLOIESTI

IASI

 

 Echipa MedLife de Anestezie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.