Testul Papanicolau: cand il efectuezi si ce ti-ar putea indica rezultatele
Ingrijirea preventiva este cel mai sanatos obicei, pentru o viata lunga si cat mai placuta. Sanatatea colului uterin depinde de un test simplu, pe care poti sa-l faci foarte usor, cu un beneficiu imens: prevenirea cancerului de col uterin.
•Care este rolul testului Papanicolau
•Cand trebuie efectuata analiza
Care este rolul testului Papanicolau
Potrivit unui studiu citat de Institutul National de Sanatate Publica, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai intalnit tip de cancer in randul femeilor la nivel mondial. In tara noastra, aceasta afectiune duce anual la peste 1.900 de decese. Cauzat de infectia cu anumite tulpini ale HPV (Human Papilloma Virus), cancerul de col uterin poate fi prevenit in 80% din cazuri prin screening realizat periodic, doar la cabinetul ginecologic, potrivit aceluiasi studiu.
Efectuat la intervalele de timp recomandate de medic, testul Papanicolau identifica precoce prezenta celulelor anormale la nivelul colului uterin. Prin capacitatea de a depista acele infectii sau celule cervicale anormale, cu potential cancerigen, aceasta procedura s-a dovedit salvatoare pentru milioane de vieti pana in ziua de azi. Sansele de a trata cancerul de col uterin sunt foarte mari daca afectiunea este diagnosticata la timp, inca de la semnele ei cele mai timpurii.
Cui se adreseaza analiza
Daca ti-ai inceput viata sexuala, te numeri deja printre femeile care trebuie sa efectueze periodic testul Papanicolau. Cu cat esti mai activa sexual si cu cat ai mai multi parteneri, riscurile de a contracta HPV sunt mai mari, deci cu atat mai necesar este sa fii la curent in permanenta cu starea de sanatate a colului tau uterin.
Testul Papanicolau este o necesitate chiar si in cazul femeilor aflate la menopauza sau care au efectuat deja vaccinul impotriva HPV. Totusi, exista cazuri speciale, care depind de starea fiziologica sau medicala, in care oportunitatea sau frecventa efectuarii acestui test este stabilita de medicul ginecolog.
Cand trebuie efectuata analiza
Recomandarea medicilor este ca testul Papanicolau sa fie efectuat anual, incepand cu varsta de 21 de ani si pana la 65 de ani. Daca antecedentele tale medicale includ prezenta dovedita a virusului HPV sau a virusului HIV, un transplant de organe sau chiar chimioterapie, realizarea testului Papanicolau se va face mai des, in functie de recomandarile precise ale medicului specialist. Testul nu trebuie efectuat in timpul menstruatiei, iar cele mai bune zile pentru recoltare sunt intre ziua 10 si 20 a ciclului menstrual.
Cum te pregatesti pentru testare
Papanicolau nu este un test complicat in sine, dar pregatirea pe care va trebui sa o faci pentru el necesita o atentie deosebita, de care va depinde exactitatea rezultatului. Cu 48 de ore inainte de vizita la ginecolog, vei evita spalaturile intravaginale, tratamentele medicamentoase si cremele aplicate local, folosirea contraceptivelor, a lubrifiantilor si a tampoanelor interne, precum si contactele sexuale.
Cum se desfasoara examinarea
Efectuata doar de medicul specializat in obstetrica-ginecologie si realizata doar intr-un cabinet medical, examinarea incepe cu asezarea pacientei pe masa ginecologica si cu fixarea picioarelor ei in suporturile speciale, denumite etriere. Cu ajutorul speculului (o unealta medicala din metal sau din plastic) prevazut cu oglinda, medicul largeste peretii vaginului, pentru a putea vedea colul uterin. Apoi, cu o periuta fina, medicul va colecta o mostra de celule cervicale, printr-o miscare de rotatie.
Proba recoltata va fi fixata pe lama de sticla sau introdusa intr-un flacon cu substanta lichida speciala si trimisa la laborator pentru analiza. Desi testul Papanicolau este simplu si nu implica in general durere, exista cazuri foarte rare in care femeile acuza disconfort sau chiar sangerari dupa prelevarea probei. Acestea se leaga mai degraba de prezenta unei inflamatii a colului uterin, nu de particularitatile acestei metode de analiza.
Ce indica testul Papanicolau
In functie de caracteristicile probelor prelevate, rezultatul unui test Papanicolau poate indica o serie de rezultate, cum ar fi:
•normal: fara celule anormale;
•inflamatie: celule usor anormale, din cauza unei eventuale infectii;
•anomalii: celule anormale ce pot indica modificari precanceroase;
•ASCUS: modificari ale celulelor din epitaliul scuamos. Este un rezultat comun, prezent in 50% din cazuri. Medicul ginecolog va recomanda repetarea testului intr-un interval de 4-6 luni sau o testare HPV a colului uterin si o colposcopie (analiza aparatului reproducator, cu o camera video speciala).
•L-SIL: modificari ale epiteliului scuamos in proportie de o treime din grosimea acestuia. Medicul ginecolog va recomanda repetarea testului intr-un interval de 6-9 luni si colposcopie.
•H-SIL: modificari ale epiteliului scuamos de acoperire in a doua treime superioara a grosimii acestuia. Se recomanda colposcopie, biopsie si examen histopatologic.
•AGC: anomalii ale epiteliului glandular. Medicul va recomanda chiuretaj de endocol si examen histopatologic.
•cancer: celule raspandite in parti profunde ale colului uterin.
Preventia si incidenta cancerului de col uterin
In faza sa incipienta, cancerul de col uterin are simptome inexistente, ceea ce inseamna ca nu poti conta pe semnalul de alarma dat de organism sub forma unor dureri sau a unor sangerari. Aparitia acestei afectiuni este precedata de leziunile precanceroase, ce pot fi detectate numai prin efectuarea testului Papanicolau.
Nedetectata la timp insa, din cauza neglijarii realizarii testului, cancerul isi va face simtite efectele instalarii in organism sub forma durerilor intense si a sangerarilor anormale, in cantitate mare si cu miros neplacut, precum si a modificarilor notabile in aparitia ciclului menstrual. In stadiu avansat, cancerul de col uterin are simptome precum anemie, durere pelviana, fistula vaginala si scaderea in greutate.
Odata cu instalarea metastazelor, cancerul de col uterin genereaza tumori la nivelul plamanilor, stomacului, rinichilor, intestinelor sau ficatului. Profilaxia acestei boli mortale este doar de competenta medicului, care va lua masurile necesare pentru a preintampina extensia sau generalizarea acestor fenomene.
De la introducerea sa, in anul 1928, testul Papanicolau este singura metoda dovedita pentru a preveni una dintre bolile cele mai necrutatoare care afecteaza femeile.
Procedura efectuata regulat nu implica niciun efort, dar beneficiul ei este urias.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Severitatea afectiunilor este influentata de perioada zilei?
Oamenii de stiinta au analizat, printr-un nou studiu publicat in revista ”Trends in Immunology”, modul in care perioada zilei influenteaza severitatea afectiunilor, fie ca este vorba de o raceala, o alergie, sau un atac de cord. Cercetatorii din Elvetia s-au axat pe mai multe studii, majorita...
Rolul bacteriilor in infectiile recurente ale tractului urinar
Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas demonstreaza ca exista mai multe specii de bacterii in tesutul vezicii urinare in cazul femeilor aflate la menopauza, care sufera de infectii recurente ale tractului urinar. Rezultatele, publicate in ”Journal of Molecular Biology”, reprezinta prima...
Exista o legatura intre diabet si cancer?
Un nou studiu aparut in revista ”Diabetes”, din China, care a inclus cel mai mare numar de oameni diagnosticati cu diabet zaharat la nivel global, sugereaza ca diabetul de tip 2 este asociat cu un risc ridicat de 11 tipuri de cancer la barbati si 13 tipuri de cancer la femei. Aceasta posibila...