Publicat la: 
27/03/2019

traume psihologice

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”The Lancet Psychiatry”, ca traumele timpurii pot afecta structura creierului, astfel incat riscul depresiei severe si recurente creste.

Studiile anterioare au sugerat o asociere intre maltratare si structura modificata a creierului, in timp ce altele au descoperit o legatura intre maltratare si tulburarea despresiva majora. Aceste este primul studiu care stabileste o legatura directa intre toate cele trei si care expune schimbarile fizice de la nivelul creierului ce ar putea fi implicate. Cicatricile limbice au fost identificate la pacienti si anterior, dar au luat o forma diferita in noua cercetare.

Toti participantii la studiu au avut varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani si au fost internati la spital in urma unui diagnostic de depresie majora, fiind tratati cu un tratament intern. Ei au fost recrutati intre anii 2010 si 2016. Gravitatea simptomelor a fost evaluata prin chestionare si interviuri in momentul recrutarii si la vizitele de urmarire de doi ani. De asemenea, tuturor li s-au facut scanari RMN. Prezenta si nivelul maltratarii din copilarie au fost, de asemenea, evaluate.

Rezultatele RMN sugereaza ca atat maltratarea copiilor, cat si depresia recurenta, sunt sociate cu reduceri similare ale suprafetei cortexului insular, o parte a creierului care ajuta la reglarea emotiilor si a constientizarii de sine. Constatarile sugereaza ca reducerea observata ar putea favoriza recidiva viitoare a depresiei.

Maltratarea copilului este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru depresia majora.

”Pacientii diagnosticati cu depresie, care au fost maltratati in copilarie, sunt diferiti de cei cu aceeasi diagnostic, dar care nu au suferit traume. Avand in vedere impactul cortexului insular asupra functiilor creierului, cum ar fi constientizarea emotionala, este posibil ca modificarile sa ii faca pe pacienti mai putin receptivi la tratamentele conventionale. Prin urmare, studiul ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament nou, care sa imbunatateasca rezultatele pacientului”, declara Nils Opel, autorul studiului, de la Universitatea Munster, Germania.

Pacientii au fost impartiti in doua grupe:

  • 35 de persoane care nu au avut recidive in ultimii doi ani (17 barbati si 18 femei)
  • 75 de persoane care au avut cel putin un episod depresiv suplimentar (35 de barbati si 40 de femei)

Dintre cei din a doua grupa, 48 au avut un episod suplimentar, sapte au avut doua episoade, iar sase au avut trei episoade suplimentare. 14 au avut o perioada de remisiune mai mica de doua luni si, prin urmare, au fost diagnosticati cu depresie cronica.

Traumele din copilarie au fost semnificativ asociate cu recidiva depresiei.

Cercetatorii au evaluat informatiile referitoare la simptomele depresive pe o perioada de doi ani. La doi ani dupa ce au fost recrutati, toti participantii au participat la o evaluare ulterioara, in care simptomele din ultimii doi ani au fost analizate retrospectiv.

Exista si o limitare a studiului, si anume ca traumele din copilarie au fost evaluate retrospectiv, astfel ca exista posibilitatea ca unele persoane sa nu isi mai aduca aminte detalii semnificante.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog...
Gradinaru George Daniel,Psiholog
Psiholog
Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...
Psiholog...

Articole similare

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”The Lancet Psychiatry”, ca traumele timpurii pot afecta structura creierului, astfel incat riscul depresiei severe si recurente creste. Studiile anterioare au sugerat o asociere intre maltratare si structura modificata a creierului, in timp ce altele au descoperit o...
Viata la oras afecteaza structura creierului / Foto: Photoxpress.com Mai mult de jumatate din populatia Globului traieste, in prezent, la oras, astfel incat transformarea spatiului urban intr-unul mediu sanatos a devenit o prioritate politica. Studiile demonstreaza ca faptul de a locui intr-un oras creste riscul de a dezvolta depresie si...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”The Lancet Psychiatry”, ca traumele timpurii pot afecta structura creierului, astfel incat riscul depresiei severe si recurente creste. Studiile anterioare au sugerat o asociere intre maltratare si structura modificata a creierului, in timp ce altele au descoperit o...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Bonn au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care au avut experiente traumatizante in copilarie au o perceptie modificata asupra stimulilor sociali cand ajung la maturitate. Persoanele traumatizate au raportat ca stimulii de atingere au fost mai putin placuti, comparativ cu persoanele care nu au...