Publicat la: 
12/08/2015

Operatia de micsorare a stomacului gastric sleeve, care se realizeaza laparoscopic, a devenit principala interventie chirurgicala pentru lupta impotriva obezitatii si consta intr-o rezectie pe lungul stomacului, astfel incat noul stomac este un tub de circa 80-100 ml, a explicat dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, intr-un interviu pentru MedLive.ro. Afla din interviul video ce avantaje are aceasta interventie, care este diferenta intre gastric sleeve si gastric by-pass, cand se recomanda si cat de restrictiv este regimul alimentar.

Ce este gastric sleeve, in ce consta aceasta procedura chirurgicala?

Dr. Serban Vasile: Operatia de gastric sleeve nu a fost inventata pentru obezitate. Este o rezectie particualara a stomacului, pentru anumite tipuri de afectiuni gastrice, in urma careia in timp s-a observat un efect spectaculos asupra greutatii pacientului. Pacientii incepeau sa piarda in greutate, aparent inexplicabil, dupa o astfel de interventie. Dat fiind faptul ca in anul 2000 Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat-o ca fiind boala incurabila, pentru acest tip de afectiune s-a incercat adaptarea unor proceduri chirurgicale in lupta cu excesul ponderal care nu poate fi pierdut doar in urma unor diete sau efortului fizic sustinut. Este o operatie de micsorare a stomacului, este o rezectie pe lungul stomacului astfel incat noul stomac este un tub de circa 80-100 ml, avand rol - initial, s-a crezut, restrictiv in a impiedica pacientul sa manance o anumita cantitate de mancare, ulterior i s-au descoperit nenumarate valente de natura neurohormonala, stomacul excizat fiind implicat se pare in mai mult de zece mecanisme complexe neurohormonale implicate in cresterea ponderala. Ulterior a fost descoperit si efectul spectaculos pe diabet, o alta valenta a acestei interventii chirurgicale.

Care sunt diferentele intre gastric sleeve si gastric bypass?

Dr. Serban Vasile: Toate scolile de chirurgie bariatrica au inceput cu gastric bypass. Diferentele sunt majore: operatia gastric sleeve este o operatie restrictiva, este o operatie care nu intrerupe tubul digestiv, il pastreaza intact. Este implicat in multe procese neurohormonale care duc in final la scadere ponderala. Operatia de gastric by-pass este atat o operatie restrictiva dar mai important este o operatie malabsorbtiva, adica impiedica principiile alimentare sa fie absorbite in tubul intestinal printr-un tranzit accelerat, generat fiind de un intestin mai scurt. Ambele sunt operatii eficiente, numai ca rata de complicatii postoperatorii atat precoce cat si tardive, mult mai mare la bypass, a determinat o reorientare a celor care practica acest tip de interventie catre operatia gastric sleeve. In prezent este principala operatie cu care se incepe lupta impotriva obezitatii.

Care sunt complicatiile procedurii gastric sleeve?

Dr. Serban Vasile: In general, complicatiile sunt atat de natura chirurgicala, si acestea sunt precoce, cat si de nonchirurgicale, mai frecvente dupa prima luna sau doua luni. Cele chirurgicale constau in aparitia fistulei, cea mai de temut complicatie dupa orice interventie bariatrica, care are o incidenta destul de mica, daca nu foarte mica, care este sub 2% in centrele de specialitate si sub 4-5% in alte centre. Este practic singura complicatie care necesita o reinterventie chirurgicala, de regual se face tot pe cale laparoscopica. Este o interventie mica dar extrem de importanta in evolutia ulterioara. Alte complicatii chirurgicale ar fi hematomul sau colectiile localizate, care nu necesita intotdeauna o reinterventie chirurgicala. Cele tardive tin in general de aparitia unor sindroame dispeptice, in special in momentele aparitiei unor enteroviroze sau dispepsii si as mai adauaga aici avitaminozele care in cazul gastric sleeve sunt mai frecvente in primele doua luni, spre deosebire de gastric bypass care poate sa ofere un risc de avitaminoza toata viata.

Cand se recomanda gastric sleeve si in ce cazuri nu este recomandata?

Dr. Serban Vasile: Deja sunt ghiduri de indicatie terapeutica pentru aceste tipuri de interventii. Gastric sleeve-ul este indicat la orce grad de obezitate. Se incepe cu gastric sleeve si la peste 200 de kg, de asemenea se poate incepe de fiecare data chiar si la indici de masa corporala (IMC) mai mici de 35. Rezultatele sunt foarte bune, indiferent de IMC si avand in vedere ca operatia de gastric bypass si-a restrans foarte mult indicatia, in prezent aceasta limitandu-se, se pare, la boala de reflux gastroesofagian severa neasociata cu hernie hiatala, se paote spune ca gastric sleeve-ul si-a castigat pe deplin rolul de operatie principala in lupta impotriva obezitatii.

Exista o varsta limita pentru gastric sleeve?

Dr. Serban Vasile: Nu exista o varsta limita statuata clar, sunt scoli chirurgicale care fac interventii chirurgicale si peste 60 de ani, impunand o limita aproximativa de 65 de ani, scoli care nu fac aceasta interentie dupao 60 de ani. Eu personal nu mai fac acest tip de interventie peste 60 de ani mai ales din cauza compliantei scazute a acestor pacienti la rigorile regimului alimentar si ale tratamentului postoperator. Pacientii peste aceste varste au de multe ori afectiuni colaterale care necesita un tratament continuu pe toata perioada vietii si multi pacienti intrerup acest tratament.

La ce rezultate se pot astepta pacientii si dupa cat timp de la procedura de gastric sleeve?

Dr. Serban Vasile:Rezultatul scontat este obtinerea greutatii normale raportat la inaltime. Operatia are scop curativ, nu un scop de scadere ponderala temporara. Are aceasta valaore la marea majoritate a pacientilor. De regula, esecul este partial, niciodata total, si este generat de derapajele alimentare. Avantajul operatiei, unul din multele avantaje, ar fi ca, in momentul in care pacientul are o perioada de stagnare ponderala sau chiar crestere ponderala, care sunt destul de rare, daca va trece la etapa sau doua precedente de dieta din perioada postoperatorie, scaderea ponderala se declanseaza din nou. Toata aceasta dieta trebuie combinata cu o activitate fizica normala.

Dupa gastric sleeve, regimul alimentar este pe viata?

Dr. Serban Vasile: Alimentatia este restrictiva in primele etape, in ultima etapa, care dureaza pana la un an jumatate doi de la interventie, pacientul mananca absolut tot ce mananca ceilalti din jurul lui, numai ca trebuie sa respecte anumite cantitati si o anumite calitate a mancarii. In aceasta etapa un rol important il are nutritionistul specializat pe aceasta patologie, care ajuta pacientul sa isi regleze cantitatea si calitatea alimentelor astfel incat sa isi mentina o balanta calorica negativa pana in momentul atingerii greutatii tinta si o balanta acceptabila calorica dupa aceea.

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Unde se fac astfel de operații și care sunt costurile?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Medic Specialist
Medic Rezident
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Operatia de micsorare a stomacului gastric sleeve, care se realizeaza laparoscopic, a devenit principala interventie chirurgicala pentru lupta impotriva obezitatii si consta intr-o rezectie pe lungul stomacului, astfel incat noul stomac este un tub de circa 80-100 ml, a explicat dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, intr-un interviu...
Gastrectomia longitudinala (operatia de micsorare a stomacului, gastric sleeve) este o interventie chirurgicala restrictiva, care se realizeaza pe cale laparoscopica. In timpul acestei interventii chirurgicale cea mai mare parte din stomac este eliminata. Aceasta operatie reduce producerea unui hormon numit grelina (raspunzator de senzatia de...
Operatiile pentru micsorarea stomacului trebuie efectuate numai la recomandarea medicului, pentru persoanele care sufera de obezitate si in cazul in care dietele sau alte modalitati pentru pierderea in greutate nu au avut rezultatele dorite. Afla din articolul de mai jos ce presupun operatiile pentru micsorarea stomacului si care este regimul...
Operatia de micsorare a stomacului gastric sleeve, care se realizeaza laparoscopic, a devenit principala interventie chirurgicala pentru lupta impotriva obezitatii si consta intr-o rezectie pe lungul stomacului, astfel incat noul stomac este un tub de circa 80-100 ml, a explicat dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, intr-un interviu...
Pacienta inainte de operatia de micsorare a stomacului Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, a explicat intr-un interviu care sunt avantajele operatiei de micsorare a stomacului (gastric sleeve sau astrectomia longitudinala laparoscopica), cum este realizata aceasta si ce riscuri presupune. Pacienta acestuia a explicat ca se...