Publicat la: 
15/02/2012

Stim ca e bine sa ne luam antibioticul la timp, conform indicatiilor medicului, ca nu trebuie sa intrerupem tratamenul pentru ca nu va avea efectul scontat asupra organismului nostru. Ceea ce cunoastem mai putin sunt mecanismele care duc la rezistenta bacteriilor la antibiotice. Antibioticele au salvat si salveaza vieti, dar ele nu pot distinge intre bacteriile "bune" si cele "rele" . In acelasi timp, numarul de antibiotice noi a scazut semnificativ in ultimii ani.

1. Cum are loc rezistenta la antibiotice a bacteriilor

Rezistenta bacteriana la antibiotice este produsa de schimbari in ADN-ul bacteriei numite mutatii. O bacterie cu o mutatie poate supravietui si reproduce milioane de alte bacterii care sunt rezistente la antibiotic, intr-o singura zi.

Rezistenta la antibiotice este rezultatul actiunilor genetice printre care amintim:.

  • Mutatia. O celula bacteriana poate deveni rezistenta la un antibiotic printr-o singura mutatie (one-step mutation). Astfel rezistenta la streptomicina poate fi dobandita prin alterarea unei proteine ribozomiale, iar schimbarea unui singur aminoacid din dehidropteroat-sintetaza, enzima necesara sintezei de acid folic, scade afinitatea bacteriei pentru sulfamide. Rezistenta se poate instala si prin mutatii succesive (multistep) ca, de exemplu, rezistenta la penicilina a gonococului.
  • Conjugarea. Mecanismul cel mai frecvent prin care se instaleaza rezistenta la antibiotice la bacilii gram negativi, este transferul plasmidelor de rezistenta (sau plasmide R) de la o bacterie la alta. Acest tip de 'rezistenta infectioasa' sau 'epidemica' transmisibila printre bacterii a fost descrisa pentru prima oara de cercetatori japonezi, la tulpinile de Shigella. În 1968, 12.500 de persoane din Guatemala au murit in timpul unei epidemii de diaree Shigella, cand bacteria a dobandit rezistenta la 4 antibiotice.

2.   Descoperirea de antibiotice noi a scazut in mod semnificativ.

Dezvoltarea de antibiotice noi a devenit prea scumpa pentru companiile farmaceutice, raportata la profitabilitatea anticipata. In acelasi timp, guvernele au redus investitiile in boli infectioase, pentru ca, in mare parte, acum sunt privite ca boli tratabile. Aceste lucruri au dus la un declin in descoperirea de antibiotice. Aceasta inseamna ca, in urmatorii 10 ani, nu vor aparea pe piata noi clase de antibiotice.
3.  Ceaiul verde stimuleaza actiunea anti-bacteriana a antibioticelor

Cercetatorii de la Universitatea din Alexandria, Egipt, au descoperit ca ceaiul verde poate face antibioticul de 3 ori mai eficient in lupta impotriva bacteriilor.

4.  Antibioticele nu pot distinge intre bacteriile "bune" si cele "rele"

Exista un echilibru delicat intre miliardele de bacterii din interiorul tractului nostru digestiv. Bifido din intestinul gros si Lactobacillus acidophilus din gura, intestinul subtire si vagin ne protejeaza impotriva infectiei cu alte bacterii. Utilizarea de antibiotice pe termen lung, in special antibiotice cu spectru larg, poate perturba grav ecologia normala a corpului si ne face mai sensibili la alte bacterii si la infectii virale si parazitare.

5.  Mai multe antibiotice sunt folosite pe animale decat pe oameni, cu efecte pe termen lung asupra santatii populatiei.

OMS spune ca mai mult de jumatate din productia globala este utilizata pe animalele de ferma. In ultimii 30 de ani utilizarea medicamentelor de tip penicilina pe animale de ferma a crescut cu 600%, iar utilizarea  tetraciclinelor cu 1.500%. Antibioticele sunt utilizate in principal la porci si gaini.

Citeste si alte lucruri surprinzatoare despre antibiotice.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Comentarii

"ca e bine sa ne luam antibioticul la timp, conform indicatiilor medicului" ???
De cele mai multe ori medicii prescriu antibiotice, cica preventiv, chiar si la viroze, adica adica boli produse de virusi carora antibioticele nu pot sa le fac nimic. Treaba ca ne indopam sau ii indopam pe copii cu antibiotice fara a fi necesar, doar pt ca e mai profitabil pt firmele de farmaceutice.

Articole similare

Alcoolul creste riscul de boli hepatice / Foto: Reuters Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului, arata un studiu realizat la Universitatea din Glasgow timp de patru decenii, la care au participat peste 9.000 de scotieni. Consumul de alcool nu explica insa in totalitate de ce rata mortalitatii cauzata de bolile...
Pentru majoritatea oamenilor, sarbatorile si timpul liber sunt perfecte pentru reincarcarea bateriilor si pentru relaxare. Cu toate acestea, exista persoane care atunci cand se opresc din lucru, se imbolnavesc. Tot mai multi oameni sufera de o afectiune ciudata, denumita "leisure sickness"(boala de timp liber). Aceasta apare la persoanele al...
Alimentele bogate in fibre vegetale previn constipatia / Foto: Photoxpress.com Constipatia nu este o problema de neglijat. Netratata, aceasta poate cauza probleme mult mai grave: apendicita, reumatism, artrita, hipertensiune, cataracta si cancer. O solutie de a asigura organismului o digestie eficienta este alimentatia. Comenteaza acest...
MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private, a fost admis în Programul Naţional gratuit de Screening pentru cancerul de col uterin, program care debutează astăzi în București se va derula anual pe parcursul a 5 ani. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, constă în testarea prin metoda frotiului cervical...
La cabinetul medical / Foto: Agerpres Medicii de familie aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate care isi desfasoara activitatea in localitatile arondate la centrele de permanenta vor fi obligati sa asigure asistenta medicala primara in aceste centre si in afara programului de lucru, dupa cum urmeaza: pe...