Chirurgia hipospadiasului

Statistici

  • Hipospadiasul este una dintre cele mai frecvente anomalii congenitale, care apare la aproximativ una din 250 pana la una din 300 de nasteri.
  • In Europa, la finalul anilor ’80, prevalenta hipospadiasului a crescut fara explicatii evidente;
  • Singurul tratament pentru hipospadias este repararea chirurgicala a defectului anatomic.

Ce este hipospadiasul?

Majoritatea baietilor se nasc cu un penis care arata normal si functioneaza bine. Dar unii baieti se nasc cu o afectiune comuna numita hipospadias.

Hipospadiasul este o afectiune in care meatul nu se afla la varful penisului. In schimb, orificiul poate fi in orice loc de-a lungul partii inferioare a penisului. Meatul (gaura) se gaseste cel mai adesea aproape de capatul penisului (pozitia „distala”), dar poate fi gasit si de la mijlocul arborelui penisului pana la baza penisului sau chiar in interiorul scrotului (pozitii „proximale”).

Ce este chirurgia hipospadiasmului?

Repararea hipospadiasului este o interventie chirurgicala pentru corectarea unui defect al deschiderii penisului care este prezent la nastere. Interventia se face cel mai adesea atunci cand baietii au intre 6 luni si 2 ani. Operatia se face in ambulatoriu. Copilul trebuie rareori sa petreaca o noapte in spital.

Inainte de operatie, copilul va primi anestezie generala. Acest lucru il va face sa doarma si il va face sa nu poata simti durerea in timpul interventiei chirurgicale. Defectele usoare pot fi reparate intr-o singura procedura. Defectele grave pot necesita doua sau mai multe proceduri.

Chirurgul va folosi o mica bucata de preput sau tesut dintr-un alt loc pentru a crea un tub care creste lungimea uretrei. Extinderea lungimii uretrei ii va permite sa se deschida la varful penisului.

In timpul interventiei chirurgicale, chirurgul poate plasa un cateter (tub) in uretra pentru a-i mentine noua forma. Cateterul poate fi cusut sau fixat pe capul penisului pentru a-l mentine in pozitie. Acesta va fi eliminat la 1-2 saptamani dupa operatie. Antibioticele sunt adesea administrate in timp ce cateterul este la locul sau.

Majoritatea cusaturilor utilizate in timpul interventiei chirurgicale se vor dizolva singure si nu vor trebui eliminate mai tarziu.

Operatia moderna de hipospadias are ca rezultat un penis care functioneaza bine si arata normal (sau aproape normal).

Cand e nevoie sa mergeti la un medic?

Majoritatea sugarilor cu hipospadias sunt diagnosticati la scurt timp dupa nastere in timp ce se afla inca in spital. Cu toate acestea, o usoara deplasare a deschiderii uretrale poate fi subtila si mai dificil de identificat. Discutati cu medicul daca aveti ingrijorari cu privire la aspectul penisului copilului sau daca exista probleme cu urinarea.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum