medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Impotența

Impotența

Alte denumiri: Disfuncția erectilă

Descoperă informații utile despre impotența: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre impotență (disfuncția erectilă)

Impotența - cunoscută și sub numele de disfuncție erectilă - este o afecțiune în care penisul nu poate obține sau menține o erecție pentru actul sexual. Această deficiență a organului sexual nu trebuie confundată cu ejacularea precoce, în care un bărbat atinge un orgasm mult prea repede în timpul sexului.

Această afecțiune afectează de obicei bărbații în vârstă, dar poate afecta și bărbații mai tineri, mai ales dacă există și o afecțiune medicală care cauzează incapacitatea de a menține erecția. Există și numeroși factori psihologici care pot afecta capacitatea unui bărbat de a obține o erecție.

Impotența poate afecta bărbații începând cu vârsta de 53 de ani, până la 59 de ani, când majoritatea – peste 70% - va începe să vadă și să simtă modificări fizice în corpul lor. Acesta este și momentul în care cei mai mulți dintre bărbați vor suferi de impotență, însă și peste 60 de ani poate debuta disfuncția erectilă.

Pentru majoritatea bărbaților, disfuncția erectilă este inevitabilă, devine o parte a vieții, deoarece fluxul sanguin nu va mai fi suficient de puternic pentru a susține suficient de mult erecția pentru sex.

Există însă posibilitatea consultării unui specialist pentru a obține medicamente sau dispozitive care pot îmbunătății viața sexuală, chiar și în cazul disfuncției erectile.

Medic in timpul consultului unui pacient cu disfunctie erectila

Cauze

În cele mai multe cazuri, disfuncția erectilă (impotența) apare atunci când fluxul de sânge către penis este restricționat. Mai multe afecțiuni de sănătate sunt legate de disfuncția erectilă. 

Înțelegerea cauzelor potențiale, cel mai frecvent diagnosticate, ajută la identificarea problemei și stabilirea tratamentului. Cele mai comune cauze ale impotenței sunt:

⮚    Bolile endocrine

Sistemul endocrin al organismului produce hormoni care reglează metabolismul, funcția sexuală, reproducerea, starea de spirit și multe altele.
Diabetul este un exemplu de boală endocrină care cauzează impotență. Diabetul afectează capacitatea organismului de a utiliza hormonul insulină, iar una dintre complicațiile asociate diabetului cronic este afectarea nervilor. Acest lucru afectează senzațiile penisului. Alte complicații asociate cu diabetul includ afectarea fluxului sanguin și a nivelului hormonal. Ambii acești factori pot contribui la impotență.

⮚    Tulburări neurologice și nervoase

Numeroase afecțiuni neurologice pot crește riscul de impotență pentru că afectează capacitatea creierului de a comunica cu sistemul reproducător, iar acest lucru poate împiedica obținerea unei erecții.

Tulburările neurologice asociate cu impotența includ:

  • Boala Alzheimer;
  • Boala Parkinson;
  • Tumori cerebrale sau ale coloanei vertebrale;
  • Scleroza multiplă;
  • Accident vascular cerebral;
  • Epilepsia lobului temporal;
  • Intervenție chirurgicală la prostată (determină leziuni ale nervilor, care duc la impotență).

Bicicliștii de performanță, care pedalează pe distanțe lungi, pot experimenta impotență temporară, deoarece presiunea repetată asupra feselor și organelor genitale poate afecta funcția nervoasă.

⮚    Administrarea unor tipuri de medicamente

Ingestia constantă a anumitor medicamente poate afecta fluxul sanguin, ceea ce poate duce la disfuncție erectilă. În cazul administrării unui tratament prescris, dacă vă temeți de potențialul efect asupra potenței, discutați cu medicul specialist, dar nu întrerupeți administrarea medicamentului fără permisiunea acestuia.

Anumite medicamente pot cauza impotență, prin acestea numărându-se:

  • blocante alfa-adrenergice;
  • unele antihistaminice;
  • beta-blocante;
  • medicamentele pentru chimioterapie;
  • depresive ale sistemului nervos central;
  • drogurile, cum ar fi cocaina si amfetaminele;
  • anumite diuretice;
  • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei;
  • hormoni sintetici.

⮚    Afecțiuni ale cordului

Afecțiunile care afectează inima și capacitatea acesteia de a pompa bine sângele pot provoca impotență. Fără suficient flux de sânge către penis, nu puteți obține o erecție.
Ateroscleroza, o afecțiune care provoacă înfundarea vaselor de sânge, poate duce la impotență. Colesterolul crescut și hipertensiunea arterială sunt, și acestea, boli asociate cu un risc crescut de impotență.

⮚    Factorii stilului de viață și tulburări emoționale

Pentru a obține o erecție, trebuie experimentată mai întâi faza de excitare care, de obicei, este un răspuns emoțional. Dacă există o tulburare emoțională, aceasta poate afecta capacitatea de a deveni excitat sexual.

Depresia și anxietatea sunt asociate cu un risc crescut de impotență. Depresia este un sentiment de tristețe, pierdere a speranței sau neputință. Și oboseala legată de depresie poate provoca impotență.

Anxietatea legată de performanța sexuală poate genera, de asemenea, impotență. Dacă au existat eșecuri în a obține o erecție în trecut, va exista teama neputinței de a obține erecție și în viitor.

Tulburarea emoțională care determină disfuncție erectilă poate fi legată de un anumit partener. Dacă există un diagnostic de impotență legat de anxietatea de performanță, este posibil să existe erecții complete nocturne (în somn) sau în cazul autosatisfacției (masturbare), dar imposibilitatea menținerii unei erecții în timpul actului sexual.

Tulburarea consumului de substanțe, care implică droguri precum cocaina și amfetaminele, poate duce, şi ea, la impotență. Abuzul sau dependența de alcool pot afecta și capacitatea de a obține sau de a menține o erecție. 

Factori de risc

Pentru cei mai tineri, există factori de risc care cresc probabilitatea de a suferi de impotență. Consumul exagerat de alcool face mai dificilă menținerea erecției, indiferent de vârstă. Și fumatul este un factor de risc important, fiind considerat unul dintre principalele cauze ale disfuncției erectile.

Excesul de greutate afectează, de asemenea, capacitatea vaselor de sânge de a circula sângele în tot corpul, în special în penis. La fel și abuzul de substanțe (droguri).

Existența unui diagnostic al bolii cardiovasculare sau a unor tulburări neurologice este factor de risc de al instalării unei disfuncții erectile.

Există și bărbați fără probleme colaterale de sănătate și într-o formă fizică bună care pot suferi de impotență. În cazul acestora, problema ar putea fi de natură psihologică.

Depresia și stresul legat de relațiile sentimentale sau sociale, dar și alte probleme conexe, pot contribui la incapacitatea de a obține și/sau păstra o erecție în timpul actului sexual. 

Simptome

O concepție greșită comună despre disfuncția erectilă este că nu poate fi obținută deloc o erecție, dar acesta nu este, întotdeauna, principalul simptom. Disfuncția erectilă poate include următoarele simptome: 

  • imposibilitatea obținerii unei erecții;
  • obținerea cu inconsecvență a unei erecții la fiecare întâlnire sexuală;
  • neputința de a obține o erecție pe întreaga durată a întâlnirii sexuale.

Dacă sunt prezente oricare dintre aceste simptome și ele nu sunt ocazionale, trebuie să consultați medicul specialist pentru a determina un diagnostic sigur al disfuncției erectile și pentru a afla opțiunile de tratament cele mai potrivite fiecărui caz.

Simptomele si manifestarile impotentei

Diagnosticare

Pentru aplicarea celei mai bune opțiuni de tratament trebuie, mai întâi, identificată cauza disfuncției erectile.

Procesul de diagnosticare începe cu investigarea istoricului medical, cu investigații legate de starea de sănătate a inimii și a sistemului vascular și a problemelor legate de erecție. Medicul primar va efectua un control fizic, va recomanda un set de analize de laborator și vă poate recomanda consultul unui specialist urolog.

Orice informație legată de stilul de sănătate poate avea relevanță în procesul de diagnosticare al impotenței, aceasta însemnând și informații legate de consumul de alcool, fumat sau consum de droguri. Totodată, informațiile legate de factorii de stres, trecuți sau recenți, pot fi relevante în stabilirea diagnosticului.

Cele mai frecvente întrebări legate de starea de sănătate a pacienților care suferă de impotență sunt:

  • ce tip de medicamente recomandate medical sau ce suplimente luați;
  • dacă folosiți droguri recreative;
  • dacă fumați;
  • cât alcool beți;
  • dacă ați avut o intervenție chirurgicală sau radioterapie în zona pelviană;
  • dacă aveți probleme urinare;
  • ce alte probleme de sănătate aveți (tratate sau netratate).

Dacă există suspiciunea ca disfuncția erectilă să fie provocată de anumite probleme emoționale, vi se poate recomanda să consultați un psiholog, care vă va chestiona în legătură cu nivelul de stres și vă va analiza sănătatea emoțională, pentru a stabili dacă există semne de anxietate sau depresie.

Există și anumite teste mai avansate care pot determina nivelul de afectare al funcției erectile, cum ar fi:

  • analize de sânge, pentru a verifica testosteronul și alți hormoni masculini;
  • analize de sânge, pentru măsurarea zahărului din sânge (diabet zaharat);
  • ultrasonografie (Doppler penian), pentru a verifica fluxul sanguin;
  • o injecție în penis cu un stimulent vascular pentru a provoca o erecție;
  • rareori sunt necesare radiografii pelvine, cum ar fi arteriografia, RMN sau CT pentru a verifica disfuncția erectilă, cu excepția cazului în care există antecedente de traumă sau cancer;
  • tumescența peniană nocturnă, un test peste noapte pentru a verifica erecția în somn.

Tratament

Impotența instalată după o anumită vârstă, din motive legate de anumite afecțiuni sau probleme psiho-emoționale, poate fi reversibilă. Primul pas este consultarea unui medic specialist în disfuncție erectilă. 

Disfuncția erectilă poate fi combătută prin administrarea de medicamente orale care relaxează mușchii penisului, astfel încât să determine o creștere a fluxului sanguin. Acest tip de medicamente se pot dovedi, însă, periculoase, mai ales dacă există boli de inimă, antecedente de insuficiență cardiacă sau tensiune arterială scăzută.

În cazul diagnosticării cu un nivel scăzut de testosteron, terapia de înlocuire cu testosteron ar putea fi calea de urmat pentru a stopa disfuncția erectilă.

Există tratamente disponibile și pentru cei cărora nu le sunt recomandate medicamente, cum ar fi pompele pentru penis (dispozitive de erecție cu vid). Pompa este acționată astfel încât tot aerul să fie aspirat, iar vidul creat va forța sângele să se precipite în penis, ceea ce duce la o erecție. 

Există și varianta intervenției chirurgicale de implant penian, care presupune inserția unei tije gonflabile sau flexibile în penis. Toate aceste dispozitive au avantaje și dezavantaje, dar pot ajuta la obținerea erecțiilor pentru bărbații impotenți.

Dacă problemele de relație sunt cauza disfuncției erectile, discutați cu partenera/partenerul despre incapacitatea de a avea relații sexuale și despre cum poate fi eliminată anxietatea care determină incapacitatea de a obține o erecție.


Complicații

Complicațiile care rezultă din disfuncția erectilă pot include:

  • viață sexuală nesatisfăcătoare;
  • stres sau anxietate;
  • rușine sau stimă de sine scăzută;
  • probleme de a iniția și păstra o relație intimă;
  • incapacitatea de a procrea.

Prevenție

Impotența are o varietate de cauze. Cu toate acestea, există și măsuri pe care le puteți lua pentru a ajuta la prevenirea acesteia:

  • practicarea exercițiilor fizice regulate;
  • evitarea fumatului, a consumului de droguri și/sau a abuzului de alcool;
  • odihnă suficientă;
  • alimentația sănătoasă;
  • reducerea stresului și anxietății;
  • tratarea depresiei.

Bibliografie:

  1. NHS Choices. Erectile Dysfunction (Impotence). 2023, www.nhs.uk
  2. “Erectile Dysfunction - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  3. Nall, Rachel. “5 Common Causes of Impotence.” Healthline, Healthline Media, 12 Mar. 2015, www.healthline.com

Echipa medicală - Urologie și Chirurgie vasculara

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.