Hidrocel

Hidrocel este un tip de umflatura aparuta in scrot, care apare atunci cand se aduna lichid in invelisul care captuseste testiculul,este un sac umplut cu fluid care se formează în jurul unui testicul.Hidrocelul este frecvent la nou-nascuti si, de obicei, dispare fara tratament pana la varsta de 1 an. Baietii mai mari si barbatii adulti pot dezvolta un hidrocel din cauza inflamatiei sau a unei lovituri/traumatism in scrot.

Hidrocelul poate fi:

Hidrocel congenital – acumularea se produce din cauza persistentei, fara obliterari a canalului peritoneo-vaginal;

Hidrocel dobandit - colectia lichidiana este cauzata de dezechilibrul dintre secretia si absorbtia lichidului de la nivelul seroasei vaginale: hidrocel primar(primitiv, idiopatic) sau hidrocel secundar. Acesta din urma poate fi acut (inflamator-infectios) sau cronic (staza venoasa sau obstructie limfatica).

Echipa medicala MedLife - Chirurgie pediatrica, Ecografie pediatrica, ORTOPEDIE PEDIATRICA

Medic Primar
Barbuta  Ovidiu Ionel,Medic Primar
Medic Primar
Avram Popa Mihaela,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Hidrocel - Cauze / agent infectios / factori de risc

Spre sfârșitul sarcinii, testiculele unui copil de sex masculin coboară din abdomen în scrot. Scrotul este sacul de piele care tine testiculele odată ce coboară.În timpul dezvoltării, fiecare testicul are în jurul lui un sac natural care conține lichid. În mod normal, acest sac se închide și corpul absoarbe fluidul în primul an de viata al copilului. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă si pentru bebelușii cu hidrocel. Bebelusii nascuti prematur prezinta un risc mai mare de hidrocel.

Hidrocelul se pot forma și mai târziu în viață, în special la bărbații cu vârsta peste 40 de ani. Acest lucru se întâmplă de obicei dacă canalul prin care coboară testicul nu este inchis complet și acum intra lichid sau canalul se redeschide. Acest lucru poate face ca fluidul să se deplaseze de la abdomen în scrot. Hidrocelul pot fi cauzat de asemenea de inflamație sau de traumatism în scrot sau de-a lungul canalului. Inflamația poate fi cauzată de o infecție (epididimită) sau de o altă afecțiune.

Hidrocel - Simptome

Simptomele date de hidrocel

Hidrocelul nu produce, de obicei, nici o durere. De obicei, singurul simptom este un scrot umflat.La bărbații adulți, poate exista un sentiment de greutate în scrot. De obicei nu este foarte dureros. Durerea, in general, creste in intensitate o data cu dimensiunile inflamatiei. Uneori, zona umflata poate fi mai mica dimineata si se poate extinde, se poate mari vizibil mai tarziu, pe parcursul zilei.

Diagnosticul de hidrocel

Examenul fizic (inspectie, palpare bimanuala) se face cu pacientul in picioare si culcat. In afara asimetriei scrotale mai mult sau mai putin pronuntate, inspectia va arata tegumentul scrotal normal (fara semne de inflamatie locala) si stergerea pana la disparitie a pliurilor pungii scrotale. In hidrocelele foarte mari, aspectul penisului se modifica secundar (laterodeviat si ombilicat ).Cu exceptia hidrocelului congenital comunicant, formatiunea hidrocelului nu-si schimba forma si dimensiunea in functie de pozitia pacientului sau efort.

Palparea bimanuala, cu blandete va cerceta intai orificiul inghinal superficial, cu si fara efort de tuse, pentru evaluarea coexistentei unei hernii inghinoscrotale. Apoi, se va cerceta , forma si consistenta formatiunii (ovoid cu senzatie palpatorie de lichid in tensiune), se vor aprecia dimensiunile acesteia .Cand cantitatea de lichid este mica, palparea testicolului este inca   posibila; daca insa volumul de lichid este mare, palparea glandei este imposibila.Diagnosticul clinic pozitiv, de altfel facil, va fi obligatoriu confirmat ecografic.Ecografia va arata clar asupra naturii lichidiene a formatiunii si va permite , in plus, evaluarea structurii testiculului (existenta  unei patologii testiculare cauzale, in primul rand tumorale).

Hidrocel - Tratament

La bebelusii baieti, un hidrocel dispare uneori de la sine. Dacă hidrocelul copilului  nu dispare singur sau devine foarte mare, ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Dar in cazul barbatilor de orice varsta, este important ca un medic sa evalueze hidrocelul, deoarece acesta poate fi asociat cu o afectiune testiculara. Un hidrocel care nu dispare de la sine este posibil sa fie indepartat pe cale chirurgicala.

Operatia de indepartare a hidrocelului (numita hidrocelectomie, adica o excizie chirurgicala a unui hidrocel) poate fi facuta sub anestezie generala sau sub anestezie locala. O incizie este facuta in scrot sau in partea inferioara a abdomenului pentru a indeparta hidrocelul.Se face o mică tăietură în abdomen sau scrot (în funcție de locația hidrocelei) și hidrocelul este îndepărtat chirurgical.

Optiune alternativa minim invaziva (indicate la pacienti varstnici): aspiratia trans-scrotala cu ac a lichidului, cu sau fara instilarea unui agent sclerozant in cavitatea vaginala – risc de recidiva.