Banner VDRL (sifilis) - RPR calitativ

VDRL (sifilis) - RPR calitativ

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

VDRL (Venereal Disease Research Laboratory), analiză cunoscută și ca RPR calitativ, testează infecția cu sifilis, boală transmisă, de obicei, pe cale sexuală. Este indicată în situația în care medicul identifică simptome specifice bolii sau atunci când un actual sau un fost partener sexual anunță că este pozitiv.

Analiza de sânge VDRL este, de asemenea, obligatorie pentru obținerea certificatului medical prenupțial, care include și o analiză de sânge pentru HIV și o radiografie pulmonar pentru depistarea tuberculozei.

Tipul principal de analize pentru diagnosticarea sifilisului constă în testele care pun în evidență anticorpi nespecifici (teste non-treponemice), iar acestea sunt analiza VRDL și RPR.

VDRL este o metodă de testare a anticorpilor din sânge, care poate confirma infecția cu sifilis. Rezultatul VDRL pozitiv poate fi confirmat însă și de alți anticorpi. Testul RPR (Rapid Plasma Reagin) calitativ este, de asemenea, folosit pentru identificarea anticorpilor care apar în urma infecției cu sifilis.

Sifilisul, infecția cu spirocheta patogenă Treponema pallidum, se transmite de obicei pe cale sexuală sau transplacentară. În cazul contactului sexual, folosirea prezervativului nu poate preveni infecția atunci când pielea vine în contact cu ulcerații sau leziuni (șancrul sifilitic) care nu sunt acoperite de prezervativ. Transmiterea transplacentară, de la mamă la făt, are loc de obicei după luna a 5-a de sarcină.

Sifilisul are mai multe forme, fiecare cu simptomatologie diferită. În stadiul 1 (sifilis primar), simptomele se manifestă de obicei în aproximativ 3 săptămâni și constau în leziuni nedureroase în/sau lângă vagin sau penis, uneori la nivelul anusului, limbii sau al buzelor. Șancrul sifilitic dispare, de obicei, în maxim 6 săptămâni.

Sifilisul secundar (stadiul 2) constă în erupții cutanate, de culoare roșie sau maronie (rozeole sifilitice), care pot apărea după două până la zece săptămâni după primele leziuni. Alte simptome includ febră, oboseală, dureri de cap, inflamația ganglionilor limfatici iar în unele cazuri, pot apărea căderea părului sau scăderea în greutate.

Stadiul 3 sau sifilisul terțiar apare, de obicei, după câțiva ani de la infecția inițială. Durata de manifestare a acestui sifilis latent variază de la 3 până la 30 de ani. În acest stadiu se formează gomele sifilitice, iar spirocheta patogenă Treponema pallidum atacă organele vitale (creier, inimă, ficat, plămâni), dar și centrii nervoși. Complicațiile sifilisului netratat în acest stadiu includ demență, pierderea auzului, atacuri vasculare cerebrale (AVC) și pot duce la paralizie și chiar deces.

În ultimul stadiu, sifilisul nu mai poate fi tratat.

Fără o analiză de sânge VDRL în primele săptămâni ale sarcinii, sifilisul poate fi transmis și congenital. După luna a cincea, fetusul infectat cu sifilis prin placentă poate suferi malformații, iar riscul de avort spontan crește.

Probă VDRL (sifilis) - RPR calitativ Medlife

Când este recomandată analiza VDRL

Un test VDRL este absolut necesar pentru obținerea certificatului medical prenupțial, dar acesta este recomandat și atunci când medicul dermato-venerolog sau chiar pacientul observă simptomele specifice. Atunci când un partener sexual informează cu privire la statutul pozitiv pentru sifilis, se recomandă testarea cât mai rapidă, indiferent dacă respectivele contacte sexuale au fost protejate sau nu.

Procedura recoltare

Ca orice alt test de sânge, analiza pentru sifilis durează doar câteva momente, necesare pentru recoltarea de sânge venos care va fi apoi prelucrat prin centrifugare. Proba de sânge pentru testul VDRL se recoltează dimineața, pe nemâncate, cu ultima masă solidă în urmă cu minim 12 ore.

Interpretare rezultate

În cazul testelor clasice, VDRL/RPR, rezultatul testului poate fi ori negativ, ori pozitiv (de la + până la ++++), ori echivoc, în funcție de intensitatea reacției.

În cazul analizei VDRL pentru căsătorie, este important de reținut că valabilitatea testului este de 14 zile și nu poate fi solicitat un certificat de căsătorie în absența lui. Astfel, cununia civilă poate avea loc în maxim două săptămâni de la confirmarea testului VRDL negativ.

Interferențe și limite

Reacții fals pozitive:

  • Infecții bacteriene: pneumonie pneumococică, scarlatina, lepra, febra recurentă, endocardita bacteriana, malarie, rickettsioza, psittacoza, șancrul moale, tuberculoza, pneumonie cu mycoplasma, tripanosomiază.
  • Infecții virale: variola, varicela, rujeola, mononucleoza infecțioasă, oreion, hepatita virală, SIDA.
  • Cauze neinfecțioase: graviditate, boli hepatice cronice, neoplasme avansate, mielom multiplu, boli ale țesutului de colagen, transfuzii multiple, vârsta înaintată.

Serurile puternic lipemice (lactescente) pot influența testul.

Este important de reținut că, dacă se obțin rezultate discordante la două tipuri diferite de teste, este necesară repetarea recoltării probei.

Rezultat pozitiv

Atunci când rezultatul este pozitiv, se poate efectua un al doilea test de confirmare, un test TPHA (Treponemă pallidum Haemagglutination Assay). Acesta face parte dintr-o categorie diferită de teste (treponemice), care detectează anticorpii totali IgG și IgM specifici anti Treponema.

Rezultat negativ

Atunci când testarea este solicitată direct unui laborator de analize, este important de înțeles că rezultatul VDRL negativ semnifică absența unei infecții active cu sifilis. În cazul testării în primele săptămâni de sarcină, este posibil un rezultat fals pozitiv, care necesită teste suplimentare pentru a diferenția între un sifilis cu anticorpi reziduale sau un sifilis evolutiv (infecție recentă, care pune în pericol viața fătului). VDRL negativ mai poate apărea după o infecție veche tratată.

Bibliografie

  1. “How Do I Know If I Have Syphilis?” WebMD, WebMD, 11 May 2017, www.webmd.com‌
  2. “Syphilis - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu