Cefalee tip cluster

Alte denumiri: Cefalee in ciorchine, Durere de cap cluster sau Durere de cap in ciorchine

Cefaleea tip cluster este caracterizata ca o durere de cap violenta, unilaterala, localizata periorbital sau temporal, acompaniata de simptome vegetative ipsilaterale (ptoza, lacrimare, rinoree, congestie nazala).

O durere de cap cluster va trezeste in mijlocul noptii, cu durere intensa in jurul ochiului sau pe o parte a capului.

Atacurile frecvente, cunoscute sub numele de perioade de cluster, pot dura de la saptamani la luni, de obicei urmate de perioade de remisie cand durerile de cap se opresc. In timpul remisiunii, nu apar dureri de cap timp de luni si uneori chiar ani.

Din fericire, cefaleea tip cluster este rara si nu pune viata in pericol. Acestea afecteaza aproximativ 1 din 1.000 de persoane. Tratamentele pot face ca atacurile de cefalee cluster sa fie mai scurte si mai putin severe. In plus, medicamentele pot reduce numarul de dureri de cap cluster pe care le aveti.

Medici specialiști - Neurologie

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar
Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar

Neurologie

NC
Nicolau Carmen
Medic Primar
NC
Nicolau Carmen
Medic Primar

Neurologie

TDS
Tertan Delia Smaranda
Medic Primar
TDS
Tertan Delia Smaranda
Medic Primar

Neurologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele cefaleei de tip cluster

Acest tip de cefalee afecteaza in primul rand barbatii, intervalul de varsta tipic de debut fiind intre 20 si 40 de ani. Cefaleea de tip cluster este, de regula, episodica, la 1-3 luni pacientii prezentand ≥ 1 atac/zi, perioada urmata de una de remisiune ce poate dura luni sau ani de zile.

Unii pacienti prezinta perioade de cefalee fara perioada de remisiune.

Fiziopatologia bolii este necunoscuta insa periodicitatea evolutiei sugereaza o disfunctie hipotalamica. 

Spre deosebire de migrene si dureri de cap, cefaleea de tip cluster nu este in general asociata cu declansatoare, cum ar fi alimente, modificari hormonale sau stres.

Totusi, odata ce incepe o perioada de cluster consumul de alcool poate declansa rapid o durere de cap divizata. Din acest motiv, multi oameni care au dureri de cap cluster evita alcoolul.

Factorii de risc ai cefaleei de tip cluster

Factorii de risc pentru cefaleea tip cluster includ:

 • Sexul. Barbatii sunt mai susceptibile de a avea cefalee cluster;
 • Varsta. Majoritatea persoanelor care dezvolta dureri de cap de tip cluster au varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, desi aceasta afectiune se poate dezvolta la orice varsta;
 • Utilizarea alcoolului. Daca aveti dureri de cap cluster consumul de alcool in timpul unei perioade de cluster poate creste riscul unui atac;
 • Istoricul familiei. Avand un parinte sau un frate care a avut dureri de cap cluster va poate creste riscul de a suferi de aceasta afectiune.

Complicatiile cefaleei de tip cluster

O cefalee cluster nu pune viata in pericol, nu provoaca leziuni cerebrale permanente, dar ele tind sa fie pe termen lung (cronic) si recurente. Durerile de cap va pot afecta stilul tau de viata si va pot crea probleme la locul de munca.

Simptome

Simptomele cefaleei de tip cluster

Primul simptom al cefaleei tip cluster este o durere de cap greva care apare rapid, fara avertisment, desi s-ar putea sa aveti mai intai greata si aura asemanatoare migrenei. Semne si simptome frecvente in timpul unei dureri de cap includ:

 • Durere severa care este in general situata in spatele sau in jurul unui ochi, dar poate radia in alte zone ale fetei, capului si gatului;
 • O durere unilaterala;
 • Roseata ochiului pe partea afectata;
 • Umflarea sau nas curbat pe partea afectata;
 • Transpiratie la nivelul fruntei sau fetei pe partea afectata;
 • Paloarea pielii.

Persoanele cu cefalee cluster, spre deosebire de cele cu migrena, sunt susceptibile de a se misca sau de a sta si de a se roti inainte si inapoi. Unele simptome asemanatoare migrenei - inclusiv sensibilitatea la lumina si sunet - pot aparea cu o durere de cap cluster.

Atacurile, au loc de obicei la aceleasi ore in fiecare zi, deseori trezind pacientul din somn in mijlocul noptii. Durerea este devastatoare, atingand maximul in cateva minute si se remite de obicei spontan in decurs de 30 de minute, o ora. 

Simptomele vegetative de genul congestiei nazale, rinoreei, lacrimarii, congestiei faciale si sindromului Horner sunt intense si afecteaza aceeasi parte ca si cefaleea.

O perioada de cluster dureaza, in general, cateva saptamani de doua luni. Data de incepere si durata fiecarei perioade de grupare pot fi consecvente de la o perioada la alta. De exemplu, perioadele de cluster pot sa apara sezonier, cum ar fi fiecare primavara sau toamna.

Majoritatea oamenilor au dureri de cap episodice. Durerile de cap apar timp de o saptamana pana la un an, urmata de o perioada de remisiune fara durere care poate dura pana la 12 luni inainte de aparitia unei alte dureri de cap.

Tratament

Diagnosticarea cefaleei de tip cluster

Diagnosticul se bazeaza pe existenta simptomatologiei caracteristice si pe excluderea unei patologii intracraniene.

Clusterul are un tip caracteristic de durere si model de atacuri. Asadar, cat de des apar durerile de cap si cat de mult timp dureaza acestea sunt factori importanti.

Medicul dvs. va incerca sa identifice tipul si cauza durerii de cap folosind anumite abordari.

Examen neurologic pentru cefalee cluster

O examinare neurologica poate ajuta medicul dumneavoastra sa detecteze semnele fizice ale unei tulburari neurologice. Examenul este, de obicei, normal la pacientii cu cefalee cluster. Medicul va utiliza o serie de proceduri pentru a evalua functia creierului, inclusiv testarea simturilor, reflexelor si nervilor.

Teste de imagistica pentru cefalee cluster

Daca aveti dureri de cap neobisnuite sau complicate sau o examinare neurologica anormala medicul dumneavoastra poate recomanda alte teste pentru a exclude alte cauze grave ale durerii de cap, cum ar fi o tumoare sau un anevrism. Testele comune de imagistica a creierului includ: RMN-ul si CT-ul.

Tratamentul cefaleei de tip cluster

Nu exista nici un remediu pentru cefaleea cluster. Scopul tratamentului este reducerea severitatii durerii, scurtarea perioadei de cefalee si prevenirea atacurilor.

Datorita faptului ca cefaleea cluster apare brusc si s-ar putea sa dispara intr-un timp scurt, afectiunea poate fi dificil de evaluat si tratat, deoarece necesita medicamente cu actiune rapida.

Unele tipuri de medicamente acute pot oferi rapid o usurare a durerii. Terapiile enumerate mai jos s-au dovedit a fi cele mai eficiente pentru tratamentul acut si preventiv al durerilor de cap cluster.

Tratamentele cu actiune rapida disponibile de la medicul dumneavoastra includ:

Oxigenul. Inhalarea rapida a oxigenului pur prin intermediul unei masti ofera o usurare dramatica pentru majoritatea celor care o folosesc. Oxigenul este in general sigur si fara efecte secundare. Principalul dezavantaj este necesitatea de a purta impreuna cu dvs. un cilindru de oxigen si un regulator, ceea ce poate face tratamentul incomod. Sunt disponibile insa unitati portabile mici.

Forma injectabila a sumatriptanului (Imitrex), care este utilizata in mod obisnuit pentru a trata migrena, este de asemenea un tratament eficient pentru durerea de cap acuta de tip cluster.

Prima injectare poate fi administrata in timpul observatiei medicale. Unii oameni pot beneficia de utilizarea sumatriptanului sub forma de spray nazal, dar pentru majoritatea oamenilor acest lucru nu este la fel de eficient ca o injectie si poate dura mai mult timp pentru a munci. Sumatriptanul nu este recomandat daca aveti tensiune arteriala crescuta sau boli de inima.

O alta medicatie, zolmitriptan (Zomig), poate fi administrata in spray nazal. Acest medicament poate fi o optiune daca nu puteti tolera alte forme de tratament cu actiune rapida.

Octreotide. Octreotida (Sandostatin), o versiune sintetica injectabila a somatostatinei hormonale creierului, este un tratament eficient pentru cefaleea de tip cluster la unii pacienti. 

Anestezice locale. Efectul de amortizare al anestezicelor locale, cum ar fi lidocaina, poate fi eficient impotriva durerii de cefalee cluster la unii oameni cand este administrata prin nas (intranazal).

Dihidroergotamina. Forma injectabila de dihidroergotamina poate fi un efect eficient de ameliorare a durerii pentru unii oameni cu cefalee cluster. Acest medicament este disponibil si sub forma inhalata (intranazala), dar aceasta forma nu s-a dovedit a fi eficienta pentru durerea de cap cluster.

Operatie. Rareori, medicii pot recomanda interventii chirurgicale pentru persoanele cu dureri de cap cronice care nu gasesc o ameliorare cu tratament puternic sau care nu tolereaza medicamentele sau efectele secundare.

Coduri de diagnostic asociate
 • Cefaleea
Specialități asociate
 • Neurologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.