Migrena

O migrena poate provoca durere severa pulsanta sau senzatie pulsanta, de obicei doar pe o parte a capului. Este adesea insotita de greata, varsaturi si sensibilitate extrema la lumina si sunet. Durerile pot persista zile in sir. Simptomele de avertizare, cunoscute sub numele de aura, pot aparea inainte sau cu cefalee. Acestea pot include flash-uri de lumina, pete pe orbite sau furnicaturi pe o parte a fetei, in brate sau picior. Medicamentele pot ajuta la prevenirea unor migrene si le pot face mai putin dureroase. 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Ferencz-Flatz Ghertruda,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 11

Migrena - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauze migrenei

Desi cauzele migrenei nu sunt intelese, factorii genetici si factorii de mediu par sa joace un rol. Migrenele pot fi cauzate de schimbari ale trunchiului cerebral si de interactiunile acestuia cu nervul trigeminal, provocand durere. Dezechilibrele chimice ale creierului - inclusiv serotonina, care ajuta la reglarea durerii in sistemul nervos - pot fi, de asemenea, implicate. Nivelurile de serotonina scad in timpul atacurilor de migrena. Acest lucru poate determina nervului trigeminal sa elibereze substante numite neuropeptide, care se deplaseaza la acoperirea exterioara a creierului (meningele). Rezultatul este durerea.

Factori de risc pentru migrena

Mai multi factori va fac mai predispusi la migrene, inclusiv:

 • Membri ai familiei care sufera de migrene;
 • Varsta. Migrenele tind sa atinga un maxim in jurul varsteu de 30 ani;
 • Sexul. Femeile sunt de trei ori mai susceptibile de a avea migrene;
 • Modificari hormonale. Daca sunteti femeie, puteti constata ca durerile de cap incep chiar inainte sau la scurt timp dupa aparitia menstruatiei.

Migrena - Simptome

Migrenele pot progresa prin patru etape: prodrom, aura, cefalee si postromi, desi este posibil sa nu cunoasteti toate etapele.

Prodrom - cu una sau doua zile inainte de o migrena, este posibil sa observati schimbari subtile care avertizeaza asupra unei migrene iminente, inclusiv: constipatie, schimbari de dispozitie, rigiditate a gatului, cresterea senzatiei de sete si urinare.

Aura - poate sa apara inainte sau in timpul migrenelor si este un simptom al sistemului nervos. Se manifesta prin tulburari vizuale, cum ar fi flash-uri de lumina. Uneori, aura produce si tulburari senzoriale sau motorii.

Atac - o migrena dureaza de obicei intre patru si 72 de ore daca nu este tratata. Frecventa cu care apar durerile de cap variaza de la o persoana la alta.

Postdrome - faza finala, cunoscuta ca postdrom, are loc dupa un atac de migrena. Timp de aproximativ 24 de ore, puteti sa experimentati confuzie, ameteala, slabiciune, sensibilitate la lumina si zgomot.

Simptomatologia frecventa a migrenei include:

 • cefalee pulsatila pe o parte a craniului (hemicraniu),
 • cefalee moderat-severa- accentuarea cefaleei odata cu desfasurarea activitatilor fizice zilnice,
 • greata, varsaturi,
 • sensibilitate crescuta la lumina (fotofobie) sau la stimuli sonori, uneori chiar si la anumite mirosuri.

Migrena - Tratament

Diagnosticul de migrena poate fi facut urmarind urmatoarele criterii:

 • durerea de cap ce dureaza 4-72 de ore (netratata sau cu tratament ineficient) ,
 • cefalee care nu se diminueaza de la debut sau care trezeste pacientul noaptea (cefalee nocturna),
 • cefaleea se agraveaza sau recidiveaza (repetitiva) tot mai frecvent, la intervale mici de timp,
 • aparitia unor simptome noi

Majoritatea specialistilor recomanda folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene,analgezice initial, inaintea utilizarii altor medicamente care pot avea mai multe efecte secundare.

Tratamentul initial al migrenei depinde de severitatea simptomelor si de frecventa episoadelor migrenoase. Sunt folosite astfel medicamente care diminueaza simptomele si medicamente care previn atacurile recurente. Episoadele migrenoase se pot repeta chiar si sub tratamentul medical corespunzator. Scopul tratamentului este de a reduce numarul episoadelor migrenoase si de asemenea de a diminua intensitatea lor.

Daca simptomele migrenei persista in ciuda tratamentului efectuat este recomandata reevaluarea medicala si stabilirea unui nou tratament. In cazul in care s-au incercat mai multe scheme terapeutice si simptomele sunt tot mai persistente, sunt necesare anumite investigatii complementare, precum RMN-ul sau CT-ul, pentru a elimina alte posibile afectiuni care pot determina simptome asemanatoare.

Migrena - Preventie

Schimbari ale stilului de viata va pot ajuta sa reduceti numarul si severitatea migrenelor:

 • Respectati un program strict! Stabiliti o rutina zilnica cu modele de somn regulate si mese regulate. In plus, incercati sa controlati stresul;
 • Faceti sport regulat! Exercitiul aerobic regulat reduce tensiunea si poate preveni migrenele. Daca medicul dumneavoastra este de acord, alegeti orice exercitiu aerobic va place, inclusiv mersul pe jos, inot si ciclism;
 • Reduceti efectele estrogenului! Daca sunteti o femeie ce sufera de migrene, evitati sau reduceti medicamentele cu estrogen pe care le luati.

Neurologie, Neurologie Pediatrica - alte afectiuni

Adaugă comentariu nou

Plain text

 • Taguri HTML permiseŞ <br>
 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
5 + 1 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.