Cheilita exfoliativa

Cheilita reprezinta leziuni inflamatorii ale buzelor. Cheilitele reunesc un ansamblu deafectiuniinflamatorii superficiale localizate la nivelul semimucoasei labiale. 

Cheilita exfoliativa este o afectiune a marginii rosii abuzelor, insotita de o descuamare permanentaa epiteliului. Afecteaza maifrecvent persoanele tinere de la 10 pana la 40 ani. Femeile mai des sufera de forma exudativa. Forma uscata lezeaza in aceeasi masura atat barbatii, cat sifemeile de la 21 la 30 ani. De obicei este afectata buza dejos, insa adesea se dezvolta pe ambele buze.

  • Dereglari ale functiei sistemului nervos (neuroastenia, visteria) si stari psihoemotionale;
  • Dereglarile functiei glandei tiroidiene; 
  • Factorii genetici si imunoalergici. Un factor important in aparitia cheilitei este starea sistemului imunitar al pacientului. Intr-adevar, reducerea apararii organismului faciliteaza lansarea rapida a multor procese patologice.
  • Obiceiurile vicioase de muscare sau umezire a buzelor;

Cheilita exfoliativa se divizeaza in 2 forme: exudativa si uscata (xeroasa). 

Procesul este localizat numai pe marginea rosie a buzei de la zona Klein pana la mijlocul ei. Alte sectoare ale buzelor si pielii nu sunt afectate.

Manifestarile cheilitei exfoliative

Forma exudativa a chelitei exfoliative

Are loc inflamatia mucoasei insotita de exudatie. Buzele sunt hipermiate, edematiate, marite in volum. Simptomul de baza este formarea in continuu a crustelor in zona Klei, de o culoare sur-galbuie. Crusta uneori se stratifica si se ingroasa. Ele atirna sub forma de “sortulet”. Procesul de exudatie este foarte bine dezvoltat. Crustele adera usor la tesuturile subiacente, cojirea are loc de la marginile ei. Se pot inlatura usor si dupa ele ramane o suprafata de culoare rosu-aprins. Bolnavul sufera din cauza durerilor, arsurilor in buze atat in stare de repaus, cat si in timpul vorbirii, alimentatiei, miscarii buzelor.

Forma xeroasa a chelitei exfoliative

Simptomul principal este uscaciunea buzelor si formarea scuamelor. Pe fondul hiperemiat al mucoasei sunt scuame dens concrescute in centrul lor cu mucoasa. Marginile scuamelor sunt ridicate si dupa inlaturarea lor raman pete de culoare rosie. O astfel de stare poate dura cativa ani. Buzele sunt uscate si rugoase, aspre. Scuamele sunt stravezii, asemanatoare cu niste "aripioare de lacuste". La scuamele mici un capat este prins de mucoasa buzelor iar altul este putin ridicat. Sub scuame mucoasa este hiperemiata, insa fara eroziuni.

Diagnosticul cheilitei exfoliative

Diagnosticul diferential se face cu alte tipuri de cheilite: cheilita actinica, eczematoasa, meteorological, atopice sau actinica.

Tratamentul cheilitei exfoliative

Terapia unei astfel de boli trebuie combinata si difera in functie de forma bolii (uscata sau exudativa). Tratamentul trebuie sa inceapa de la impactul asupra starii psihice a pacientului. Acesta nu este doar un element important, ci si un element obligatoriu in tratamentul cheilitei exfoliative. Pe cale generala se recomanda vitaminoterapia si preparate antihistaminice. 

Dupa cum se stie, persoanele cu forma uscata de cheilita au adesea o stare depresiva. In acest sens, pot fi prescrise antidepresive. Efectele locale asupra ranilor sunt de asemenea necesare. Pentru a lubrifia zonele afectate ale buzelor se aplica creme si balsamuri intens hidratante si, in plus, diverse rujuri igienice. Pentru a afla daca dezvoltarea acestei boli este asociata cu afectarea functiei tiroidiene, este necesar sa vizitati endocrinologul, precum si sa treceti toate testele necesare.

Medici specialiști - Neurologie și Endocrinologie

Enachescu Iulia
Enachescu Iulia
Medic Specialist
Enachescu Iulia
Enachescu Iulia
Medic Specialist

Endocrinologie și Endocrinologie pediatrica

dsdf
Lupsoiu Anca-Stefania
Medic Primar
dsdf
Lupsoiu Anca-Stefania
Medic Primar

Neurologie

Jeler Elena Corina
Medic Specialist, Doctor in Stiinte Medicale
Jeler Elena Corina
Medic Specialist, Doctor in Stiinte Medicale

Neurologie

Albu Alice-Ioana
Medic Specialist
Albu Alice-Ioana
Medic Specialist

Ecografie 4D E8 și Endocrinologie

Parlog-Cristian Ana-Loredana
Medic Primar
Parlog-Cristian Ana-Loredana
Medic Primar

Ecografie 3D , Endocrinologie și Ecografie 4D- Voluson

Nicolae Horia
Medic Primar
Nicolae Horia
Medic Primar

Ecografie Doppler Vascular și Neurologie

SDI
Stiucan Daniela Ioana
Medic Specialist
SDI
Stiucan Daniela Ioana
Medic Specialist

Ecografie Doppler Vascular și Neurologie

Zlavog Ana-Maria
Zlavog Ana-Maria
Medic Primar
Zlavog Ana-Maria
Zlavog Ana-Maria
Medic Primar

Neurologie și Medicina generala

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.