Despre cheilita exfoliativă
Cheilita exfoliativă este o afecțiune inflamatorie rară (acută sau cronică) a semimucoasei buzelor, ce se prezintă ca un peeling (exfoliere) continuu. Cheilita exfoliativă este rar raportată, dar pare să afecteze ambele sexe în mod egal, în principal adulții tineri sub 30 de ani. Unii pacienți diagnosticați cu cheilită exfoliativă au, de fapt, o formă localizată de psoriazis.
Există două forme de cheilită exfoliativă:
- exudativă;
- uscată.
Un tip aparte al acestei afecțiuni este cheilita exfoliativă Croker (cheilita cronică descuamativă, descuamația persistentă a buzelor Brocq, ticul buzelor), o cheilită cronică superficială care afectează doar zona roșie a buzelor și, în principal, buza inferioară; este mai frecventă la femeile de 20-40 de ani. S-a observat că apare, în special, la persoane tinere emotive, anxioase, uneori agresive, care prezintă ticul de umezire sau mușcare a buzelor.
Cauza cheilitei Croker este necunoscută dar printre factorii favorizanți se numără:
- tulburări ale sistemului imunitar;
- factori psihoemoționali;
- boli endocrine, în special boli ale tiroidei;
- factori genetici;
- obiceiuri vicioase de mușcare sau umezire a buzelor.
Cheilita factială poate fi declanșată de un eveniment stresant, care duce la un element de comportament auto-vătămator.
Cheilita exfoliativă se poate declanșa la orice vârstă și poate reapărea oricând de-a lungul vieții.
Cauze
Cheilita apare, adesea, în urma contactului cu substanțe care provoacă iritații sau ca o reacție alergică; nu este o afecțiune contagioasă. În acest context, cauzele care duc la apariția cheilitei exfoliative sunt multiple:
- agenți fizici: radiații solare, radiații ionizante, intemperii (vânt, frig, umezeală);
- agenți infecțioși: bacterii (streptococi, stafilococi), virusuri (herpes simplex etc.), ciuperci (Candida albicans);
- substanțe chimice iritative sau alergice: eozină din rujul de buze, componente ale pastelor de dinți, apelor de gură, lucrărilor dentare.
Factori de risc
Anumiți factori, precum tulburările metabolice și carențiale, suferințele digestive cronice sau factorii psihici, au rol favorizant în apariția cheilitei exfoliative.
În plus, ați putea fi expus riscului de eczemă pe buze dacă aveți:
- antecedente familiale de eczeme, alergii și astm;
- defecte ale pielii, care permit substanțelor chimice să intre mai ușor și vă fac mai predispus la erupții;
- muncă ce implică atingerea constantă a materialelor, în special a celor care provoacă mâncărime;
- un nivel ridicat de stres;
- răceală sau gripă;
- sensibilitate la cald sau frig;
- modificări ale nivelului hormonal, de obicei la femei;
- produse noi, cum ar fi pastă de dinți sau ruj.
Simptome
Simptomele pot varia de la erupții cutanate cu mâncărime până la vezicule dureroase:
- cheilită exfoliativă uscată: clinic, se caracterizează printr-o descuamare persistentă, cu scuamo-cruste, mai mult sau mai puțin groase, alburii sau închise la culoare, care se detașează progresiv de la margine, descoperind o mucoasă roșie; scuamele se înlătură ușor și se refac continuu; pacientul își simte buzele uscate, uneori amorțite, iar evoluția este îndelungată și se poate acutiza, transformându-se într-o formă exudativă;
- cheilita exfoliativă exudativă: în această formă se observă o creștere în volum a buzelor, însoțită de prurit local (mâncărime) și durere la atingere, de aceea alimentația și vorbirea sunt dificile; bolnavii evită să-și apropie buzele, gura rămânând întredeschisă; marginile buzelor sunt acoperite de cruste gri-gălbui sau galben-brun, exudative, care, uneori, atârnă ca un șorț; ating maximul de dezvoltare după patru - șase zile de la debut, iar roșul subiacent al buzelor nu este afectat.
Caracteristic cheilitei exfoliative este faptul că nu este însoțită niciodată de eroziuni. Evoluția este cronică și este posibilă o suprainfectare streptococică, ce dă crustelor aspect meliceric (gălbui ca mierea).
Diagnosticare
Diagnosticul de cheilită exfoliativă este pus de medicul dermatolog în urma anamnezei și a examenului clinic; acesta se bazează pe aspectul clinic caracteristic al leziunilor, lipsa eroziunilor și evoluția cronică.
Examenul anatomopatologic este rar recomandat și evidențiază acantoză, para- și hiperkeratoză, cu pierderea legăturii dintre celulele stratului spinos și cornos.
Diagnosticul diferențial al cheilitei exfoliative uscate se face cu:
- cheilita din dermatita atopică;
- cheilita meteorologică cu evoluție dependentă de condițiile atmosferice;
- cheilita actinică, ce afectează buza în totalitate și este în strânsă legătură cu acțiunea razelor solare; se observă frecvent la bărbații trecuți de 50 de ani, cu profesii ce presupun expunere la soare și intemperii.
În cheilita exfoliativă exudativă, diagnosticul diferențial se face cu:
- forma exudativă a cheilitei actinice, unde există dependența leziunilor de acțiunea razelor solare, precum și apariția veziculelor și a eroziunilor pe care nu le întâlnim în cheilita exfoliativă;
- penfigusul acantolitic, o afecțiune ce implică frecvent și alte manifestări la nivelul cavității bucale.
Tratament
Tratamentul cheilitei este, în principal, local, cu topice keratolitice, dermatocorticoizi și emoliente.
Terapia generală poate consta în administrarea de vitamine din grupul A, B, C, E și antihistaminice, eventual medicație psihotropă cu sedative sau antidepresive.
De asemenea, se impune tratamentul afecțiunilor tiroidiene, este necesară o hidratare corespunzătoare și se poate indica psihoterapia, deși, în general, este greu de acceptat de cei în cauză.
Prin înlăturarea factorilor favorizanți, aplicare locală de emoliente și psihoterapie, se pot preveni puseele de cheilită exfoliativă.
Complicații
Afecțiunea are o evoluție cronică, cu perioade de exacerbări și remisiuni, dar se atenuează în timp, putând dispărea la vârstă adultă.
Riscul de complicații este minim la tineri, însă, la vârstnici, inflamația poate dezvolta leucoplazie sau tumori maligne.
În general, forma exudativă are un prognostic de vindecare mai bun decât cea uscată.
Contaminarea cu Candida, virusul herpetic sau Streptococ este foarte frecventă, iar potențialul de malignizare este crescut la persoanele vârstnice.
Prevenție
Pentru a preveni apariția cheilitei exfoliative, pot fi benefice câteva schimbări în stilul de viață:
- reduceți stresul;
- hidratați frecvent buzele;
- evitați vremea extremă;
- dacă eczema este declanșată de o reacție alergică, evitați orice produs care conține acel alergen.
Bibliografie
- Feier V., „Dermato-venerologie”, Ed. Amarcord, Timișoara, 1998.
- Maier N., „Patologie cutanată”, vol III, Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 1999.
- Pătrașcu V., „Boli dermatologice și infecții sexual-transmisibile”, Ed. Sitech, Craiova, 2018.
Alte afecțiuni similare
Cefalee
Durerea de cap, sau cefaleea, este o suferință care a fost descrisă încă din antichitate. Acum, în lumea modernă, cefaleea este unul dintre cele mai frecvente motive de...
Vezi detalii
Cefaleea cluster
Cefaleea tip cluster este o formă de durere de cap caracterizată prin atacuri severe și dureroase, care apar în cicluri. Afectează adulţii, în special bărbaţii cu vârste...
Vezi detalii
Cervicita
Cervicita este o inflamație infecțioasă sau neinfecțioasă care se manifestă la nivelul colului uterin. Simptomatologia poate să lipsească, însă această afecțiune...
Vezi detalii
Chist epidermoid
Chistul epidermoid, numit și chist sebaceu, este o proeminență/ tumefacție apărută sub piele, de forma unui săculeț plin cu o substanță albicioasă de consistența...
Vezi detalii
Chist naboth
Chisturile Naboth reprezintă o afecțiune ginecologică comună, ce se manifestă în special la vârstă fertilă. Sunt formaţiuni umplute cu mucus (dar pot conține și material...
Vezi detalii
Chist sinovial
Chistul sinovial este un sac anormal, plin de lichid care se formează în zona articulațiilor lubrifiate de lichidul sinovial. Chistul sinovial este afecțiunea care se...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.