Cataracta

Cataracta este o afectiune medicala caracterizata prin opacifierea congenitala sau degenereativa a cristalinului.

Diagnosticarea cataractei

Diagnosticul este cel mai usor de stabilit atunci cand pupila este dialatata. Cataractele bine dezvoltate apar ca opacitati galben-maronii la nivelul cristalinului. Examinarea reflexului rosu pe pupila dilatata, cu oftalmoscupul la o distanta de 30 cm departare, releva si opacitatiile mici. Examinarea cu lampa cu fanta ingusta da mai multe detalii despre caracterul, localizarea si extinderea epacifierii.

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Medic Specialist
Nicodin Aurora
Medic Primar
Varga Mircea,Medic primar
Medic primar
Radocea Robertina,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 17

Cataracta - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cataractele apar odata cu inaintarea in varsta. Cu toate ca unii oameni nu prezinta factori de risc aditional, traumatismele, fumatul, alcoolul, expunerea la razele X, caldura luminii infrarosii, bolile sistemice (ex. diabetul), uveita, medicatia sistemica (ex. corticosteroizi) si probabil expunerea cronica la UV crisc riscul aparitiei cataractei.

Unele cataracte sunt congenitale si pot fi asociate cu numeroase sindroame si boli.

Cataracta - Simptome

Cataracta se dezvolta in general lent, in decursul anilor. Simptomele timpurii pot fi pierderea contrastului, perceptia unei senzatii de stralucire, nevoia de mai multa lumina pentru a vedea vine si probleme in deosebirea albastrului inchis de negru. Mai tarziu, apare incetosarea progresiva, nedureroasa a vederii.

Cand opacifierea este la nivelul nucleului central al cristalinului (cataracta nucleara) miopia se poate dezvolta in stadii timpurii. Cataracta localizata sub capsula posterioara a cristalinului (cataracta subcapsulara posterioara) afecteaza vederea disproportional, deoarece opacifierea apare la nivelul punctului de incrucisare a razelor de lumina. Aceste cataracte reduc acuitatea vizuala mai mult atunci cand pupila este contractata (ex. la lumina putermica, sau la citit). Acestea produc cel mai des senzatie de stralucire, in special in cazul luminilor puternice sau farurile masinilor noaptea, si pierderea contrastului.

Cataracta - Tratament

Se recamnda folosirea ochelarilor cu protectie UV, reducerea factorilor de risc ca alcoolul, fumatul si cortecosteroizi, si controlul valorilor glucozei in cazul diabetului zaharat, acestea intarziind debutul bolii.

Operatia de cataracta

Indicatiile uzuale pentru chirurgie include vederea corectata maxim si vederea care, subiectiv, limiteaza activitati zilnice indispensabile sau necesare. Indicatiile mai putin frecvente include cataractele care produc glaucom sau necesitatea de a examina fundul de ochi in scopul managementului unor boli ca retinopatia diabetica si glaucomul. Indepartarea timpurie a cataractei nu ofera avantaje.

Indepartarea cataractei este efetuata de obicei sub anestezie topica sau locala. Exista 3 tehnici de extractie:

  • intracapsular - este indepartata ca o singura bucata;
  • extracapsulara - nucleul central dur se indeparteaza intr-o bucata si apoi urmeaza cortexul moale in mai multe bucati mici;
  • facoemulsificarea - nucleul este fragmentat prin ultrasunete, apoi contextul moale se indeparteaza in mai multe bucati mici; acesta din urma fiind procedura preferata datorita inciziei mici si vindecarii rapide.

Un cristalin de plastic sau silicon se implanteaza aproape intotdeauna intraocular pentru a inlocui puterea optica de focalizare si marire, pierdute dupa indepartarea cristalinului.

Cataracta - Prognostic

Posibilele complicatii ale cataractei

In stadiile avansate, netratata, aceasta afectiune poate produce complicatii grave. Ambii ochi sunt afectati, de cele mai multe ori, fara ca scadera vederii sa fie insotita de durere. Se poate intampla ca mai multe tipuri de cataracta sa se dezvolte in cadrul aceluiasi ochi.

Rare ori, cataracta se edematiaza, ocluzionand drenajul filtrului trabecular si poate produce glaucom secundar cu unghi inchis si durere.

Oftalmologie, Oftalmologie Pediatrica - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 10
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical
Adaugă comentariu nou

Plain text

  • Taguri HTML permiseŞ <br>
  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
6 + 14 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.