Despre cervicită
Cervicita este o inflamație infecțioasă sau neinfecțioasă care se manifestă la nivelul colului uterin. Simptomatologia poate să lipsească, însă această afecțiune genitală este una frecvent întâlnită.
Pentru a înțelege ce înseamnă cervicita, este important să subliniem rolul colului uterin. Acesta este cea mai de jos parte a uterului, care se extinde înspre vagin, având două părţi – vaginală şi supravaginală, partea vaginală fiind vizibilă în zona superioară a vaginului. În timpul travaliului, colul uterin (cervixul) se dilată pentru a permite bebelușului să treacă prin canalul endocervical, numit în timpul naşterii canal de naştere. La fel ca orice alt țesut din corp, colul uterin se poate inflama din mai multe motive și apare cervicita.
Cauze
Cervicita poate fi cauzată de:
- iritare;
- infecţie bacteriană, fungică sau virală;
- leziuni precanceroase ale celulelor care căptușesc colul uterin;
- cancer cervical sau vaginal;
- fistule vezicale sau intestinale;
- leziuni senile (odată cu avansarea în vârstă);
- prolapsul genital;
- dezechilibre ale florei vaginale.
Țesuturile iritate sau infectate pot deveni roșii, umflate și pot să apară secreții de mucus și puroi. De asemenea, pot sângera la atingere. Cazurile severe de inflamație sunt, de obicei, provocate de infecții transmise în timpul actului sexual. Microbii responsabili de apariția vaginitei pot conduce la producerea unei răni pe colul uterin. Bolile cu transmitere sexuală (BTS) cum ar fi gonoreea, clamidioza, sifilisul, trichomonaza, mycoplasma, ureaplasma, herpesul genital sau condilomatoza genitală pot infecta colul. În cazuri mai rare, o rană pe col poate fi cauzată de:
- vaginoza bacteriană;
- agenții chimici;
- un dispozitiv introdus în vagin sau uter;
- alergia la spermicidele contraceptive sau la latexul din prezervative;
- sarcina (fiziologic);
- leziunile precanceroase sau cancerul de col uterin.
Alte cauze ale cervicitei pot să fie:
- dezechilibru hormonal - un nivel relativ scăzut de estrogen sau un nivel ridicat de progesteron poate interfera cu capacitatea organismului de a menține țesutul cervical sănătos;
- cancerul sau tratamentul cancerului - rareori, radioterapia sau cancerul pot provoca modificări ale colului uterin - ce pot duce la cervicită.
Infecția cu HPV care a progresat poate cauza inflamația colului uterin, care este, de regulă, un precursor al cancerului de col uterin sau a unei forme precanceroase a bolii. Cele mai comune simptome ale cancerului cervical sunt: sângerări după contactul sexual, sângerări vaginale după menopauză, sângerări vaginale între menstruații sau menstruații prelungite, secreții vaginale apoase, cu miros puternic, care conțin sânge, dar și durere pelvină sau durere în timpul actului sexual.
Factori de risc
Factorii de risc pentru cervicită sunt:
- debut precoce al vieții sexuale;
- act sexual fără utilizarea prezervativului;
- istoric de cervicită;
- parteneri sexuali multipli;
- antecedente de boli cu transmitere sexuală (BTS), de exemplu: gonoreea, clamidioza, trichomoniaza, herpesul genital, condilomatoza genitală, vaginoza bacteriană;
- contactul sexual cu un partener cu comportament sexual cu risc crescut sau care prezintă o boală cu transmitere sexuală (BTS).
Studiile arată că cervicita va recidiva de la 8% până la 25% dintre femeile care au avut această afecțiune în trecut.
Simptome
Foarte multe femei care suferă de cervicită pot să fie asimptomatice. În alte cazuri, simptomele directe sau asociate ale cervicitei pot include:
- sângerări vaginale anormale, cum ar fi după contactul sexual sau în perioada dintre menstruații;
- secreții vaginale persistente de culoare gri sau albe, care prezintă și un miros specific;
- durere vaginală;
- durere în timpul actului sexual;
- senzație de presiune pelvină;
- dureri de spate;
- dureri în timpul urinării;
- dureri pelvine sau abdominale;
- prurit;
- febră.
Colul uterin poate să devină foarte inflamat dacă cervicita progresează. În unele cazuri, boala se poate dezvolta, ajungând o rană deschisă. Secreția vaginală asemănătoare cu puroiul este un simptom al cervicitei severe, afecțiune care poate dura chiar și câteva luni.
Cervicita acută, pe de altă parte, implică un debut subit al simptomelor și este cauzată, de obicei, de o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul simplex sau herpesul genital, chlamydia, tricomoniaza, gonoreea. Cervicita acută se deosebește de ce este cervicita cronică prin cauza apariției, dar și din perspectiva simptomelor.
Diagnosticare
Medicul ginecolog este specialistul care poate diagnostica cervicita prin următoarele metode:
- examen bimanual, ca parte a examenului pelvin;
- testul Babeș Papanicolau - medicul prelevează o mostră de celule din vagin și din colul uterin, mostră care este testată în laborator pentru depistarea eventualelor anomalii;
- biopsia cervicală - acest test se efectuează doar dacă sunt depistate anomalii în urma testului Babeș Papanicolau sau în cazul modificărilor macroscopic evidente. Examenul se poate efectua concomitent cu altă examinare – colposcopia - care prevede introducerea în vagin a unui specul vaginal, în timp ce, cu ajutorul unui colposcop (un tip de microscop), se observă cervixul. În final se analizează arhitectonica colului uterin şi, după necesitate, se pot preleva mostre de țesut de pe zonele din colul uterin care au un aspect anormal;
- cultură secreție de col uterin - medicul poate lua decizia de a lua o mostră din secreția de pe colul uterin al pacientei. Mostra este examinată la microscop pentru a se verifica dacă există semne de infecție;
- Biopsia Pipelle sau chiuretajul endocervical.
Totodată, pacienta ar putea fi testată și pentru boli sau infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi tricomoniaza. De asemenea, medicul va pune întrebări legate de istoricul sexual, pentru a obține informații legate de:
- numărul de parteneri sexuali din trecut;
- protecție în timpul actului sexual;
- tipul de contracepție, dacă a existat.
Chiar dacă pacienta nu prezintă simptome, medicul va efectua un examen pentru depistarea cervicitei dacă:
- pacienta este însărcinată;
- suspectează un risc crescut de apariția a unei boli cu transmitere sexuală;
- există suspiciunea ridicată la examenul clinic sau din anamneza pacientei.
În ceea ce privește tipurile de cervicită, medicul poate diagnostica:
- exocervicită - leziune inflamatorie nespecifică a exocervixului (exocervixul este partea exterioară a colului uterin, care se deschide în vagin);
- endocervicita;
- cervicită cronică ulcerativă - rană pe col cu leziuni ulcerative, deformări la nivelul colului;
- cervicită erozivă;
- cervicită hemoragică;
- cervicita neoplazică;
- cervicita purulentă;
- cervicita de sterilet.
Tratament
Primul pas pentru stabilirea tratamentului cervicitei este diagnosticarea și cunoașterea cauzei ce a determinat dezvoltarea afecțiunii. Când rana pe col apare pe fondul unei infecții, tratamentul constă în administrarea de antibiotice, de obicei sub formă de ovule pentru cervicită dar şi pe cale orală, intravenoasă sau intramusculară. Când tratamentul cu ovule al cervicitei nu dă rezultate, zona inflamată poate fi cauterizată prin electrocoagulare, crioterapie sau prin tratament cu laser ce are ca scop distrugerea țesuturilor afectate.
De asemenea, medicul poate recomanda ca partenerul să fie tratat simultan pentru a preveni recidiva. Pacienții cu cervicită nu ar trebui să întrețină relații sexuale până când ambii parteneri nu finalizează tratamentul. Acest lucru este important mai ales dacă este vorba despre o persoană care suferă de infecție cu HIV, deoarece cervicita crește cantitatea de virus eliminat din colul uterin, ceea ce sporește șansele infectării partenerului. Dacă simptomele persistă, medicul trebuie să efectueze o reevaluare.
Tratamentele naturiste pentru cervicită, cum ar fi dușurile sau terapia pe bază de iaurt, nu funcționează și pot agrava simptomele, astfel că nu sunt recomandate. Tratamentul naturist pentru cervicită cronică sau tratamentul naturist pentru rana pe col uterin pot ameliora doar pe moment simptomele, însă nu funcționează pe termen lung și, mai mult, pot cauza mai multe probleme.
Complicații
Cervicita este cauzată de organisme care se pot deplasa în uter, trompele uterine şi cavitatea abdominală dacă nu este tratată la timp. Acest lucru poate provoca boală inflamatorie pelvină, care poate duce la infertilitate și peritonită, o infecție care pune viața în pericol.
Cervicita în sarcină poate să provoace afecțiuni în cazul nou-născuților.
De asemenea, infecția poate fi transmisă partenerilor sexuali care, la rândul lor, pot dezvolta complicații grave.
Prevenție
Riscul de a dezvolta cervicită poate fi redus semnificativ prin:
- utilizarea de prezervative în timpul contactului sexual;
- limitarea numărului de parteneri sexuali;
- evitarea contactului sexual cu un partener ce prezintă răni genitale sau secreții;
- informarea în legătură cu tratamentul necesar partenerului în situația în care prezinți o infecție;
- evitarea utilizării produselor de igienă feminină ce pot irita vaginul sau colul uterin;
- menținerea controlului zahărului din sânge în cazul în care ai diabet.
Autor
Bibliografie
- “Sexually Transmitted Infections.” Google Books, 2023, https://books.google.ba
- “Management of Antimicrobials in Infectious Diseases.” Google Books, 2014, books.google.co.ao
- “Cervicitis.” Hopkinsmedicine.org, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org
Alte afecțiuni similare
Cataracta
Cristalinul este o lentilă biconvexă, aflată în spatele irisului, ce are rolul de a focaliza razele de lumină pe retină.Cataracta presupune modificarea transparenţei...
Vezi detalii
Cefalee
Durerea de cap, sau cefaleea, este o suferință care a fost descrisă încă din antichitate. Acum, în lumea modernă, cefaleea este unul dintre cele mai frecvente motive de...
Vezi detalii
Cefaleea cluster
Cefaleea tip cluster este o formă de durere de cap caracterizată prin atacuri severe și dureroase, care apar în cicluri. Afectează adulţii, în special bărbaţii cu vârste...
Vezi detalii
Cheilita exfoliativă
Cheilita exfoliativă este o afecțiune inflamatorie rară (acută sau cronică) a semimucoasei buzelor, ce se prezintă ca un peeling (exfoliere) continuu. Cheilita...
Vezi detalii
Chist epidermoid
Chistul epidermoid, numit și chist sebaceu, este o proeminență/ tumefacție apărută sub piele, de forma unui săculeț plin cu o substanță albicioasă de consistența...
Vezi detalii
Chist naboth
Chisturile Naboth reprezintă o afecțiune ginecologică comună, ce se manifestă în special la vârstă fertilă. Sunt formaţiuni umplute cu mucus (dar pot conține și material...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.