Chist epidermoid

Despre chistul epidermoid

Chistul epidermoid, numit și chist sebaceu, este o proeminență/ tumefacție apărută sub piele, de forma unui săculeț plin cu o substanță albicioasă de consistența brânzei, numită keratină. De obicei, acest tip de chist apare pe spate, gât, față și membre, este nedureros și inestetic, dar uneori poate deveni inconfortabil. Adesea are un punct central, vizibil clinic, prin care își poate elimina conținutul. Chisturile sebacee se formează atunci când orificiul prin care se elimină sebumul din piele se blochează, iar acest lucru poate apărea în urma unei traume locale, precum o zgârietură, rană, intervenție chirurgicală sau leziuni de acnee.

Chiar dacă acest chist nu este dureros, nu este recomandat să fie stors asemeni unui coș, pentru că există riscul ca acesta să se inflameze. De asemenea, chisturile epidermoide pot fi confundate cu alte tipuri de chisturi, precum lipoamele sau chisturile pilonidale, care apar cu precădere în zona coxo-anală și sunt provocate de creșterea sub piele a unor fire de păr.

Cauze

Chistul epidermoid are un proces lent de dezvoltare. Din acest motiv, poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni până când acesta poate va fi observat. Cauzele care duc la apariția chisturilor epidermoide pot fi:

 • blocarea glandelor sebacee;
 • firele de păr crescute sub piele;
 • apariția unei leziuni sau a unei răni;
 • acneea;
 • alte afecțiuni ale pielii provocate de epilarea excesivă sau de rasul în cap (în cazul bărbaților).

Factori de risc

Factorii de risc care pot favoriza apariția chisturilor epidermoide sunt:

 • vârsta - de obicei aceste chisturi se dezvoltă în perioada pubertății, atunci când cantitatea de sebum secretată de corpul adolescenților crește semnificativ;
 • moștenirea genetică - sunt anumite afecțiuni moștenite, precum sindromul Gardner sau sindromul nevoid bazocelular, care duc la apariția chisturilor;
 • rănirea pielii.

Simptome

Formațiunile chistice epidermoide nu dor, motiv pentru care simptomele oferite de această afecțiune sunt de altă natură. Un chist sebaceu inflamat se poate manifesta prin:

 • apariția unei umflături/proeminențe sub piele;
 • apariția unei pete roșii în jurul chistului;
 • senzația de căldură;
 • miros neplăcut;
 • elimină un conținut purulent (în acest caz este bine să vă adresați medicului dermatolog pentru că este posibil să fie vorba de o infectare a chistului epidermoid).

Diagnosticare

Diagnosticarea unui chist epidermoid este făcută de medicul dermatolog pe baza unui examen clinic. În cazul în care se observă că formațiunea chistică este prea mare sau are un aspect neobișnuit, acesta poate cere o biopsie cutanată, procedură ce presupune prelevarea unei cantități mici de țesut care este trimisă apoi la laboratorul de anatomie patologică pentru analiză. În acest fel, medicul exclude posibilitatea existenței unei alte afecțiuni. Se poate cere o examinare CT sau o ecografie de părți moi. De asemenea, medicul poate considera necesară și o intervenție chirurgicală pentru extirparea/înlăturarea chistului.

Tratament

Nu toate chisturile epidermoide necesită tratament, întrucât acestea nu creează probleme și se pot retrage de la sine.

Unele chisturi pot persista ani de zile și pot fi inestetice, motiv pentru care medicul poate recomanda diferite metode de eliminare. Poate fi vorba despre o drenare sau de o intervenție chirurgicală de excizie a chistului sebaceu, sau se poate recurge la injectarea locală cu steroizi, intervenţie ce poate reduce inflamația, fără a mai fi necesară  drenarea lui.

În schimb, pentru a trata un chist infectat subcutanat, este neapărat necesară drenarea, adică eliminarea conținutului. Dacă acestea reapar, adică are loc o reumplere a lor, atunci se pune problema îndepărtării lor chirurgical prin excizie și administrarea de antibiotice pentru a evita apariția unei eventuale infecții.

Pentru formele ușoare, chistul sebaceu poate fi tratat și acasă prin aplicarea unor comprese calde care ajută la drenarea și retragerea lui. De asemenea, și unguentele pe bază de betadină sau compresele cu spirt ajută la menținerea zonei curate și dezinfectate.

Mare atenție, tratarea unui chist sebaceu la salonul de cosmetic, unde poate fi confundat cu un coș, poate provoca infecții și chiar poate lăsa cicatrici.

 

Complicații

Majoritatea chisturilor nu provoacă probleme, dar sunt și situații în care acestea se pot infecta sau se pot rupe, ducând astfel la infecție. De aceea, este bine ca monitorizarea lor să fie permanentă și făcută de un medic specialist.

Prevenție

Pentru moment, nu este cunoscută o modalitate clară de prevenire a apariției chisturilor epidemice, dar o igienă corespunzătoare poate fi de ajutor.

Bibliografie
 1. “Epidermoid Cysts - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2020, www.mayoclinic.org
 2. Amber Erickson Gabbey. “Epidermoid Cysts.” Healthline, Healthline Media, 17 Dec. 2013, www.healthline.com

Medici specialiști - Dermatoestetica și Dermatovenerologie

PCM
Popescu Catalin Mihai
Medic Conferentiar
PCM
Popescu Catalin Mihai
Medic Conferentiar

Dermatovenerologie

Dinu Lucia
Dinu Lucia
Medic Primar Dermato-Venerologie, Doctor in Stiinte Medicale
Dinu Lucia
Dinu Lucia
Medic Primar Dermato-Venerologie, Doctor in Stiinte Medicale

Dermatovenerologie

IE
Iercan Edina
Medic Specialist
IE
Iercan Edina
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Decean Luminita
Decean Luminita Emilia
Medic Specialist
Decean Luminita
Decean Luminita Emilia
Medic Specialist

Dermatoestetica și Dermatovenerologie

dr Florea Laura
Florea Laura Georgeta
Medic Specialist
dr Florea Laura
Florea Laura Georgeta
Medic Specialist

Dermatoestetica și Dermatovenerologie

Soare Iulia
Soare Iulia
Medic Specialist
Soare Iulia
Soare Iulia
Medic Specialist

Dermatovenerologie

ursuflorina
Ursu Florina Adriana
Medic Specialist
ursuflorina
Ursu Florina Adriana
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Manoliu Ana
Medic Primar
Manoliu Ana
Medic Primar

Dermatovenerologie

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.