Despre chistul epidermoid
Chistul epidermoid, numit și chist sebaceu, este o proeminență/ tumefacție apărută sub piele, de forma unui săculeț plin cu o substanță albicioasă de consistența brânzei, numită keratină. De obicei, acest tip de chist apare pe spate, gât, față și membre, este nedureros și inestetic, dar uneori poate deveni inconfortabil. Adesea are un punct central, vizibil clinic, prin care își poate elimina conținutul. Chisturile sebacee se formează atunci când orificiul prin care se elimină sebumul din piele se blochează, iar acest lucru poate apărea în urma unei traume locale, precum o zgârietură, rană, intervenție chirurgicală sau leziuni de acnee.
Chiar dacă acest chist nu este dureros, nu este recomandat să fie stors asemeni unui coș, pentru că există riscul ca acesta să se inflameze. De asemenea, chisturile epidermoide pot fi confundate cu alte tipuri de chisturi, precum lipoamele sau chisturile pilonidale, care apar cu precădere în zona coxo-anală și sunt provocate de creșterea sub piele a unor fire de păr.
Cauze
Chistul epidermoid are un proces lent de dezvoltare. Din acest motiv, poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni până când acesta poate va fi observat. Cauzele care duc la apariția chisturilor epidermoide pot fi:
- blocarea glandelor sebacee;
- firele de păr crescute sub piele;
- apariția unei leziuni sau a unei răni;
- acneea;
- alte afecțiuni ale pielii provocate de epilarea excesivă sau de rasul în cap (în cazul bărbaților).
Factori de risc
Factorii de risc care pot favoriza apariția chisturilor epidermoide sunt:
- vârsta - de obicei aceste chisturi se dezvoltă în perioada pubertății, atunci când cantitatea de sebum secretată de corpul adolescenților crește semnificativ;
- moștenirea genetică - sunt anumite afecțiuni moștenite, precum sindromul Gardner sau sindromul nevoid bazocelular, care duc la apariția chisturilor;
- rănirea pielii.
Simptome
Formațiunile chistice epidermoide nu dor, motiv pentru care simptomele oferite de această afecțiune sunt de altă natură. Un chist sebaceu inflamat se poate manifesta prin:
- apariția unei umflături/proeminențe sub piele;
- apariția unei pete roșii în jurul chistului;
- senzația de căldură;
- miros neplăcut;
- elimină un conținut purulent (în acest caz este bine să vă adresați medicului dermatolog pentru că este posibil să fie vorba de o infectare a chistului epidermoid).
Diagnosticare
Diagnosticarea unui chist epidermoid este făcută de medicul dermatolog pe baza unui examen clinic. În cazul în care se observă că formațiunea chistică este prea mare sau are un aspect neobișnuit, acesta poate cere o biopsie cutanată, procedură ce presupune prelevarea unei cantități mici de țesut care este trimisă apoi la laboratorul de anatomie patologică pentru analiză. În acest fel, medicul exclude posibilitatea existenței unei alte afecțiuni. Se poate cere o examinare CT sau o ecografie de părți moi. De asemenea, medicul poate considera necesară și o intervenție chirurgicală pentru extirparea/înlăturarea chistului.
Tratament
Nu toate chisturile epidermoide necesită tratament, întrucât acestea nu creează probleme și se pot retrage de la sine.
Unele chisturi pot persista ani de zile și pot fi inestetice, motiv pentru care medicul poate recomanda diferite metode de eliminare. Poate fi vorba despre o drenare sau de o intervenție chirurgicală de excizie a chistului sebaceu, sau se poate recurge la injectarea locală cu steroizi, intervenţie ce poate reduce inflamația, fără a mai fi necesară drenarea lui.
În schimb, pentru a trata un chist infectat subcutanat, este neapărat necesară drenarea, adică eliminarea conținutului. Dacă acestea reapar, adică are loc o reumplere a lor, atunci se pune problema îndepărtării lor chirurgical prin excizie și administrarea de antibiotice pentru a evita apariția unei eventuale infecții.
Pentru formele ușoare, chistul sebaceu poate fi tratat și acasă prin aplicarea unor comprese calde care ajută la drenarea și retragerea lui. De asemenea, și unguentele pe bază de betadină sau compresele cu spirt ajută la menținerea zonei curate și dezinfectate.
Mare atenție, tratarea unui chist sebaceu la salonul de cosmetic, unde poate fi confundat cu un coș, poate provoca infecții și chiar poate lăsa cicatrici.
Complicații
Majoritatea chisturilor nu provoacă probleme, dar sunt și situații în care acestea se pot infecta sau se pot rupe, ducând astfel la infecție. De aceea, este bine ca monitorizarea lor să fie permanentă și făcută de un medic specialist.
Prevenție
Pentru moment, nu este cunoscută o modalitate clară de prevenire a apariției chisturilor epidemice, dar o igienă corespunzătoare poate fi de ajutor.
Bibliografie
- “Epidermoid Cysts - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2020, www.mayoclinic.org
- Amber Erickson Gabbey. “Epidermoid Cysts.” Healthline, Healthline Media, 17 Dec. 2013, www.healthline.com
Alte afecțiuni similare
Cefaleea cluster
Cefaleea tip cluster este o formă de durere de cap caracterizată prin atacuri severe și dureroase, care apar în cicluri. Afectează adulţii, în special bărbaţii cu vârste...
Vezi detalii
Cervicita
Cervicita este o inflamație infecțioasă sau neinfecțioasă care se manifestă la nivelul colului uterin. Simptomatologia poate să lipsească, însă această afecțiune...
Vezi detalii
Cheilita exfoliativă
Cheilita exfoliativă este o afecțiune inflamatorie rară (acută sau cronică) a semimucoasei buzelor, ce se prezintă ca un peeling (exfoliere) continuu. Cheilita...
Vezi detalii
Chist naboth
Chisturile Naboth reprezintă o afecțiune ginecologică comună, ce se manifestă în special la vârstă fertilă. Sunt formaţiuni umplute cu mucus (dar pot conține și material...
Vezi detalii
Chist sinovial
Chistul sinovial este un sac anormal, plin de lichid care se formează în zona articulațiilor lubrifiate de lichidul sinovial. Chistul sinovial este afecțiunea care se...
Vezi detalii
Chistul hidatic
Echinococoza, cunoscută sub numele de boala hidatică sau hidatidoză, este o infecţie parazitară provocată de larva teniei Echinococcus granulosus. Aceasta poate afecta...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
![femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu](/sites/default/files/styles/387x278/public/2023-03/programare%20online.jpg?itok=6E8aCQI9)