Fasciita plantara

 Fasciita plantara reprezinta durerea in zona in care se ataseaza fascia plantara de calcaneu, acompaniata sau nu de durere pe marginea mediala a fasciei plantare.

Echipa medicala MedLife - Ortopedie

Medic Specialist
Medic Specialist
Drira Ouassim,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist

Fasciita plantara - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ce cauzeaza fasciita plantara

Cauzele uzuale sunt scurtarea sau contractura muschilor gambei sau a fasciei plantare. 

Factorii de risc pentru scurtare includ sedentarismul, ocupatiile care necesita statul pe scaun perioade lungi sau purtarea pantofilor cu toc inalt. Afectiunea poate sa implice intinderea, ruperea sau degenerarea acuta sau cronica a fasciei la locul ei de atasare. Injectarile multiple de corticosteroizi pot contribui la aparitia bolii.

Fasciita plantara - Simptome

Simptomele fasciitei plantare

Sindromul dureros al fasciei plantare se numeste fasciita plantara, desi datorita faptului ca, de obicei, nu exista inflamatie, termenul de fascioza plantara este mai corect.

Fasciita plantara este caracterizata de durere aparuta la sustinera greutatii, situata pe fata plantara a calcaiului, mai ales dimineata la trezire. Durerea scade in intensitate dupa 5-10 min, ca apoi sa reapara mai tarziu pe parcursul zilei. 

Durerea acuta, severa, de calcai, mai ales cu tumefactie locala usoara, poate indica o ruptura acuta. Unii pacienti au dureri la mers, cu caracter de arsura sau intepatura de-a lungul marginii mediale a fetei plantare a piciorului. 

Fasciita plantara - Tratament

Diagnosticul corect al fasciitei plantare

Diagnosticul este clinic.

Alte afectiuni ce produc durere calcaneana pot mima fasciita plantara. 

Durerea pulsatila, mai ales la scoaterea pantofilor sau insotita de caldura locala si tumefactie sugereaza bursita calcaneana. 

Durerea acuta, severa, cu eritem si caldura locala poate indica guta. 

Durerea iradiata de la nivelul zonei lombare a spatelui poate fi o radiculopatie S1 produsa de hernia de disc la nivel L5.

Daca examenul clinic este echivoc, identificarea pintenilor calcaneeni la radiografie sustine diagnosticul, dar lipsa pintenilor nu infirma diagnosticul.

Daca este suspectata ruptura acuta de fascie, trebuie efetuat RMN.

Tratamentul corect al fasciitei plantare

Tratamentul consta in exercitii de streching ale muschilor gambei si ai tesutului moale plantar, imobilizarea cu atele pe perioada nocturna si folosirea dispozitivelor ortetice. De obicei, complianta este scazuta. 

Ameliorarea imediata poate fi obtinuta prin administrarea de anestezic local fara corticosteroid sau prin folosirea unui suport flexibil al calcaiului. Pentru rupturile acute ale fasciei, tratamentul este reprezentat de imobilizare.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical