Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre faringita streptococică: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Faringita streptococică sau streptococul gâtului este o infecție a gâtului și amigdalelor (ganglionii limfatici din spatele gurii). Infectate cu bacteria streptococ, amigdalele se inflamează, iar inflamația afectează, de obicei, și zona înconjurătoare a acestora, ceea ce provoacă durere acută în gât (faringită).
Bacteria care provoacă faringita streptococică face parte din grupul de germeni Streptococ de grup A.
Acest tip de infecție cu streptococ în gât este frecvent întâlnită la copiii de vârstă școlară între 5 și 15 ani, dar poate afecta și rudele apropiate, frații, părinții, precum și profesorii sau alte persoane care intră în contact direct cu un copil infectat. Și adulții care studiază sau lucrează în incinte aglomerate (școli, campusuri, cazărmi militare) au un risc mai mare de a contracta o infecție cu streptococ.
Faringita streptococică este una dintre infecțiile des întâlnite, peste 616 milioane de cazuri noi fiind înregistrate în întreaga lume, în fiecare an. Streptococul este cea mai frecventă cauză a durerii în gât la copii, dar și la adulți.
Perioada de incubație, dintre momentul în care te infectezi și momentul când apar simptomele, este de două până la cinci zile. În tot acest timp, infecția poate fi transmisă și altor oameni. Dacă este administrat tratament cu antibiotice, perioada de contagiozitate va înceta după primele 24 până la 48 de ore de tratament.
Rareori, acest tip de streptococ poate cauza și boli mai grave, cum ar fi febra reumatică, o boală care poate determina leziuni permanente ale inimii și valvelor inimii. Pentru a evita astfel de complicații, trebuie să consultați un medic specialist pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament prompt. Cu tratament rapid și adecvat, faringita streptococică ar trebui să se vindece în decurs de șapte până la zece zile.
Faringita streptococică este cauzată de infecția cu o bacterie cunoscută sub numele de Streptococcus pyogenes sau streptococ de grup A.
Bacteriile streptococice sunt contagioase. Ele se pot răspândi aerob, prin intermediul picăturilor de salivă sau mucus nazal, atunci când cineva cu infecție tusește sau strănută, sau prin contaminarea mâncării sau băuturilor comune. Infecția poate fi luată și de pe suprafețe sau clanțe de uși, dacă nu există o igienă corespunzătoare a mâinilor.
Streptococul se răspândește de la o persoană la alta foarte ușor, prin picături respiratorii sau contact direct, în special în rândul membrilor aceleiași gospodării. Bacteriile care cauzează faringita streptococică trăiesc adesea în nas și gât. Când strănutați, tușiți sau vorbiți, puteți răspândi infecția prin picături respiratorii.
Există mai mulți factori care pot crește riscul de infecție streptococică, cum ar fi:
Simptomele precoce ale faringitei streptococice includ durere în gât care se manifestă brusc. În plus, infecția poate determina apariția rapidă a febrei, cu un punct ridicat de temperatură în cea de-a doua zi de infecție.
Alte semne ale faringitei streptococice pot include:
Dacă apare și tusea și alte simptome comune răcelii, este posibil să aveți o infecție virală, pentru că tusea nu este un simptom pe care faringita streptococică îl provoacă în mod normal.
Există și persoane care se infectează cu streptococ și care nu dezvoltă niciun simptom.
În mod frecvent, atunci când apare o infecție cu streptococ în gât, amigdalele și zona internă a gâtului vor apărea inflamate, roșii și dureroase. De asemenea, este posibil să apară pete albe sau pustule cu puroi pe mucoasa gâtului și amigdale sau pete mici, roșii, pe cerul gurii.
În funcție de tulpina bacteriilor cu care se produce infecția, se poate dezvolta și o erupție streptococică cutanată cunoscută sub numele de scarlatină. Apare mai întâi pe gât și pe piept, dar se poate răspândi și pe alte părți ale corpului.
Faringita streptococică este, de obicei, o afecțiune ușoară, dar infecția se poate manifesta foarte dureros. Durerea în gât poate fi severă și extrem de inconfortabilă. Ganglionii limfatici din gât devin sensibili și se inflamează și apar dureri puternice la înghițire.
Diagnosticul de faringită streptococică este pus de un medic pediatru sau ORL, care va efectua un examen fizic și va întreba despre simptomele resimțite. Pentru că afecțiunile virale pot avea aceleași simptome ca și infecțiile bacteriene cu streptococi, este important ca diagnosticul exact să fie pus pe baza unui test care va confirma prezența bacteriilor Streptococcus de grup A în gât.
Teste care pot confirma diagnosticul de faringită streptococică sunt:
Tratamentul pentru faringita streptococică include antibiotice pentru a combate bacteria care provoacă infecția.
Tratamentul poate consta în antibiotic injectabil, sub formă de pastile sau suspensie (formă lichidă). Pentru o vindecare completă, medicii recomandă şapte-zece zile de tratament antibiotic, în funcție de severitatea simptomelor.
La o zi-două după administrarea antibioticului ar putea apărea primele semne de îmbunătățire a simptomelor. Pentru amelioarea durerilor pot fi administrate analgezice sau anestezice locale, iar pentru febră vor fi prescrise antitermice.
Simptomele faringitei pot fi ameliorate și cu ajutorul remediilor la domiciliu. Pentru a reduce disconfortul, sunt recomandate următoarele remedii naturiste:
Infecția cu streptococ în gât, netratată, poate duce la complicații grave. Lipsa unui tratament corespunzător cu antibiotic crește riscul răspândirii infecției în organism.
Răspândirea bacteriilor streptococ de tip A, în organism, poate provoca alte infecții la:
O altă complicație este reacția inflamatorie, care poate duce la boli inflamatorii, cum ar fi:
Cercetările sugerează și o posibilă relație între infecția cu streptococ și o afecțiune rară, numită tulburare neuropsihiatrică autoimună pediatrică, asociată cu streptococii de grup A. Copiii cu această afecțiune experimentează simptome agravate ale afecțiunilor neuropsihiatrice, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă sau tulburările de tic. Această posibilă relație dintre infecția streptococică și acest tip de tulburare neuropsihiatrică este însă nedovedită științific.
Cel mai bun mod de a preveni faringita streptococică este practicarea unei bune igiene. Spălatul corect și des pe mâini și acoperirea gurii și nasului în caz de strănut.
Există și alte metode de prevenție pentru a preîntâmpina infectarea cu bacterie streptococică:
Bibliografie
Exoftalmia, cunoscută și sub denumirea de proptoză, implică proeminența unuia sau a ambilor ochi anterior în afara orbitei, secundar creșterii conținutului orbitei. Cel...
Vezi detalii
Extrasistolele sunt bătăi ectopice cardiace (inima fie omite un ritm, fie adaugă o bătaie suplimentară) ce apar între bătăile normale. Fiecare om poate avea extrasistole...
Infecția de tract respirator superior reprezintă cea mai frecventă patologie ce afectează toate rasele, sexele și vârstele, fiind mai frecventă, totuși, la...
Fasceita plantară, cunoscută şi sub denumirea de fasciită plantară, este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de la nivelul călcâiului. Aceasta implică...
Fasciita plantară este o inflamație dureroasă a fasciei plantare, care este o bandă groasă de țesut fibro-conjunctiv ce se întinde de la călcâi până la baza degetelor...
Febra Dengue este o boală virală transmisă prin mușcătura de țânțar. Afectează persoane de toate vârstele și se manifestă prin simptome care variază de la febră ușoară...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.