Faringita streptococica

Alte denumiri ale afectiunii:

Amigdalita, Streptococ in gat

Faringita streptococica este o afectiune a faringelui si amigdalelor. Boala afecteaza in mod special copiii si este cauzata de cele mai multe ori de streptococul beta-hemolitic de grup A.

Cele mai importante criterii clinice sugestive pentru faringita streptococica sunt varsta intre 5 si 15 ani si absenta rinitei, tusei, conjunctivitei, diareei.

Daca nu sunt tratate, streptococul poate provoca complicatii, cum ar fi inflamatia renala sau febra reumatica. Febra reumatica poate duce la articulatii dureroase si inflamate, la un anumit tip de eruptie cutanata sau la deteriorarea valvei inimii.

Echipa medicala MedLife - ORL, ORL pediatrie

Popovici Mihaela
Medic Primar
Masariu Dan
Dumitrescu Cosette,Medic Primar
Medic Primar
Cojocaru Victor Severica
Medic Specialist

Faringita streptococica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele  faringitei streptococice

Cauza faringitei streptococice este bacteria cunoscuta sub numele de Streptococcus pyogenes, cunoscuta si sub numele de streptococul din grupa A. Bacteriile streptococice sunt extrem de contagioase.

Transmiterea faringitei streptococice

Grupa A de faringita streptococica se raspandeste cel mai frecvent prin transmisie directa la persoana. De obicei, transmiterea survine prin saliva sau secretii nazale de la o persoana infectata. Persoanele cu faringita de grup sunt mult mai predispuse sa transmita bacteriile altor persoane decat purtatorii faringieni asimptomatici. Conditiile aglomerate - cum ar fi cele din scoli, centre de zi sau facilitati de pregatire militara - faciliteaza transmiterea. Desi rare, raspandirea infectiilor streptococice din grupa A poate aparea si prin intermediul alimentelor. Au aparut focare de faringita alimentara din cauza actiunii necorespunzatoare a alimentelor. 

Tratamentul cu un antibiotic adecvat timp de 24 de ore sau mai mult elimina, in general, capacitatea unei persoane de a transmite strepta de grup A. Persoanele cu faringita streptococica ar trebui sa ramana acasa de la serviciu, la scoala sau la ingrijirea copiilor, pana cand sunt afebrile, adica pana la cel putin 24 ore de la inceperea tratamentului antibiotic adecvat.

Perioada de incubatie a faringitei streptococice a grupului A este de aproximativ 2 pana la 5 zile.

Factori de risc pentru faringita streptococica

Grupa A poate provoca faringita streptococica la persoanele de toate varstele, insa este cel mai frecventa in randul copiilor intre 5 si 15 ani. Este rara pentru copiii cu varsta mai mica de 3 ani.

Cel mai frecvent factor de risc este contactul apropiat cu o alta persoana cu faringita streptococica. Adultii cu risc crescut de faringita streptococica din grupul A includ parintii copiilor de varsta scolara, personalul din scoli si creste. De altfel, locurile aglomerate cresc riscul raspandirii bolii. 

Faringita streptococica - Simptome

Simptomele faringitei streptococice

Simptomele uzuale ale faringitei streptococice sunt:

 • Durerea in gat;
 • Odinofagia;
 • Disfagia;
 • Febra peste 38 °C;
 • Frisoane;
 • Puroi (un lichid de culoare galbena sau verde, produs de bacteriile moarte si celulele albe sanguine) pe amigdale;
 • Umflarea ganglionilor limfatici.

Pot exista si alte simptome, cum ar fi:

 • Durerea de cap;
 • Varsaturi sau senzatie de voma;
 • Durere de stomac;
 • Durere musculara.

Eruptie cutanata (mici umflaturi de culoare rosie) este un alt simptom si poate apare pe corp sau la nivelul cavitatii bucale sau gatului. Acesta este un semn neobisnuit dar, specific.

Chiar daca copilul dumneavoastra poate avea mai multe dintre aceste semne si simptome este posibil ca acesta sa nu sufere de faringita streptococica. Cauza acestor semne si simptome ar putea fi o infectie virala sau o alta boala. De aceea, medicul dumneavoastra testeaza in general pentru streptococ.

Faringita streptococica - Tratament

Diagnosticarea faringitei streptococice

Doctorii estimeaza ca streptococul grupului A, cea mai frecventa cauza bacteriana, provoaca 20% pana la 30% sau episoadele de faringita streptococica la copii. De aceea, pentru a diagnostica boala este necesar istoricul medical al pacientului si un examen clinic pentru a vedea daca sunt simptome clare. 

Examinari etiologice

 1. Indicatii – prezenta faringitei acute + unul dintre urmatoarele:
 • Prezenta manifestarilor clinice sugestive la un copil cu varsta > 3 ani;
 • Epidemie de infectii spreptococice;
 • Reumatism articular acut in atecedente.
 1. Examinari –examen faringian. Teste de detectie rapida a antigenelor streptococice (TDRAS):
 • La un copil cu faringita streptococica NU este indicata determinarea titrului ASLO in timpul episodului acut;
 • Reactanti de faza acuta NU sunt utili in diferentierea faringitei streptococice de cea virala;

Complicatiile faringitei streptococice

Faringita streptococica poate produce urmatoarele complicatii:

Supurative (precoce)

- Locale/neinvazive: adenita cervicala, abces (periamgdalian, retrofaringian, parafaringian), otita medie, mastoidita, sinuzita, pneumonie;

- Diseminate/invazive: bacteriemie, sepsis, endocardita, meningita

Nesupurative (tardive): reumatism articular acut, artrita reactiva poststreptococica, glomerulonefrita acuta poststreptococica, eritem nodos.

Tratamentul pentru faringita streptococica

Antibioticele vindeca faringita streptococica, amelioreaza simptomele,previne complicatiile si raspandirea acestuia.

Terapia cu antibiotice trebuie initiata imediat la copii cu:

 • Test rapid pozitiv pentru streptococ de grup A;
 • Scarlatina;
 • Faringita simptomatica daca un membru al familiei are faringita streptococica;
 • APP sau AHC recente de RAA;
 • Faringita simptomatica la un copil care locuieste intr-o zona epidemica pentru RAA sau GNAPS.

Terapia febrei si odinofagiei

1. Terapie sistemica:

2. Terapie locala:

Nu exista studii randomizate controlate la copii asupra eficacitatii terapiei locale cu albastru de metilen, amilmetacrezol cu alcool 2,4 diclorbenzilic, ambazona, ambroxol, benzocaina, clorhexidina, clorura de dequalinium, flurbiprofen, hidroxid si borat fenilmercuric, gargara cu apa sarata sau zinc.

Fusafungina a fost retrasa de pe piata din cauza reactiilor adverse.

Antibioticele nerecomndate in terapia faringitei streptococice sunt sulfamide (inclusiv asocierea trimetoprim-sulfamentoxazol) si tetracicline. Aceste clase de antibiotice nu se recomanda din cauza rezistentei inalte a streptococului de grup A si incapacitatii acestora de a eradica inclusiv tulpinele sensibile de streptococ de grup A din faringe.

Faringita streptococica - Preventie

Prevenirea faringitei streptococice

Pentru a preveni faringita streptococica tineti cont de aceste sfaturi:

 • Curatati-va mainile! Spalarea corecta a mainilor este cea mai buna metoda de a preveni orice fel de infectii. De aceea este foarte important sa va curatati mainile in mod corespunzator folosind sapun si apa sau un gel de maini pe baza de alcool;
 • Acoperati-va gura! Invatati-va copiii sa-si acopere gura atunci cand tusesc sau stranuta;
 • Nu impartiti obiecte personale! Nu impartiti ochelari de baut sau obiecte de masa. Spalati vasele in apa fierbinte, cu sapun sau intr-o masina de spalat vase.

Faringita streptococica - Bibliografie

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical