Faringita

Faringita este inflamatia faringelui, aflat in partea din spate a gatului. Este cel mai adesea denumita simplu "durere in gat". Faringita poate provoca, de asemenea, zgarieturi in gat si dificultati la inghitire.

Potrivit Asociatiei Americane de Osteopatie (AOA), faringita indusa de durere in gat este unul dintre cele mai frecvente motive pentru vizitele la medic. Cele mai multe cazuri de faringita apar in lunile reci ale anului.

Pentru a trata in mod corespunzator o durere in gat, este important sa identificati cauza. Faringita poate fi cauzata de infectii bacteriene sau virale.

Faringita acuta se caracterizeaza prin debutul rapid al inflamatiei gatului si a inflamatiei faringiene (cu sau fara exudat). Absenta tusei, congestia nazala si secretia nazala disting bacteriile de etiologiile virale. Faringita poate fi cauzata de o varietate de agenti patogeni virali si bacterieni, inclusiv Streptococul de grup A (GAS), precum si de agentii patogeni fungici (Candida). Faringita bacteriana este mai frecventa in timpul iernii (sau primavara timpurie), in timp ce infectia enterovirala este mai frecventa in vara si toamna. in general, o conditie auto-limitata cu rezolutie in decurs de doua saptamani.

Cauzele faringitei

Exista numerosi agenti virali si bacterieni care pot provoca faringita. Acestia includ:

 • pojar
 • adenovirus, care este una dintre cauzele racelii comune
 • varicela
 • crupa, care este o boala din copilarie distinsa de o tuse de latrat
 • tuse convulsiva
 • grup A streptococ

Virusii sunt cea mai frecventa cauza a durerilor de gat. Faringita este cel mai frecvent cauzata de infectii virale cum ar fi raceala, gripa, sau mononucleoza. Infectiile virale nu raspund la antibiotice, iar tratamentul este necesar numai pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

Mai putin frecvent, faringita este cauzata de o infectie bacteriana. Infectiile bacteriene necesita antibiotice. Cea mai frecventa infectie bacteriana a gatului este strep gat, care este cauzata de streptococul de grupa A. Printre cauzele rare de faringita bacteriana se numara gonoreea, chlamydia si corynebacterium.

Faringita, factori de risc

Frecventa expunerii la raceli poate creste riscul de faringita. Expunerea la fumul  poate, de asemenea, sa creasca riscul.

Perioada de incubare este de obicei de doua pana la cinci zile. Simptomele care insotesc faringita variaza in functie de starea de baza si includ:

 • stranut
 • nas curbat
 • durere de cap
 • tuse
 • oboseala
 • dureri de corp
 • frisoane
 • febra (o febra de grad scazut, cu o febra la rece si de grad mai inalt cu gripa) 

Majoritatea cazurilor de faringita vor disparea fara tratament intr-o saptamana sau mai putin. In unele cazuri, tratamentul medical este insa necesar pentru faringita. Acest lucru este valabil in special daca faringita este cauzata de o infectie bacteriana. Pentru astfel de cazuri, medicul dumneavoastra va prescrie antibiotice. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), amoxicilina si penicilina sunt tratamentele cele mai frecvent prescrise pentru streptococ. Este important sa luati intregul curs de antibiotice pentru a preveni returnarea sau inrautatirea infectiei. Un intreg ciclu al acestor antibiotice dureaza, de obicei, intre 7 si 10 zile.

Medici specialiști - ORL și ORL pediatrie

IRE
Ionescu Roxana Elena
Medic Primar
IRE
Ionescu Roxana Elena
Medic Primar

ORL

PDA
Popescu Dan-Alexandru
Medic Specialist
PDA
Popescu Dan-Alexandru
Medic Specialist

ORL

Bronescu Valeriu
Bronescu Valeriu
Medic Primar, Doctor in stiinte medicale
Bronescu Valeriu
Bronescu Valeriu
Medic Primar, Doctor in stiinte medicale

ORL

Smoc Boris
Medic Primar, Competenta in Ecografie Generala
Smoc Boris
Medic Primar, Competenta in Ecografie Generala

ORL

SCC
Soreanu Cristian Costin
Medic Primar
SCC
Soreanu Cristian Costin
Medic Primar

ORL pediatrie și Camera de garda

RI
Ridichie Ioana
Medic Specialist
RI
Ridichie Ioana
Medic Specialist

ORL

asgasg
Ionascu Raluca Teodora
Medic Specialist
asgasg
Ionascu Raluca Teodora
Medic Specialist

ORL

Bota-Marius-Mihai
Bota Marius Mihai
Medic Primar
Bota-Marius-Mihai
Bota Marius Mihai
Medic Primar

ORL

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.