Ipohondrie

Alte denumiri ale afectiunii:

Hipocondrie, Anxietate de sanatate

Ipohondria este reprezentata de frica de a avea o boala grava, frica ce se bazeaza pe interpretarea gresita a simptomatologiei fizice sau a functiilor normale ale organismului.

Persoanele care sufera de ipohondrie sunt mereu speriate ca li se intampla ceva, ca sufera de boli grave, ca medicii nu le dau suficienta atentie, ca nu au fost verificati cu atentie si ca li se ascund informatii despre starea lor de sanatate.

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Stan Cristina Maria,Psiholog specialist, psihoterapeut specialist
Psiholog...
Psiholog...

Ipohondrie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ipohondria este involuntara, cauza exacta nefiind cunoscuta.

Ipohondria debuteaza, de obicei, in perioada de adult tanar si pare sa fie raspandita in mod egal in randul barbatiilor si al femeilor.

Ipohondrie - Simptome

O gama larga de frici poate deriva din interpretarea eronata a simptomelor fizice nepatologice sau a functilor normale ale organismului (ex. borborisme, balonari, crampe, perceperea batailor cardiace, sudoratia).

O parte din simptomele ipohondriei sunt: teama sau anxietatea puternica; teama ca anumite simptome minore sau senzatii resimtite indica o boala grava; consulturi medicale repetate; schimbarea frecventa a medicilor; discutii permannte purtate cu prietenii sau membrii familiei in legatura  cu problemele medicale suspectate; cercetari medicale obsesive; verificarea frecventa a problemelor medicale care exista: noduli, rani; verificarea semnelor vitale precum pulsul sau tensiunea arteriala; persoana afectata crede ca are o anumita boala dupa ce a citit sau a auzit de ea.

Localizarea, calitatea si durata simptomatologiei sunt adesea descrise in cel mai mic amanunt, dar simptomele nu se asociaza, in general, cu anormalitati ale functionarii somatice. Simptomele afecteaza negativ functionarea sociala si ocupationala sau determina o suferinta semnificativa.

Ipohondrie - Tratament

Diagnosticul de ipohondrie

Diagnosticul este sugerat de istoric si este confirmat atunci cand simptomele persista mai mult de 6 luni dupa ce examinarea si reasigurarile date de medic nu reusesc sa amelioreze ingrijorarile. Simptomele nu trebuie sa fie mai bine explicate de depresie sau de alta tulburare psihica.

Tratament pentru ipohondrie

Tratamentul consta in realizarea unei legaturi terapeutice trainice si suportive, psihoterapie si terapie medicamentoasa care pot ajuta.

Evolutia bolii este adesea cornica - fluctuanta la unii, stabila la altii iar anumiti pacienti recupereaza.

Tratamentul este dificil deoarece pacientul crede ca are o boala grava si ca medicul nu a reusit sa descopere adevarata cauza a tulburarii. O relatie terapeutica buna, de incredere cu un clinician plin de grija, care reasigura constant pacientul poate totusi sa fie benefica. Daca simptomele nu se amelioreaza corespunator, pacietul poate fi trimis la consult psihiatric, continuand si ingrijirea sub condurecerea medicului de familie. Tratamentul cu ISRS (clase de antidepresive) si psihoterapia cognitiv-comportamentala pot fi de ajutor.

Psihiatrie, Psihiatrie Pediatrica, Psihologie, Psihologie Clinica, Psihiatrie Copii, Psihoterapie, Psihoterapie Cognitiv Comportamentala, Psihoterapie Copii - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical