Intoleranta la lactoza

Alte denumiri:

Laptele, principalul aliment oferit sugarului, este considerat un aliment complex, asigurand nevoile nutritionale si calorice ale sugarului. Principalul glucid din lapte este lactoza, un dizaharid compus dintr-o molecula de glucoza si una de galactoza.

Intoleranta la lactoza semnifica incapacitatea organismului de a scinda molecula de lactoza, prin functionalitatea defectuoasa (sau absenta) dizaharidelor. De fapt, in intestinul subtire al mamiferelor au fost identificate trei enzime diferite cu activitate beta-galactozidazica.

Cea mai cunoscuta este lactoza neutra iar maximul de activitate este regasit la nivelul jejunului (partea centrala a intestinului subtire). Celelalte doua beta-galactozidaze nu sunt implicate in digestia alimentelor. 

Medici specialiști -

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Deficitul de lactoza neutra altereaza digestia lactozei. Glucidul neabsorbit creste incarcatura osmotica intraluminala, cu atragerea de lichid in lumenul intestinal si diaree osmotica.

Lactoza nedigerata, ajunsa in colon, este convertita in acid lactic de catre flora intestinala si scaunele capata un pH acid. Cresterea volumului de lichid intraluminal, precum si aciditatea neobisnuita a scaunelor stimuleaza motilitatea si accelereaza tranzitul intestinal. Meteorismul abdominal si flatulenta se explica prin supraproductia de CO2 si hidrogen de catre bacteriile de fermentatie.

Simptome

Tabloul clinic al intolerantei la lactoza se caracterizeaza prin:

  • diaree acuta exploziva cu scaune apoase;
  • distensie abdominala;
  • varsaturi;
  • insuficienta cresterii. 

Daca se exclude posibilitatea unui proces inflamator intestinal (gastroenterita infectioasa), intreaga simptomatologie poate fi controlata numai prin excluderea lactozei din alimentatie (lapte delactozat sau lapte de soia).

Tratament

Diagnosticul intolerantei la lactoza

Diagnosticul este sugerat anamnestic si clinic. 

Simpla incarcare orala cu lapte de vaca integral conduce la reproducerea simptomatologiei.

Biopsia intestinala si determinarea histochimica a activitatii lactazei intestinale confirma diagnosticul.

Tratamentul intolerantei la lactoza

Toate bolile intestinului pot interfera activitatea functionala si nivelul lactazei. Astfel, dupa enterita cu rotavirus, enterite bacteriene se instaleaza deficit de dizaharidaza. Tratamentul oral cu neomicina are acelasi efect. Dupa gastroenteritele acute grave, revenirea la normal a activitatii lactazei intestinale are loc dupa circa 4 luni. 

Tratamentul consta in alimentarea sugarului cu preparate dietetice lipsite de lactoza, iar iaurtul contine o cantitate apreciabila, dar uneori este surprinzator de bine tolerat. O alternativa dietetica ar fi produsele de lapte de soia, care nu contin deloc lactoza.

Coduri de diagnostic asociate
  • Alte Intolerante La Lactoza
  • Alte Reactii De Intoleranta Alimentara, Neclasate La Alte Locuri
Specialități asociate

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.