medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Insulinom

Insulinom

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Insulinomul este o tumora rara a celulelor β-pancreatice care secreta insulina in exces.

Dintre toate insulinoamele, 80% sunt unice si daca sunt identificate rezectia duce la vindecare. Doar 10% dintre insulinoame sunt maligne. Insulinomul apare la 1/250.000 de persoane si la o varsta medie de 50 de ani, cu exceptia tipului I de neoplazie endocrina multipla, cand survine in al treilea deceniu de viata.

Hipoglicemia a jejun este simptomul principal. Simptomatologia se instaleaza in mod insidios si poate mima o diversitate de tulburari psihiatrice si neurologice. Tulburarile sistemului nervos central includ: cefalee, confuzie, tulburari vizuale, astenie motorie, paralizie, ataxie, tulburari marcate de personalitate si evolutie posibila spre letargie, convulsii si coma. Semne de suprastimulare simpatica (slabiciune, lipotimie, tremor, palpitatii, transpiratii, foame si nervozitate) sunt frecvent absente.

Diagnosticarea insulinomului

Diagnosticul se pune prin masurarea nivelului glucozei si insulinei dupa 48 sau 72 de ore de post, urmata de ecografie endoscopica. Aproape toti pacientii (98%) cu insulinom dezvolta simptome in timp de 48 ore de post, iar 78-80% in timpul primelor 24 ore. Origine hipoglicemica a simptomelor este stabilita prin triad Whipple: 

  • criza survine a jejun; 
  • simptomele apar in preenta hipoglicemiei; 
  • ingestia de carbohidrati amelioreaza simptomele.

Tratamentul insulinomului

Tratamentul este chirurgical atunci cand este posibil. Pentru pacientii care nu au raspuns la tratamentul chirurgical se utilizeaza medicamente care blocheaza secretia de insulina (de exemplu diazoxid, octreotid, blocante ale canalelor de calciu, β-blocante, fenitoina).

Rata globala de vindecare dupa interventia chirurgicala se apropie de 90%. Un mic adenom unic, superficial sau aproape de suprafata pancreasului poate fi de obicei enucleat chirurgical. Cand este vorba de un adenom unic voluminos sau profund al corpului sau cozii pancreasului, daca exista leziuni multiple ale corpului sau cozii (sau ale ambelor) sau daca nu e gasit niciun insulinom (o circumstanta rara) se va practica rezectia pancreatica subtotala distala. Duodenopancreatectomia (operatia Whipple) se va practica pentru insulinoamele maligne rezecabile ale pancreasului proximal. Pancreatectomia totala este eficace atunci cand o rezectie subtotala anterioara se dovedeste ineficienta.

Atunci cand hipoglicemia persista, diazoxidul se poate asocia cu un natriuretic. Pacientii care raspund pot fi tratati apoi cu o formula de octreotid cu actiune de lunga durata. Pacientii tratati cu octreotid pot avea, de asemenea, nevoie sa ia enzime pancreatice deoarece acest medicament inhiba secretia acestor enzime. 

Daca simptomele nu sunt bine controlate, poate fi incercata chimioterapia, dar raspunsul e limitat. 

Bibliografie

  • Asociatia Americana a Medicilor Endocrinologi
  • www.medscape.com
  • www.webmd.com
  • Manualul Merk de diagnostic si tratament

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.