Keratita

Alte denumiri ale afectiunii:

Infectie virala a corneei

Infectia virala a corneei apare, de regula, din cauza unei raceli si se caracterizeaza prin aparitia unor puncte mici, inchise la culoare, si a unor leziuni la nivelul corneei. Vederea devine incetosata, bolnavul are dureri, lacrimeaza si este sensibil la lumina puternica.Este o afectiune care poate apare la toate grupele de varste. 

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Medic Specialist
Medic Primar
Badaluta Irina-Laura,Medic primar
Medic primar
Badaluta Fabian-Dan,Medic specialist
Medic specialist
  •  
  • 1 of 14

Keratita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Transmiterea infectiei, in cazul celor virale si bacteriene, se face printr-o igiena incorecta (folosirea unor obiecte de igiena de la persoane afectate, punerea mainilor murdare la ochi), folosirea lentilelor de contact in conditii improprii (neschimbarea solutiei, solutie improprie, lentila lasata pe ochi timp indelungat), expunerea la soare fara ochelari de protectie. 

Keratita - Simptome

Simptomatologia consta in:

  • inrosirea ochiului;
  • durere intensa ce se refera la orice disconfort resimtit inauntrul sau in jurul unuia sau a ambilor ochi. 

Durerea poate fi ascutita, sub forma de junghisau poate fi surda,pulsatila. Ochii se pot simti iritati sau poate aparea senzatia de nisip in ochi (senzatia de corp strain). Durerea de ochi poate fi insotita de vedere incetosata, mancarime, ochi uscati sau umezi.

Alte simptome includ:

  • fatigabilitate;
  • febra;
  • simptome asemanatoare gripei (fatigabilitate, febra, dureri in gat, cefalee, dureri generalizate);
  • cefalee. 

Keratita - Tratament

Diagnosticarea se face de medicul oftalmolog cu ajutorul biomicroscopului si colorand corneea cu anumite substante speciale (ex. fluoresceina). Cand este necesar, se poate folosi si recolatarea secretiei conjunctivale pentru a stie ce tip de keratita este. 

Pentru a trata simptomele acestei afectiuni nu exista o terapie speciala. De cele mai multe ori, pacientii folosesc un unguent antibacterian pentru a preveni infectiile bacteriene ce ar putea sa apara, dar si pentru ameliorarea simptomelor. Sunt cazuri, rare insa, in care vederea poate fi afectata permanent. Tratamentul este instituit si urmarit de medicul oftalmolog cu diferite tipuri de coliruri antibiotice, antivirale si epitelizante corneene.

Fara tratament, keratita poate cuprinde corneele ambilor ochi, patrunde in grosimea intregii cornei si duce la aparitia unor abcese si ulcere corneene.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical