RMN

Statistici

- Imagistica prin rezonanta magnetica, sau pur si simplu RMN, a revolutionat imagistica de diagnostic, deoarece nu utilizeaza radiatii, ci un camp magnetic si unde radio;

- Scanarile RMN sunt utilizate in principal pentru imagistica organelor, tesuturilor moi, ligamentelor si a altor parti ale corpului care sunt greu de vazut;

- RMN-ul reprezina unul dintre cele mai utilizate teste in depistarea cancerului.

Ce este un examen RMN?

RMN-ul (imagistica prin rezonanta magnetica) este o metoda de diagnostic neiradianta si neinvaziva care utilizeaza campul magnetic si undele de radiofrecventa pentru vizualizarea detaliata a tuturor regiunilor anatomice ale corpului uman si organelor. Investigatia permite stabilirea unui diagnostic rapid si corect, in multe cazuri obtinandu-se imagini care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizata, radiografie sau ultrasonografie.

In ce consta examinarea?

In timpul efectuarii investigatiei, pacientul se intinde pe o platforma asemanatoare unui pat, care aluneca in interiorul aparatului. Dispozitivul cilindric contine un magnet care creaza un camp puternic in jurul pacientului. Prin intermediul semnalelor radio informatiile obtinute sunt transmise catre un computer care le analizeaza si le converteste intr-o imagine bidimensionala (2D) sau tridimensionala (3 D). Puterea campului magnetic se masoara in Tesla (T) si este cheia pentru claritatea imaginii. Cu cat este mai puternic magnetul, cu atat mai clara este imaginea.

In timpul scanarii, pacientul poate auzi mai multe zgomote produse de aparat, zgomote perfect normale pentru aceasta investigatie.

Pe toata durata examinarii, pacientul va tine legatura printr-un interfon cu medicul care il supravegheaza.

Este important ca in timpul examinarii pacientul sa ramana nemiscat pentru ca imaginile sa fie cat mai clare.

Ce afectiuni depisteaza?

 

RMN-ul este util in diagnosticul patologiei degenerative, inflamatorii, tumorale si posttraumatice a coloanei vertebrale (de ex. hernii de disc), a celei musculoscheletale (artrita, rupturi, ligamentare sau de menisc etc), a sistemului nervos central (de ex. accidente vasculare, tumori etc); a patologiei glandei mamare.

Investigatia prin rezonanta magnetica evidentiaza cu o acuratete mai mare decat CT-ul o mare parte a afectiunilor abdomino-pelvine si are indicatii in evidentierea si diagnosticarea in stadii incipiente a leziunilor maligne din sfera genitala feminita si masculina.

RMN-ul permite vizualizarea leziunilor de mici dimensiuni a structurilor vasculare fine si a nervilor, oferind posibilitatea reconstructiilor multiplanare. Pentru o mai buna evidentiere a unor leziuni, medicul poate recomanda administrarea unei substante de contrast.

Pregatirea pentru testarea RMN?

In functie de aparatul RMN utilizat, dar si de tipul de examinare, este posibil ca medicul sa va ceara sa nu mancati nimic cu 3-6 ore inainte de testare. Daca nu vi se fac alte recomandari, va puteti urma rutina zilnica si, daca urmati un anumit tratament, va puteti lua medicamentele in mod normal. Anumite investigatii pot necesita administrarea orala sau injectarea, de catre cadrele medicale, a unei substante de contrast pentru o mai buna vizualizare a organelor.

Inainte de examinare trebuie sa va scoateti bijuteriile, ceasul, ochelarii, acele de par, agrafele, si sa indepartati orice alte obiecte care pot contine metal (stilou, chei, monede, aparate auditive, piercing-uri). De asemenea, trebuie sa stiti ca, in timpul examinarii, anumite tatuaje realizate cu pigmenti metalici pot produce o senzatie de caldura locala.

Anuntati medicul daca suferiti de orice fel de afectiune medicala sau daca ati trecut printr-o interventie chirurgicala recenta.

In cazul in care aveti montat un sterilet, anuntati medicul ginecolog inaintea efectuarii unei examinari RMN sau intrebati radiologul despre compatibilitatea purtarii acestui dispozitiv in timpul examinarii.

Desi nu s-a dovedit ca RMN-ul poate influenta evolutia sarcinii, se recomanda evitarea examinarii in primul trimestru.

Cui i se recomanda un examen RMN?

RMN-ul este recomandat pentru depistarea afectiunilor coloanei vertebrale, in afectiunile reumatologice si chiar si ortopedice, la nivelul articulatiilor, cum ar fi genunchiul, umarul, dar si articulatii mai mici, glezna, picior, mana.

Medici

Doctor Rizea Ileana Olguta
Rizea Ileana Olguta
Medic Primar
Rizea Ileana Olguta
Medic Primar

Doctor Bonciu Emanuela-Mihaela
Bonciu Emanuela-Mihaela
Medic Primar
Bonciu Emanuela-Mihaela
Medic Primar

Doctor Mihaescu Camelia
Mihaescu Camelia
Medic Primar
Mihaescu Camelia
Medic Primar

Doctor Iriciuc Magdalena
Iriciuc Magdalena
Medic Primar
Iriciuc Magdalena
Medic Primar

Doctor Covaciu Iuliana
Covaciu Iuliana
Medic Primar
Covaciu Iuliana
Medic Primar

Doctor Ghita Florin
Ghita Florin
Medic Primar
Ghita Florin
Medic Primar

Doctor Codorean Ioan
Codorean Ioan
Prof. Universitar, Doctor in stiinte medicale, Medic primar Radiologie, Imagistica Medicala, Competenta CT si IRM, Medic primar Medicina Nucleara
Codorean Ioan
Prof. Universitar, Doctor in stiinte medicale, Medic primar Radiologie, Imagistica Medicala, Competenta CT si IRM, Medic primar Medicina Nucleara

Doctor Bucur Ciprian Florin
Bucur Ciprian Florin
Medic Specialist
Bucur Ciprian Florin
Medic Specialist

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum