medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Luxația

Luxația

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre luxație

Luxația este un traumatism în urma căruia oasele unei articulații sunt deplasate, perturbând parţial sau total congruenţa articulară. O articulație poate fi dislocată parțial (subluxație) sau complet luxată. Luxația poate afecta orice articulație a corpului.

Luxațiile pot fi foarte dureroase și pot face ca zona articulară afectată să devină instabilă sau imobilă. În cazuri severe, acestea pot provoca rupturi ale ligamentelor și deplasări ale capetelor osoase, pot rupe mușchii, nervii și tendoanele din jur.

masaj terapeutic pentru umar dislocat

Cauze

Cauza producerii unei luxații este, în general, un traumatism, cum ar fi căderea de la înălțime, un accident auto, dar și ca urmare a stresului mecanic intens prezent în viața sportivilor profesioniști expuși la efort fizic intens sau brusc, fără încălzire prealabilă.

O altă cauză a producerii unei luxații poate fi și de natură genetică, cum ar fi malformațiile congenitale, prezentând astfel un factor de risc pentru orice categorie de vârstă.

Factori de risc

Oricine poate suferi o luxație. Există însă și factori de risc pentru anumite persoane, cum ar fi:

 • persoanele peste 65 de ani, care sunt mai predispuse la accidente prin cădere;
 • sportivii care practică sporturi de contact;
 • pacienții cu boli articulare moștenite, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos.

Simptome

Dislocarea oricărei articulații are ca principal simptom apariția durerii severe, însoțită imediat de lipsa de funcționalitate a articulației membrului afectat. Alte simptome prezente în cazul luxației, care pot apărea în cazul rupturilor de ligamentare și afectarea nervilor, sunt:

 • tumefierea;
 • deformarea accentuată a articulației;
 • mobilitate anormală a oaselor din componența articulației afectate;
 • lipsa pulsului periferic;
 • senzația de rece la nivelul articulației.
pacient cu durere provocata de dislocarea articulatiei

Diagnosticare

Diagnosticul de luxație trebuie pus de medicul specialist ortoped. Pentru că simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei entorse, diagnosticul trebuie stabilit rapid și corect, deoarece luxația este o leziune severă, care are ca efect pierderea contactului dintre suprafețele articulației, cu rupturi ale ligamentelor sau capsulei articulare.

Diagnosticul poate fi pus și prin examen clinic, privind și mișcând articulația, dar, pentru acuratețe, trebuie folosit un test imagistic, de tip radiografie, CT sau RMN, pentru identificarea cu exactitate a locației și a severității luxației.

Tratament

Tratamentul luxației se acordă în funcție de severitatea leziunii și de tipul de articulației care este dislocată. Imediat după producerea leziunii, aplicarea gheții și menținerea articulației ridicată poate ajuta la reducerea durerii, până la consultul medical. Tratamentul pentru luxații include:

 • Reducerea dislocării - metoda prin care medicul reașează oasele în locașurile articulare potrivite;
 • Intervenție chirurgicală - recomandată dacă luxația a afectat vasele de sânge sau nervii sau a produs fracturi ale oaselor, ruptura mușchilor sau ligamentelor;
 • Repaus - după ce articulația este stabilizată, se recomandă imobilizarea. Folosirea unei orteze sau a unei atele va ajuta articulația să se vindece complet;
 • Reabilitare - exercițiile de kinetoterapie ajută la întărirea musculaturii și a ligamentelor din jurul articulației, în scopul susținerii stabilității acesteia.

Perioada de recuperare poate începe abia după ce articulația a fost reașezată și imobilizată, chiar dacă este în gips. Mișcarea are rolul de a stimula fluxul sangvin în țesuturile adiacente și ajută în procesul de vindecare, menținând tonusul muscular și limitând atrofia musculară, precum și slăbirea osului, atunci când imobilizarea este prelungită. Se previne astfel și rigidizarea articulației, efect care se poate produce în lipsa utilizării ei.

Medicul ar putea recomanda și folosirea unor unguente speciale pentru astfel de traumatisme. Masajul terapeutic, realizat cu unele creme speciale pentru luxații, poate fi de ajutor, atât pentru ameliorarea durerii, cât și pentru retragerea inflamației.


Complicații

Majoritatea luxațiilor nu manifestă ulterior complicații grave sau de durată. În cazul luxațiilor severe, atunci când dislocarea provoacă ruperea tendoanelor, a ligamentelor și mușchilor din jurul articulației, cea mai riscantă leziune este cea a nervilor și a vaselor de sânge din jurul articulației. Când vascularizarea este afectată în zona lezată, țesutul din jur poate muri. Pentru a minimiza probabilitatea de deteriorare, este important ca articulațiile sever luxate să fie urgent reparate.

Întârzierea prezentării la medic, în cazul oricărui tip de luxație, poate duce, în timp, la instalarea unor boli grave, precum artroza.

Prevenție

Principalele modalități de prevenție a unei luxații sunt:

 • evitarea oricărui tip de cădere;
 • purtarea echipamentului de protecție în timpul sporturilor de contact;
 • menținerea unui tonus muscular adecvat pentru susținerea articulațiilor puternice;
 • evitarea creșterii în greutate, pentru a evita presiunea crescută asupra oaselor.

Bibliografie

 1. “Dislocation: First Aid.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
 2. “Dislocation: Types, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, 2023, https://my.clevelandclinic.org
 3. “Dislocations.” Hopkinsmedicine.org, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org

Echipa medicală - Ortopedie-Traumatologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.