Despre luxația genunchiului
Luxația rotuliană este un traumatism sever al genunchiului, care presupune alunecarea sau deplasarea rotulei în afara șanțului femural. Acest traumatism poate avea ca efect ruptura ligamentelor sau desprinderea capetelor osoase ligamentare, cu pierderea contactului parțial sau total.
Luxația rotuliană a genunchiului este însoțită de durere puternică de genunchi, imposibilitate de îndreptare a genunchiului, cu senzația că rotula pocnește, urmată de umflarea genunchiului, tumefierea acestuia și imposibilitatea de deplasare. Acest gen de traumatism al genunchiului este însă rar întâlnit, reprezentând aproximativ 2% din totalul luxațiilor la nivelul piciorului.
Dislocarea de rotulă este considerată o afecțiune gravă, fiind, de regulă, tratată prin reinserarea în cavitatea articulară, în cazurile de accidentare gravă fiind necesară intervenția chirurgicală. În cazul luxației de genunchi este obligatorie consultarea de urgență a unui medic specialist ortoped, pentru tratamentul traumatismului și evaluarea completă a efectelor posttraumatice.
Cauze
Deplasarea rotulei din cavitatea articulară este un traumatism al genunchiului și apare ca urmare a unui accident auto, a unei lovituri puternice, după o cădere în genunchi de la înălțime sau, mai rar, din cauza unei contracții musculare puternice.
De cele mai multe ori, luxația genunchiului este determinată de o mișcare de răsucire forțată, o cădere sau o lovitură puternică. Oricare dintre acești factori poate produce deplasarea rotulei și alunecarea extremității osului într-o parte.
În acest tip de traumatism al genunchiului luxația poate fi:
- parțială: femurul poate menține contact pe o anumită zonă cu un al doilea os (tibia sau rotula);
- totală: femurul se desprinde complet.
Orice activitate extremă sau sport de contact poate provoca deplasarea rotulei.
Traumatismele genunchilor apar, în general, la persoanele tinere și active, cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani. Luxațiile genunchilor apar, de cele mai multe ori, în timpul activităților sportive.
După o accidentare inițială, care presupune deplasarea rotulei din cavitatea articulară, șansele apariției unei alte luxații sunt foarte mari.
Factori de risc
Acest gen de traumatism are ca principal factor de risc afectarea neurovasculară, ce poate apărea în timpul accidentării.
Există însă și precondiții, care pot favoriza apariția unei luxații a genunchiului. Factorii netraumatici care favorizează luxația rotulei sunt:
- poziționarea congenitală a picioarelor în X - valgum/recuvalgum;
- displazia femuro-patelară;
- poziționarea înaltă a rotulei - „patela alta”;
- poziționarea lateralizată a rotulei;
- alterări torsionale ale femurului și/sau tibiei.
Un alt factor potențial de risc pentru apariția luxației de rotulă este obezitatea morbidă. Greutatea excesivă, păstrată pentru o durată lungă de timp, provoacă afectarea articulației genunchilor, determinând forțe extreme aplicate pe mușchii susținători și pe articulație și favorizând, astfel, apariția unui traumatism de acest tip.
Simptome
Luxația genunchiului este un eveniment traumatic foarte dureros. Principalul simptom al rotulei sărite este durerea acută și intensă, însoțită de deformarea genunchiului, tumefierea accentuată, dar și imposibilitatea de a îndoi sau extinde genunchiul.
Doar după ce rotula este repoziționată în cavitatea articulară durerea începe să piardă din intensitate. Intrarea rotulei în locașul ei se poate produce spontan, dar, de cele mai multe ori ea trebuie repoziționată prin manevre ce trebuie realizate doar de medicul specialist.
Diagnosticare
Diagnosticul luxației de genunchi este pus de medicul sau paramedicul care răspunde la urgență și, ulterior, de medicul specialist ortoped.
Repunerea rotulei în articulație trebuie realizată de medicul specialist, deoarece repoziționarea posttraumatică spontană sau realizată de o persoană nespecializată poate agrava leziunile rezultate sau poate determina leziuni neurovasculare grave.
Subestimarea gravității traumatismului, în cazul luxației genunchiului, poate duce la implicații extrem de grave, de la lezarea neurovasculară, până la amputația piciorului. Din acest motiv, diagnosticul și tratamentul necesar în cazul luxației de genunchi trebuie stabilit doar de medicul specialist ortoped, în urma examenului clinic, dublat de procedurile imagistice, respectiv radiografie și/sau examen RMN.
Tratament
Tratamentul luxației de genunchi presupune manevre imediate de reducere ortopedică, urmate de proceduri de stabilizare neurovasculară. Ulterior stabilizării genunchiului, medicul ortoped va recomanda un program de recuperare, ce poate consta, în funcție de gravitatea traumatismului, în imobilizarea genunchiului sau tratament artroscopic.
Tratamentul conservator al luxației genunchiului presupune montarea unui ghips pentru imobilizarea genunchiului, pentru minimum trei săptămâni. Timpul de imobilizare poate varia, în funcție de gravitatea traumatismului, până la două luni.
Dacă leziunea rotulei nu este gravă, genunchiul poate fi imobilizat într-un suport special care permite deplasarea şi care trebuie purtat cel puţin două săptămâni, pentru a ajuta la vindecare. Dacă mersul este dureros, medicul va recomanda folosirea unei cârje pentru un suport suplimentar al genunchiului.
În cazul luxației rotulei la tineri și mai ales sportivi, medicii ortopezi ar putea evita tratamentul conservator de imobilizare, în ciuda efectelor benefice pe care le are în stabilizarea genunchiului, pentru că poate duce la disfuncții ale circulației sangvine și apariția rigidității musculare. În asemenea cazuri, cea mai eficientă formă de tratament este intervenția chirurgicală pentru corectarea leziunilor.
Tratamentul necorespunzător sau incomplet al luxației genunchiului poate avea urmări cu implicații nedorite, cum ar fi:
- instabilitatea genunchiului afectat;
- recidiva luxației;
- laxitatea ligamentară;
- compromiterea cartilajelor, meniscurilor sau oaselor implicate;
- complicațiile neurovasculare.
Complicații
Principala complicație în cazul unui traumatism de acest gen, luxație a genunchiului, este afectarea neurovasculară, care, netratată rapid, poate duce la amputația piciorului.
O altă complicație, determinată de întârzierea manevrelor corespunzătoare repunerii rotulei în cavitatea articulară, poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni grave, cum ar fi gonartroza, care presupune degradarea lentă și progresivă a cartilajului articulației.
Totodată, abordarea incorectă și tardivă a etapelor de tratament a luxației genunchiului poate avea ca efect recuperarea dificilă și de lungă durată a traumatismului, cu repercursiuni evidente asupra calității vieții pacientului.
În cazul sportivilor, orice complicație a unei accidentări de acest tip poate determina încheierea carierei.
Din acest motive, diagnosticul rapid, exact și abordarea unei îngrijiri corespunzătoare, combinate cu un program amplu de reabilitare, ridică mult prognoza de vindecare a pacientului afectat de o luxație a genunchiului.
Prevenție
Există și factori anatomici care predispun la ieșirea rotulei din articulație. Acest tip de traumatism este mai des întâlnit la femei și la adolescenți. De asemenea, persoanele care suferă de obezitate morbidă și sportivii sunt mai predispuși la luxația de genunchi.
Pentru a preveni luxația rotulei genunchiului, trebuie luate următoarele măsuri:
- evitați sedentarismul - lipsa mișcării determină imobilizarea ligamentelor, articulațiilor și a musculaturii;
- controlați-vă greutatea - excesul de kilograme pune presiune suplimentară pe articulația genunchiului;
- atenție la antecedentele medicale - existența unor leziuni anterioare, ridică riscul unui traumatism sever;
- activitatea fizică intensă - sportivii de performanță trebuie să respecte regulile de pregătire și protecție în cazul sporturilor care pun presiune suplimentară pe articulația genunchiului.
Există anumite exerciții care ajută la întărirea mușchilor picioarelor și reduc riscul de accidentare și leziuni la nivelul genunchilor.
Pentru a reduce riscul unei luxații a genunchiului, trebuie luate anumite măsuri:
- exerciții pentru întărirea cvadricepsul, cum ar fi genuflexiunile și ridicarea picioarelor;
- exerciții pentru întărirea musculaturii interioare și exterioare a coapselor;
- purtarea echipamentului de protecție adecvat în sporturile de contact;
- în cazul unei accidentări anterioare a rotulei, purtarea unui dispozitiv medical de susținere a articulației poate preveni recidiva.
Bibliografie
- NHS Choices. Dislocated Kneecap. 2023, www.nhs.uk/conditions/dislocated-kneecap/
- Hecht, Marjorie. “What Is Patellar Subluxation?” Healthline, Healthline Media, 27 Sept. 2018, www.healthline.com/health/patellar-subluxation
- Dowd, George. “Clinical Review - Acute Knee Injuries in Adults.” Gponline.com, GP, 7 Aug. 2012, www.gponline.com/clinical-review-acute-knee-injuries-adults/article/1144501
Alte afecțiuni similare
Lumbago
Lumbago este una dintre cele mai comune afecțiuni ale spatelui și reprezintă o durere lombară acută, ce apare în urma unei mișcări greșite. Este provocată, cel mai...
Vezi detalii
Lupusul eritematos sistemic
Lupusul eritematos sistemic (LES) este o afecțiune cronică autoimună cu afectare multisistemică. Este declanșată de o dereglare a sistemului imun care, din cauza...
Vezi detalii
Luxația
Luxația este un traumatism în urma căruia oasele unei articulații sunt deplasate, perturbând parţial sau total congruenţa articulară. O articulație poate fi...
Vezi detalii
Luxația gleznei
O luxație a gleznei apare atunci când un traumatism violent produce o separare anormală în articulația talo-tibială, ceea ce înseamnă ruperea ligamentelor sau separarea...
Vezi detalii
Luxația umărului
Luxația umărului este unul dintre cele mai des întâlnite traumatisme din spectrul ortopedic. Luxația scapulo-humerală, cum este denumită de specialiști, este o leziune...
Vezi detalii
Malarie
Malaria este o boală infecțioasă provocată de parazitul Plasmodium, transmisă de la o persoană la alta prin intermediul înțepăturilor de țânțar Anopheles. Parazitul este...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.