cell

Calculator analize

Amilaza pancreatica

"Amilazele sunt un grup de hidrolaze ce degradeaza complex carbohidratii. Amilaza este o enzima produsa in pancreas si glandele salivare care hidrolizeaza amidonul, glicogenul si polizaharide inrudite pana la nivelul zaharurilor simple 1). De asemenea este secretata si de mucoasa intestinului subtire, ovare, placenta si trompele uterine 2). Este produsa si de mucegaiuri, bacterii, ciuperci si plante. Structural, amilazele sunt de doua feluri: alfa – amilaze si beta-amilaze, cele doua isoforme diferind de locul clivarii lantului polizaharidic. Amilaza serica este de tip alfa – amilaza. Alfa-amilaza este de origine pancreatica si salivara. Amilaza pancreatica este secretata de celulele acinare; este mai labila termic decat amilaza salivara si are specificitate de tesut. Amilaza salivara este sintetizata de glandele parotide, salivare si mamare
Macroamilazemia este acea conditie biologica in care persista valori moderat crescute ale concentratiei serice a amilazei totale fara o disfunctie pancreatica aparenta si se datoreaza formarii de complexe intre amilaza si globuline, complexe ce nu se excreta 1).
Deoarece utilitatea clinica a activitatii amilazei este aceea de a detecta o pancreatita, amilaza pancreatica este testul de detectie pentru diagnosticul unei pancreatite acute. Amilaza serica totala continua sa fie cel mai larg utilizat test in diagnosticul pancreatitei acute. Utilitatea este justificata de acuratetea sa diagnostica de 95%; probleme ridica insa specificitatea relativ redusa cuprinsa intre 70% si 80%.
Amilaza pancreatica este crescuta in pancreatitele acute in primele 6-12 ore de la instalare si persista 3 – 4 zile. Cresterea in aceste situatii este de 4 - 6 ori limita de referinta. Macroamilazele pot produce cresteri mai putin dramatice si mai persistente ale amilazei pancreatice, pana la saptamani si chiar luni de la evenimentul acut. Aceasta conditie se insoteste de un clearance renal scazut al amilazei.
O crestere a concentratiei amilazei serice totale nu indica specific pancreatita acuta din moment ce aceste enzime sunt produse si de glandele salivare, mucoasa intestinului subtire, ovare, placenta si epiteliul falopian. Amilaza pancreatica s-a dovedit a fi mai utila decat cea totala in evaluarea pancietilor cu pancreatite 2). 
Amilaza urinara creste proportional cu cea serica si ramane crescuta mai multe zile dupa normalizarea concentratiei amilazei serice. Acest lucru este util in diagnosticul pancreatitei acute si in evaluarea recaderilor.
Desi nivelul seric al amilazei poate fi crescut in cancerul pancreatic, acest lucru nu este de utilitate clinica deoarece aceste cresteri apar de regula in faze avansate ale bolii. Totusi este utilizat in monitorizarea tratamentului in cancerul pancreatic1).
"

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Amilaza pancreatica

Interpretare valori mari:

"Valori crescute ale amilazei pancreatice se intalnesc in 5):
• Afectiuni pancreatice: pancreatita acuta, puseul acut survenit in cursul evolutiei unei pancreatite cronice, pancreatita indusa medicamentos, obstructia ductului pancreatic (prin: calcul sau carcinom, spasmul oddian indus medicamentos, obstructia partiala plus stimularea medicamentoasa), traumatism pancreatic, complicatii ale pancreatitei (pseudochist, ascita, abces)
• Afectiuni non-pancreatice: afectiuni ale tractului biliar (obstructia  caii biliare principale, colecistita acuta), alterarea permeabilitatii tractului gastro-intestinal (boala intestinala ischemica sau perforatie franca, ruptura esofagiana, ulcer perforat sau penetrant, postoperator dupa o interventie chirurgicala la nivel abdominal superior, mai ales gastrectomie partiala), ingestie acuta de alcool sau intoxicatie alcoolica, afectiuni ale glandelor salivare (parotidita epidemica, inflamatie cu caracter supurativ, obstructie ductala litiazica, iradiere), tumori metastatice cu secretie ectopica de amilaza (valori mai mari decat in pancreatita), ruptura de anevrism aortic, apendicita acuta, traumatisme cerebrale, arsuri si soc traumatic, abces tubo-ovarian, ruptura de sarcina ectopica, macroamilazemie2.
"

Interpretare valori mici:

"Valori scazute ale amilazei pancreatice se intalnesc in5):
• Distructie marcata si extinsa a pancreasului (pancreatita acuta fulminanta, pancreatita cronica severa, fibroza chistica severa etc.)
• Pancreatectomie
• Leziuni hepatice severe
• Toxemia gravidica
"

Interferente analitice la analiza Amilaza pancreatica

"In conditii fiziologice se inregistreaza cresteri moderate ale amilazei serice in sarcina normala, in insuficienta renala.La sugari, nivelul seric al amilazei este mai scazut.
Valori crescute ale amilazei pancreatice pot fi date de macroamilaze dar nu au importanta diagnostica in pancreatite. Prin utilizarea complementara a dozarii lipazei serice si amilazei urinare poate fi determinata prezenta sau absenta macroamilazemiei2). 
Medicamente care cresc concentratia de amilaza serica: medicamente care produc constrictia sfincterului Oddi (betanecol, difenoxilat, colinergice, narcotice analgetice: opiacee, codeine), secretina, acid valproic, etanol, asparaginaza, azatioprina, captopril, cimetidina, clofibrat, corticosteroizi, ciproheptadin, didanosin, estrogeni, acid etacrinic, furosemid, ibuprofen, indometacin, acid mefenamic, metildopa, nitrofurantoin, contraceptive orale, pentamidin, fenilbutazona, sulfonamide, sulindac, tetraciclina, diuretice tiazidice, zalcitabin3).
Medicamente care scad concentratia de amilaza serica: steroizi anabolizanti, cefotaxim, lamivudin, propiltiouracil, somatostatin, zidovudin3).
Anticoagulantele pe baza de calciu (citrat, oxalat)pot da valori fals scazute.
"

Recomandari pentru analiza Amilaza pancreatica

"Determinarea amilazei pancreatice este recomandata in:
• Evaluarea durerilor abdominale
• Febra
• Pierdere de apetit
• Greata
• Evaluarea efectului indepartarii calculilor biliari
• Diagnosticarea afectiunilor pancreasului
• Diagnosticul diferențial al pancreatitei acute si cronice5.
• Monitorizarea tratamentului in cancerul pancreatic
"

Executant

GRIVITA

Proba lucru / Pregatire transport

v.galben centrifugat sau ser / pinguin

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.