Pancreatita cronica

Pancreatita cronica este inflamatia persistenta a pancreasului, care duce la afectare permanenta, structurala cu fribroza si stenoze canaliculare, urmate de scaderea functiei endocrine si exocrine.

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Pancreatita cronica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Poate aparea ca rezultat al consumului cronic de alcool, dar poate fi si idiopatica. Cauze rare sunt: pancreatita ereditara, hipertiroidismul si ocluzia canalului pancreatic principal prin stenoza, litiaza sau cancer.

Pancreatita cronica - Simptome

Majoritatea pacientilor se prezinta cu durere abdominala episodica. Durerea este localizata in epigastru, este severa si poate dura mai multe ore sau chiar zile. Durerea abdominala se poate atenua spontan pe masura ce celulele acinare care secreta enzimele digestive pancreatice sunt distruse treptat. Cand secretiile de lipaza si proteaza scad, pacientul prezinta steatoree si chiar cu prezenta de picaturi uleioase si creatoree. Pot aparea si simptomele de intoleranta la glucoza.

Pancreatita cronica - Tratament

Diagnosticarea pancreatitei cronice

Diagnosticul poate fi dificil deoarece nivelele amilazei si lipazei sunt frecvent normale datorita scaderii semnificative a functiei pancreatice. La un pacient cu istoric de abuz de alcool si episoade recurente de pancreatita acuta, detectarea unei calcificari pancreatice la un examen radiologic abdominal poate fi suficienta. La pacientii fara o anamneza caracteristica trebuie exclus cancerul pancreatic ca fiind cauza durerii. Se recomanda CT abdominal, care poate detecta calcificari si alte anomalii pancreatice, dar poate ramane normal in stadiile timpurii ale bolii.  

Tratamentul pancreatitei cronice

Tratarea unui puseu de pancreatita cronica este similar cu ceea a unei pancreatite acute cu repaus digestiv absolut, fluide intravenos si analgezice. Cand se reia alimentatia, acoolul este interzis, iar dieta trebuie sa fie saraca in grasimi (pentru a reduce secretia enzimelor pancreatice). Uneori este necesara administrarea de analgezice opioide pentru ameliorarea durerii, necesitand cresterea dozelor, ceea ce duce la aparitia dependentei. Utilizarea enzimelor pancreatice poate reduce durerea cronica si se pare ca sunt mai eficiente in cazul pancreatitei idiopatice usoare decat in pancreatita alcoolica. De asemenea, enzimele sunt utile in tratamentele steatoreei. Pentru a preveni descompunerea enzimelor de catre acizii gastrici se administreaza un blocant H2sau un inhibitor al pompei proteice. Raspunsul clinic favorabil poate fi apreciat prin castigul ponderal, reducerea numarului de scaune zilnice, disparitia picaturilor uleioase din scaun si ameliorarea starii generale. Trebuie administrate si vitamine hiposolubile (A, D, K), inclusiv vitamina E, care micsoreaza inflamatia. Interventia chirurgicala poate fi eficienta in ameliorarea durerii. Pacientii cu pancreatita cronica au risc crescut de cancer pancreatic. 

Chirurgia Obezitatii, Diabet Si Nutritie, Diabet Si Nutritie Pediatrica, Nutritie - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 10
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical