Despre otoscleroză
Otoscleroza sau otospongioza este o afecțiune a urechii interne, care constă în demineralizarea osului temporal, urmată de fixarea platinei scăriței în fereastra ovală; acest proces duce la pierderea lentă și progresivă a auzului.
Anchiloza scărițelor a fost descrisă pentru prima dată de Antonio Maria Valsalva în 1704, pentru ca fixarea platinei scăriței pe marginile ferestrei ovale să fie analizată de Joseph Toynbee abia în 1841. Modificările histologice care apar în otoscleroză au fost studiate de Adam Politzer, care a identificat problema ca fiind o tulburare de demineralizare a capsulei otice și de formare anormală a țesutului osos nou.
Otoscleroza afectează aproximativ 10% din populația albă, iar femeile sunt de două ori mai predispuse să dezvolte boala decât bărbații.
Cauze
Cauza exactă a otosclerozei este încă necunoscută. Cert este faptul că are loc un proces de înlocuire a osului normal cu țesut osos spongiotic sau sclerotic; acest proces evoluează în trei etape:
- precoce: se caracterizează prin resorbție osoasă și înlocuirea osului normal cu os spongios;
- de progresie a leziunilor: se manifestă prin înlocuirea țesutului osos cu țesut conjunctiv;
- tardivă: constă în formarea osului sclerotic dens în zonele de resorbție.
La 80-90% dintre pacienți, leziunile sunt limitate la fereastra ovală și afectează funcționarea acesteia prin calcificarea ligamentului inelar sau prin blocarea platinei scăriței; ambele procese au ca rezultat o hipoacuzie de conducere sau transmisie, care este caracteristică.
La doar 8% dintre pacienți, procesul osteosclerotic poate afecta cohleea și alte părți ale labirintului (otoscleroză labirintică), ducând la pierderea auzului neurosenzorial, iar la aproximativ 2% dintre pacienți poate exista afectare labirintică, precum și afectare a lanțului osicular.
Deoarece studiile au demonstrat existența ARN-ul specific virusului rujeolei în focarele otosclerotice din fragmentele osoase îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale, s-a ajuns la concluzia că infecția cu virusul rujeolei poate activa gena responsabilă pentru otoscleroză.
Otoscleroza, de asemenea, nu este responsabilă pentru toate cazurile de anchiloză stapediană. Studiile au arătat că și alte tulburări degenerative osoase pot să provoace fixarea scărițelor și pierderea auzului.
Factori de risc
Osteogeneza imperfectă sau sindromul Van der Hoeve, care se manifestă prin triada clasică – hipoacuzie (de tip conducere, mixtă sau neurosenzorială), fracturi osoase spontane și scleră albastră – este frecvent asociată cu otoscleroza.
O anamneză amănunțită poate dezvălui un istoric familial de otoscleroză, mai frecvent pe linie feminină (bunică, mamă, mătușă etc).
De asemenea, și sarcina, avortul sau terapia cu estrogen au fost incriminate ca factori ce pot accelera progresia otosclerozei.
Simptome
Simptomele otosclerozei debutează, cel mai adesea, după vârsta de 30 de ani, deși nici debutul în copilărie sau la vârste mai înaintate nu este exclus. Caracteristic, apare triada hipoacuzie, tinitus și vertij.
Pierderea auzului este lent progresivă, afectează ambele urechi în proporție de 70% și este, cel mai adesea, o hipoacuzie de tip transmisie. În mod surprinzător, se observă ameliorarea auzului în medii zgomotoase, fenomen numit paraacuzia Willis.
Tinitusul intens, cu timbru grav, este frecvent prezent și poate fi atenuat în urma intervenției chirurgicale.
Vertijul afectează 10% dintre pacienți; se presupune că apare fie prin degenerarea terminațiilor neuronale, fie prin modificarea compoziției biochimice a perilimfei aflate în contact cu focarele osteosclerotice.
Diagnosticare
Diagnosticul de otoscleroză se bazează pe anamneză, examen clinic ORL, audiometrie și investigații imagistice. Acestea ajută și la încadrarea afecțiunii într-una din cele trei forme clinice descrise:
- forma fenestrală Politzer-Siebenmann;
- forma cohleară P. Manassé (cu incidență sub 1%);
- forma vestibulară Mc Cabe (foarte rară, care se manifestă ca un sindrom vestibular, în care tabloul clinic este dominat de episoade de acufene intense, separate de perioade lungi de acalmie).
La examenul clinic al pacientului cu otoscleroză, medicul ORL constată o hipoacuzie de transmisie, care se manifestă prin pierderea treptată a auzului și, adesea, vorbire cu volum redus, deoarece pacientul își percepe propria voce mai tare, din cauza creșterii conducerii osoase a sunetului. Rezultatele examinării otoscopice sunt, de obicei, normale, deși 10% dintre pacienți prezintă un semn Schwartze, caracterizat printr-o nuanță roșiatic-albastruie la nivelul promontoriului și al ferestrei ovale, secundar vascularizației bogate asociate cu osul imatur.
Examinarea cu diapazonul relevă semne de hipoacuzie de tip conducere (transmisie), dar trebuie obligatoriu confirmată de o evaluare audiometrică completă, inclusiv cu testarea impedanței.
La debutul bolii, audiometria cu tonuri pure indică, de obicei, o hipoacuzie de conducere pe frecvențele joase. Pierderile de frecvență înaltă încep să se manifeste odată cu intensificarea demineralizării osoase.
Dacă nu este prezentă implicarea cohleară, otoscleroza este limitată la o pierdere a auzului de conducere de maximum 50-65 dB pe toate frecvențele. Dacă este prezentă implicarea cohleară, pe audiogramă otoscleroza apare ca o hipoacuzie mixtă, cu frecvențele înalte mai afectate; în cazurile severe, tinitusul poate interfera cu audiometria cu tonuri pure.
Fixarea platinei scăriței produce pe audiogramă un aspect caracteristic, cunoscut sub numele de „ancoșa Carhart”; aceasta poate fi observată și în cazurile de dislocare a articulației incudostapediale și de fixare a nicovalei sau a ciocanului.
Otoscleroza cohleară este caracterizată prin prezența hipoacuziei mixte sau neurosenzoriale primare, iar scorurile de discriminare ale vorbirii sunt mai bune, corelat cu gradul de pierdere a auzului.
Timpanometria dezvăluie, de obicei, o timpanogramă de tip As sau A. Reflexele acustice sunt adesea anormale și pot oferi cele mai timpurii dovezi de otoscleroză. Anormalitatea observată depinde de stadiul bolii.
Tomografia computerizată (CT) a osului temporal este cea care poate evidenția, adesea, focare de demineralizare în capsula otică, în cazurile de otoscleroză cohleară.
Tratament
În cadrul otosclerozei nu putem vorbi despre un tratament etiologic care să rezolve definitiv cauza bolii. Această afecțiune are un caracter evolutiv, care este independent de orice schemă de terapie medicală și chirurgicală. Așadar, ceea ce se încearcă prin tratament este doar o ameliorare a simptomatologiei și, în principal, a hipoacuziei.
Protezarea auditivă a otosclerozei, ca și în cazul hipoacuziilor de transmisie de alte etiologii, este, de obicei, utilă. Aparatele auditive mobile (intra- sau retroauriculare) pot fi utilizate încă de la debutul afecțiunii, în cazul persoanelor care nu doresc sau nu pot suporta intervenția chirurgicală. Totuși, în cazurile avansate, o intervenție chirurgicală reușită a scăriței poate îmbunătăți pragurile auditive până la un punct în care aparatele auditive convenționale pot fi benefice.
De asemenea, aparatele auditive implantabile pot îmbunătăți auzul prin amplificarea transmisiei osoase, fără ca pacientul să fie supus riscurilor stapedectomiei (ablația chirurgicală a scăriței).
S-a încercat și administrarea unor suplimente cu fluor, dar răspunsul la acest tratament a fost variabil, de aceea această terapie este utilizată doar sporadic, pentru forma labirintică. Administrarea pe perioade lungi de vitamine din complexul B, precum și de vasodilatatoarele (pentru forma vestibulară McCabe) nu au avut rezultatele sperate.
Tratamentele naturiste, deși sunt frecvent solicitate și încercate de pacienți, nu au nicio eficacitate demonstrată clinic.
Tratamentul chirurgical al otosclerozei se bazează pe o serie de tehnici:
- stapedectomie totală;
- stapedectomie parțială;
- stapedotomie.
Inițial, fenestrația (crearea unei deschizături în canalul semicircular orizontal) oferea anumite beneficii, în sensul că îmbunătățea auzul; totuși, pe termen lung, rezultatele nu au fost favorabile, fereastra creată astupându-se în timp cu țesut osos. Treptat, s-a renunțat la fenestrație în favoarea stapedectomiei, care constă în îndepărtarea platinei scăriței, care era fixată în fereastra ovală, și sigilarea ferestrei cu o autogrefă din perete venos, urmată de refacerea mecanismului de conducere a sunetului cu o proteză artificială.
În prezent, este utilizată și o tehnică de stapedotomie laser fără inserția unei proteze (STAMP), în care placa posterioară a piciorului scăriței este detașată de placa anterioară bolnavă fără a perturba astfel continuitatea lanțului osicular.
Există mai multe tehnici chirurgicale și metode de abordare ale acestei afecțiuni, în mare parte cu rezultate bune, dar, din păcate, o provocare imensă o reprezintă, încă, pacienții cu otoscleroză și hipoacuzie neurosenzorială asociată cu vertij. Cu toate acestea, tehnicile endoscopice nou apărute în domeniul cofochirurgiei permit realizarea unor intervenții de mare finețe asupra oscioarelor și cohleei, cu un risc minim de complicații postoperatorii.
Complicații
Nu putem vorbi despre complicații în cazul otosclerozei, deoarece această afecțiune are o evoluție lentă, care oricum va duce ireversibil către pierderea auzului.
În schimb, există o serie de complicații care apar după tratamentul chirurgical al otosclerozei, precum:
- hipoacuzie neurosenzorială;
- tinitus;
- vertij persistent;
- paralizie de nerv facial;
- fistulă perilimfatică;
- infecții;
- tulburări ale gustului;
- granulom de ureche medie etc.
Prevenție
În urma unor studii, s-a observat că frecvența cazurilor de otoscleroză s-a diminuat în regiunile în care s-a respectat schema vaccinării obligatorii împotriva rujeolei.
Bibliografie
- Alina Bacalbașa, Celesta Drăgulescu, Marius Chițac ”Diagnostic pozitiv și diferențial în ORL“, Editura MedicArt, București 2004, p. 358-363, ISBN 973-86612-5-0
- Alina Bacalbașa ”Tratamentul în ORL“, Editura MedicArt, București 2007, p. 268-270, ISBN 973-86612-9-3
- Traian Ataman et al. ”Otologie“, Editura Tehnică, București 2002, p. 539-545, ISBN 973-31-2081-2
- Shohet, Jack A. “Otosclerosis: Practice Essentials, History of the Procedure, Epidemiology.” Medscape.com, Medscape, 29 Aug. 2023, www.emedicine.medscape.com/article/859760-overview
Alte afecțiuni similare
Otita medie acută
Otita medie acută este o infecție a urechii medii, cu un debut brusc.Urechea medie este spațiul plin de aer situat între timpan și urechea internă. Aici sunt situate...
Vezi detalii
Otita medie nesupurată
Otita medie nesupurată, cunoscută și sub denumirea de otită medie seroasă, este caracterizată prin prezența în urechea medie a unei secreții nepurulente, cu aspect seros...
Vezi detalii
Otomicoză (micoza urechii)
Otomicoza, numită și micoza urechii sau ciuperca urechii, reprezintă un proces infecțios fungic ce se dezvoltă la nivelul urechii și care poate cuprinde pavilionul,...
Vezi detalii
Ovare micropolichistice
Ovarele micropolichistice, cunoscute și sub numele de sindromul ovarelor micropolichistice (MPCOS), reprezintă o afecțiune în care ovarele conțin un număr mare de...
Vezi detalii
Pahipleurita
Pahipleurita este o afecțiune medicală caracterizată prin îngroșarea pleurei. Pleura este o parte vitală a tractului respirator, formată din două membrane cu două...
Vezi detalii
Palatoschizis
Palatochizis, sau gura de lup, este o deschizătură la nivelul buzei superioare și/sau a palatului dur și moale (cerul gurii). Această afecţiune apare ca urmare a...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.