Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Bătăi neregulate ale inimii
Descoperă informații utile despre palpitații: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Palpitațiile sunt așadar bătăile neregulate ale inimii pe care pacientul le resimte neplăcut. În mod normal, pulsul unei persoane în perioadă de repaus este de 60-70 bătăi pe minut. Frecvența cardiacă (pulsul) crește în condiții precum:
Palpitațiile accelerează pulsul. Acesta poate depăși ușor 150 de bătăi pe minut, iar aceste palpitații pot dura minute sau chiar ore. În plus, pulsul accelerat poate fi însoțit de simptome precum respirație dificilă, anxietate, stare de slăbiciune.
Palpitațiile nu reprezintă un pericol dacă apar rar, ele pot reprezenta însă un pericol pentru viața pacientului dacă se manifestă des sau pe perioade lungi de timp. Palpitațiile pot fi un semnal îngrijorător pentru sănătatea pacientului în special pentru că acestea pot fi simptomul unor boli mult mai complicate: hipertiroidism sau aritmie (ritm cardiac anormal).
Aritmiile sunt cele care cauzează bătăi rapide, neregulate sau neobișnuite ale inimii.
Palpitațiile pot fi o consecință a unei aritmii.
Există mai multe tipuri de aritmii. Unele sunt inofensive, altele pot pune viața în pericol. Din cauza aritmiei se pot resimți bătăi de inimă premature sau prea multe. Aritmiile includ:
Palpitațiile date de aritmii pot fi resimțite de pacient în piept, gât sau urechi. Uneori, palpitațiile se pot manifesta mai puternic în cursul nopții.
Cauzele palpitațiilor pot fi, la rândul lor, clasificate.
În general, este vorba despre tulburări de ritm cardiac:
Mai poate fi vorba despre probleme ale mușchiului inimii:
Alte situații:
În cazul femeilor, cauza palpitațiilor diferă de la un caz la altul. Cele mai frecvente cauze au legătură cu modificările hormonale:
Este o provocare pentru medicii cardiologi să identifice cauza palpitațiilor. Cei mai mulți se ghidează după factorii de risc pentru acest simptom:
În afară de palpitațiile resimțite de pacient, acestea pot fi însoțite și de alte simptome, precum:
Dacă palpitațiile sunt însoțite de aceste simptome trebuie mers de urgență la medicul specialist de la cardiologie (cardiolog) sau trebuie solicitată o ambulanță. Simptomele pot indica o problemă gravă ce poate pune viața în pericol. De aceea este nevoie de o evaluare medicală rapidă. Nu trebuie mers la medic dacă palpitațiile se resimt rareori și dacă nu durează mult.
Cum se stabilește diagnosticul în cazul palpitațiilor?
Tratamentul în cazul palpitațiilor se stabilește în funcție de cauza care determină palpitațiile. Astfel, este posibil ca unii pacienți să nu necesite niciun fel de tratament. De asemenea, este posibil ca palpitațiile să poată fi reglate dacă se evită anumite alimente.
Ca regulă generală însă, tratarea palpitațiilor este recomandată de medicul cardiolog, în funcție de vîrsta, starea de sănătate a pacientului, bolile de inimă asociate, cauza palpitațiilor, investigațiile realizate.
Chiar dacă cele mai multe palpitații nu prezintă un risc pentru sănătatea sau viața pacientului, în unele cazuri palpitațiile pot duce la complicații extrem de grave și care pot pune viața în pericol:
Iată câteva metode care pot ajuta la prevenirea palpitațiilor:
Dacă palpitațiile nu sunt consecința unei afecțiuni cardiace înseamnă că nu reprezintă un pericol pentru sănătatea sau viața ta. Dacă palpitațiile se manifestă rar sau dacă durează un timp scurt, nu ai motive de îngrijorare. În oricare alte situații trebuie să apelezi la medic, în special cînd apar simptome periculoase.
Trebuie să știi însă că palpitațiile sunt însoțite adesea de anxietate, pacientul se sperie ori de câte ori simte că inima lui nu funcționează bine. Iată cum poți evita transformarea palpitațiilor într-un atac de panică:
Medicul poate da mai multe informații în acest sens, dar există o serie de alimente care pot ajuta la ameliorarea palpitațiilor:
Bibliografie
Ovarele micropolichistice, cunoscute și sub numele de sindromul ovarelor micropolichistice (MPCOS), reprezintă o afecțiune în care ovarele conțin un număr mare de...
Vezi detalii
Pahipleurita este o afecțiune medicală caracterizată prin îngroșarea pleurei. Pleura este o parte vitală a tractului respirator, formată din două membrane cu două...
Palatochizis, sau gura de lup, este o deschizătură la nivelul buzei superioare și/sau a palatului dur și moale (cerul gurii). Această afecţiune apare ca urmare a...
Pancreatita este o afecțiune gravă, caracterizată prin inflamarea pancreasului. Ea apare atunci când sucurile şi enzimele digestive atacă pancreasul (organ aflat în...
Această afecțiune este o inflamație a pancreasului și a țesuturilor adiacente. Inflamația se poate vindeca și este cauzată de eliberarea enzimelor pancreatice active...
Pancreatita cronică este o boală inflamatorie progresivă pe termen lung a pancreasului, care poate fi provocată de consumul de alcool, chimioterapie sau unele afecțiuni...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.