Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Parodontoza sau Boala parodontala
Parodontita, cunoscuta si ca parodontoza, reprezinta inflamatia parodontiului – ligamentul periodontal, gingia, cementul si osul alveolar. De obicei se prezinta ca o agravare a gingivitei.
Parodontita dauneaza tesutului moale si distruge osul care va sustine dintii. In final, boala poate determina pierderea dintilor.
Afectiunea este frecventa, dar in mare masura prevenibila. De obicei este rezultatul unei igiene orale deficitare. Periajul de cel putin de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si obtinerea de controale dentare periodice pot imbunatati mult sansele de tratament cu succes pentru parodontita si, de asemenea, pot reduce sansele de a dezvolta aceasta boala.
Exista mai multe tipuri diferite de parodontita. Printre tipurile mai frecvente se numara cele de mai jos.
Parodontita poate provoca pierderea dintilor.
Unele cercetari sugereaza ca bacteriile responsabile de parodontita pot intra in fluxul sanguin prin tesutul gingiei, afectand posibil inima, plamanii si alte parti ale corpului. De exemplu, parodontita poate fi legata de boala respiratorie, artrita reumatoida, boala coronariana sau accident vascular cerebral. Sunt insa necesare mai multe studii pentru a confirma o legatura.
Parodontita apare de obicei cand gingivita, cu tartru abundant sub marginile gingivale, nu a fost tratata adecvat. In parodontita, pungile gingivale adanci pot adaposti microorganism anaerobe care sunt mai daunatoare decat cele prezente de obicei in cazul gingivitei simple. Gingia isi slabeste progresiv adeziunea fata de dinti, pugile parodontale se adancesc si incepe atrofia osoasa. Datorita atrofiei osoase progresive dintii devin mobile iar gingia se retrage. Migrarea dintilor este frecventa in stadiile tardive.
Bolile sistemice care predispun pacientii la parodontita includ:
Malocluzia, determinand presiune masticatorie excesiva pe dinti, poate contribui la progresia unui tip special de parodontoza caracterizata de defecte osoase angulare.
Parodontita este de obicei cronica. Parodontita cronica apare in forme localizate sau generalizate, iar persoanele cu boala semnificativa tind sa aiba peste 35 ani.
Parodontita agresiva: exista mai multe subtipuri rapid progresive de parodontita cronica, cunoscute sub denumirea colectiva de parodontita agresiva. Parodontita agresiva poate aparea inca din copilarie, uneori inainte de varsta de 3 ani. Pacientii pot prezenta atrofie osoasa severa si chiar pierderea unor dinti pana la varsta de 20 de ani. Neutrofilele pot avea un deficit functional in parodontita agresiva.
Intr-un tip de parodontita agresiva care survine la adolescentii sanatosi (numita in trecut parodontita juvenila localizata sau parodontoza), pacientii pot prezenta colonizare semnificativa cu Actinobacillus actinomycetemcomitans. In mod tipic, semnele de inflamatie sunt minore. Boala este depistata prin examinare parodontala cu sonda sau prin radiografii, care arata atrofie osoasa localizata profunda (verticala), limitata de obicei la primii molari si la incisivi. Atrofia osoasa progreseaza mai repede decat in cazul parodontitei adultului, adesea cu o viteza de 3-4 microni/zi.
Alt tip rar de parodontita agresiva (denumit in trecut parodontita prepubertara) afecteaza dintii deciduali de obicei la scurt timp dupa eruptive. Gingivita proliferativa acuta generalizata si distrugerea rapida a osului alveolar sunt patognomonice. Pacientii prezinta de asemenea episode frecvente de otita medie si sunt de obicei diagnosticati pana la varsta de 4 ani. La unii pacienti, boala se remite inainte de eruperea dintilor definitivi. Tratamentul este in studiu.
Parodontita agresiva tipica (denumita in trecut parodontita rapid progresiva) apare la pacienti cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani. Este adesea asociata cu A.actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Eikenella corrodenssi multi bacilli gram negativi, dar cauza si efectul nu sunt clare. Unele cazuri sunt consecinta parodontitei juvenile localizate sau parodontitei prepubertate nediagnosticate, iar altele apar independent.
Gingiile sanatoase sunt ferme si roz pal si se potrivesc perfect in jurul dintilor. Semnele si simptomele parodontitei pot include:
Pentru a determina daca aveti parodontita si cat de severa este, in timpul unui control dentistul dumneavoastra va avea in vedere urmatoarele:
.Tratamentul implica curatare dentara ce se extinde sub gingii si un program viguros de igiena bucala la domiciuliu. Cazurile avansate pot necesita antibioterapie si chirurgie.
Pentru toate formele de parodontita, prima faza a tratamentului consta in detartraj minutios si netezirea radacinilor expuse (de exemplu indepartarea dentinei bolnave sau afectate de toxine, urmata de netezirea radacinii) pentru a elimina placa bacteriana si depunerile de tartru. Igiena dentara minutioasa realizata acasa este esentiala. Pacientul este reevaluat la 2 saptamani si la 3 luni. Daca in acest moment pungile parodontale nu sunt mai adanci de 4 mm singurul tratament necesar este curatarea profesionala regulata.
Daca persista pungi mai adanci poate fi folosita antibioterapia sistemica. O schema de tratament frecvent utilizata consta in administrarea tetraciclinei p.o., 250 mg de patru ori pe zi, timp de 10 zile. Tetraciclinele se concentreaza in sulcusul gingival si scad distructia osoasa prin inhibarea colagenazei. In plus, o mesa care contine tetraciclina, un gel cu doxiciclina sau chipsuri de chlorhexidine pot fi plasate in pungile recalcitrante. Gelul si chipsurile sunt absorbite, in timp ce mesa este indepartata dupa 7-10 zile.
O alta abordare consta in eliminarea chirurgicala a pungii si reconturarea osului astfel incat pacientul sa poata curata toata adancimea sulcusului (chirurgie de reducere/eliminare a pungii parodontale). In situatii selectate, chirurgia regenertiva si aditia de os sunt efectuate pentru a incuraja cresterea de os alveolar. Pot fi necesare imobilizarea dintilor mobili si slefuirea selectiva a suprafetelor dentare pentru eliminare ocluziilor traumatice. Extractiile sunt adesea necesare in boala avansata. Inaintea inceperii tratamentului parodontal trebuie controlati factorii sistemici care favorizeaza boala.
Clinica Mayo
www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com
www.webmd.com
Stomatologie
Call Center - (025) 9960
Call Center - (021) 9646
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.