Despre pavor nocturn
Pavorul nocturn, sau teroarea nocturnă, reprezintă termenul care descrie episoadele care provoacă frică noaptea, în special la copii. Acestea se manifestă ca niște coșmaruri și pot avea drept cauză stresul, febra, privarea de somn, dar și alți factori.
Pavorul nocturn este definit ca o tulburare de somn în care o persoană, în special la vârsta copilăriei, pare că se trezește rapid din somn într-o stare de groază, deși, în realitate, nu este trează.
Deși termenul medical folosit este de „terori nocturne”, aceasta nu este, de fapt, o afecțiune diagnosticabilă, ci conține elemente ale mai multor afecțiuni, cunoscute sub numele de tulburare de coșmar, tulburare de comportament în somn REM și tulburare de excitare a somnului prin mișcarea nerapidă a ochilor (NREM). Pavorul nocturn are loc în timpul somnului profund non-REM. Acesta nu este, din punct de vedere tehnic, un vis, ci, mai degrabă, o reacţie bruscă de teamă, care îşi face loc în timpul tranziţiei de la o etapă de somn la alta.
Chiar dacă episoadele nocturne pot fi terifiante, terorile nocturne nu sunt, în mod normal, un semn de afecțiune gravă. Aceste episoade, care apar în copilăria timpurie, tind să se termine la fel de brusc cum încep.
Pavorul nocturn se manifestă cu episoade nocturne care provoacă o mare teamă în timpul somnului și determină reacții precum țipete și mișcări spasmotice ale membrelor.
Terorile nocturne apar cel mai frecvent la copii intre 3 si 7 ani, dar și la adulți. Un pavor nocturn normal durează, de obicei, între 30 de secunde și 3 minute, dar poate fi și substanțial mai lung.
Deși sunt neplăcute, terorile nocturne nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare medicală.
Se estimează că pavorul nocturn afectează aproximativ 40% dintre copii, dar și un număr mic de adulți prezintă această afecțiune.
Adulții sunt mai susceptibili de a avea pavor nocturn dacă au antecedente de:
Uneori, terorile nocturne pot duce la rănirea persoanei care le manifestă sau a altor persoane din apropiere, dacă persoana prezintă manifestări violente sau somnambulism. Un adult are mai multe șanse să manifeste un comportament agresiv în comparaţie cunun copil, în timpul episodului terorii nocturne.
Adulții pot dezvolta și anxietăți conexe, care le pot afecta relațiile interumane, ca urmare a comportamentului lor de somn. Oricine este îngrijorat de manifestările pavorului nocturn ar putea lua în considerare consultarea unui specialist în somn.
Cauze
O serie de factori pot sta la baza declanșării manifestărilor pavorului nocturn:
- febra, în special la copii;
- stresul;
- privarea cronică de somn;
- lumina sau zgomotul puternic;
- vezică urinară prea plină;
- petrecerea nopții într-un loc necunoscut;
- eventuali factori genetici;
- migrenele;
- stresul fizic sau emoțional;
- utilizarea sau abuzul de anumite medicamente sau alcool;
Un studiu realizat pe aproape 7.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, cu o reconfirmare în jurul vârstei de 13 ani, a arătat că minorii supuși hărțuirii (bullying) au fost de două ori mai predispuși să experimenteze terori nocturne.
Alte cauze care pot provoca pavor nocturn sunt:
- Somnambulismul - terorile nocturne și somnambulismul par a fi legate. Ambele apar în timpul somnului cu unde lente, cele mai profunde etape de somn, care au loc în prima parte a nopții.
Unii cercetători cred că persoanele care suferă de somnambulism sau terori nocturne pot avea dificultăți în menținerea somnului cu unde lente. Acest lucru îi face susceptibili la excitări rapide și crește șansa de parasomnii.
- Disfuncția talamică - leziunile cerebrale sunt o cauză puțin probabilă a terorii nocturne. În unele cazuri, totuși, deteriorarea sau disfuncția talamusului a fost legată de acest fenomen.
- Factori genetici - copiii care au terori nocturne sau care au episoade de somnambulism au adesea un membru al familiei care a experimentat aceste condiții.
Unele studii au relevat faptul că 80% dintre somnambuli și 96% dintre persoanele cu terori nocturne au cel puțin un alt membru apropiat al familiei care are una sau ambele condiții.
Factori de risc
Terorile nocturne sunt adesea asociate cu alte afecțiuni subiacente, cum ar fi probleme de respirație în timpul somnului (de exemplu, apneea în somn), migrene, traumatisme craniene, sindromul picioarelor neliniștite și anumite medicamente.
Terorile de somn sunt mai frecvente pentru persoanele care au în familie antecedente de pavor nocturn sau somnambulism. La copii, terorile de somn sunt mai frecvente la fetițe.
Simptome
Terorile nocturne diferă de coșmaruri. Într-un coșmar, visătorul se poate trezi, dar, în timpul pavorului nocturn, de regulă, va rămâne adormit.
Această diferență se datorează cel mai probabil fazei de somn în care apar terorile nocturne. Coșmarurile tind să apară în timpul somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM), spre sfârșitul somnului de noapte. În schimb, terorile nocturne apar în timpul primei treimi a nopții, în timpul somnului profund, cunoscut și sub numele de somn cu unde lente sau somn non-REM.
Această tulburare presupune o reacţie de teamă, ce are loc dintr-o dată, atunci când se trece din etapa non REM în cea REM.
Copilul poate ţine ochii deschişi, pupilele pot fi dilatate, poate tipa şi transpira, se poate ridica, dar va fi adormit, iar după mai multe minute se poate aşeza din nou şi îşi poate continua somnul. Poate fi trezit foarte greu, iar atunci când se trezeşte, să fie confuz şi să nu îşi aducă aminte acest episod.
Semnele unui episod de pavor nocturn sunt:
- Țipete;
- Ridicarea în șezut stând în pat;
- Stare de somnambulism;
- Spasme și lovire a membrelor;
- Respirație grea, puls accelerat și transpirație abundentă;
- Pupile dilatate și tonus muscular crescut;
- Dificultate în încercarea de trezire;
- Confuzie la trezire;
- Privire fixă, cu ochii larg deschiși, dar fără să răspundă la stimuli;
- Comportament agresiv, în special la adulți;
- Imposibilitatea de a-și aminti evenimentul.
Diagnosticare
Diagnosticarea condiției de pavor nocturn se face, de regulă, prin interogarea pacientului și, în cazul copiilor, a membrilor familiei, despre orice semne de teroare nocturnă. Se pot efectua și anumite teste, pentru a căuta alți posibili factori, care pot fi fizici sau psihologici.
Medicul specialist poate recomanda și efectuarea unui studiu de somn, polisomnografie, procedură care implică petrecerea nopții într-un laborator de somn și efectuarea diferitelor măsurători, în timp ce subiectul doarme. Cu ajutorului acestui test, undele cerebrale, nivelul de oxigen din sânge, ritmul cardiac, respirația și mișcările ochilor și picioarelor sunt măsurate pe tot parcursul nopții, iar pacientul este filmat.
Medicul va revizui înregistrarea și va evalua diferite aspecte ale comportamentului de somn al individului.
Filmul poate dezvălui respirația neregulată, sugerând o posibilă apnee sau alte motive pentru un somn perturbat, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite.
Tratament
Medicamentele nu sunt, în mod obișnuit, necesare pentru combaterea pavorului nocturn. Deși este o condiție supărătoare, mai ales pentru copii, orice vătămare permanentă este puțin probabilă și, în cele mai multe cazuri, aceste episoade trec fără intervenție medicală.
Principala intervenție recomandată este calmarea copilului/adultului care experimentează un pavor nocturn. Pentru a scurta episodul de teroare nocturnă, țineți-l de mână și vorbiți-i cu voce calmă și joasă, fără a încerca să-l treziți brusc.
Tratamentul aplicat devine necesar numai dacă episoadele au un efect negativ semnificativ asupra siguranței persoanei sau a familiei acesteia sau dacă problema afectează capacitatea acesteia de a funcționa în timpul zilei.
Metodele de tratament pentru pavor nocturn pot fi:
- Tratarea unei afecțiuni de bază, care poate sta la baza condiției, cum ar fi apneea în somn sau o problemă de sănătate mintală;
- Îmbunătățirea condițiilor de somn prin schimbarea obiceiurilor de somn sau a mediului de somn;
- Medicamentele, cum ar fi benzodiazepinele și inhibitorii recaptării serotoninei;
- Terapie și consiliere psihologică pentru a identifica și combate stresul sau episoadele traumatice ascunse.
Episoadele de pavor nocturn pot fi remediate și acasă, prin adoptarea unor schimbări în viața de zi cu zi:
- Creați un mediu confortabil și sigur de dormit;
- Combateți și reduceți stresul prin exerciții de relaxare și meditație;
- Identificați sursele de stres și vorbiți despre ele. Dacă un copil se confruntă cu terori nocturne, cereți-i să vă spună despre orice îl deranjează și să discutați;
- Dormiți mai mult, privarea de somn este un factor important în declanșarea terorilor nocturne;
- Respectați o rutină relaxantă înainte de culcare, cum ar fi o baie caldă sau o lectură ușoară. Evitați timpul petrecut în fața televizorului sau a telefonului cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare;
- Păstrați un jurnal de somn și notați cât de des apar terorile și la ce oră încep. La copii, dacă terorile nocturne sunt deranjante și apar la o oră regulată, o sugestie este să treziți copilul cu 15 minute înainte ca acestea să apară, să-l mențineți treaz timp de 5 minute și apoi să-l lăsați să se culce din nou.
Complicații
Cele mai frecvente complicații care pot rezulta din experimentarea terorii de somn includ:
- Somnolență excesivă în timpul zilei, care poate duce la dificultăți de concentrare la școală sau la serviciu sau probleme în îndeplinirea sarcinilor zilnice;
- Tulburări de somn;
- Probleme în relațiile personale;
- Vătămarea persoanelor apropiate.
Prevenție
Pentru a preveni terorile nocturne ale copiilor, puteți lua următoarele măsuri:
- Ajutați copilul să gestioneze stresul;
- Asigurați-vă că are o rutină de culcare simplă și relaxantă;
- Asigurați-vă că doarme suficient;
- Urmați recomandările de tratament ale medicului, dacă copilul este diagnosticat cu apnee obstructivă în somn sau reflux.
- Dacă copilul are o teroare nocturnă aproximativ la aceeași oră, în fiecare noapte, puteți încerca să-l treziți cu aproximativ 15 minute înainte.
Bibliografie
- “Sleep Terrors (Night Terrors) - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
- “Night Terrors (for Parents) - Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, 2023, https://kidshealth.org
- https://www.facebook.com/WebMD. “Night Terrors.” WebMD, WebMD, 31 Dec. 2006, www.webmd.com
Alte afecțiuni similare
Paraplegia
Paraplegia este o afecțiune medicală caracterizată prin afectarea funcției motorii sau senzoriale a extremităților inferioare, care implică, de obicei, ambele picioare...
Vezi detalii
Parestezie
Parestezia este o tulburare a sensibilității care se manifestă prin senzații anormale la nivelul pielii, cum ar fi furnicături, amorțeală, mâncărimi sau senzația de...
Vezi detalii
Parodontoza
Boala parodontală sau parodontoza, cum este cunoscută de majoritatea pacienților, este o afecțiune a structurilor de suport dentare. Parodontiul cuprinde osul alveolar...
Vezi detalii
Pecingine
Pecinginea, denumită medical tricofiție (tinea), este o infecție cutanată cu ciuperci. Pecinginea este produsă de un grup de ciuperci caracterizat prin adaptabilitate...
Vezi detalii
Pectus excavatum
Pectus excavatum este o deformare congenitală (un defect prezent la naştere) a sternului, în sensul în care pieptul dă senzaţia că este scufundat. Această condiție...
Vezi detalii
Pediculoza
Pediculoza este o afecțiune dermatologică produsă de păduchi. Păduchii sunt paraziții hematofagi (consumatori de sânge) ai păsărilor și animalelor.Există două specii de...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.