medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Rabie

Rabie

Alte denumiri: Turbare

Descoperă informații utile despre rabie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre rabie (turbare)

Rabia este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic, găsit în saliva animalelor infectate. Aceasta se poate răspândi la mamifere (apare la om, dar și la animale), dacă sunt zgâriate sau mușcate de un alt animal cu rabie. Cuvântul grecesc "lyssa", utilizat pentru desemnarea rabiei, înseamnă nebunie.

Virusul rabiei infectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei, sau prin contact direct cu mucoasa ochiului sau a cavității bucale, ori cu răni deschise. Rabia cauzează anual între 50.000 şi 70.000 de decese şi, astfel, se plasează pe locul 10 la nivel mondial între maladiile infecţioase mortale.

Informatii generale despre pericolul rabiei (turbarii)

Cauze

Cauza rabiei este infecţia cu un virus, ce apare de cele mai multe ori, ca urmare a contactului cu saliva, în urma unor mușcături de animale sălbatice sau domestice.

Ocazional, virusul se poate transmite și prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii. Acest lucru se întâmplă foarte rar, deoarece există programe de vaccinare eficiente. Animalele de companie care își petrec timpul doar în locuință prezintă un risc foarte mic de expunere la virusul care provoacă rabia.

În cazuri excepționale, oamenii pot să fie infectați chiar și în lipsa mușcăturii, fie prin manipularea unui animal infestat, fie prin inhalarea virusului. De obicei, acest lucru se întâmplă dacă virusul se găsește într-o cantitate foarte mare (de exemplu, în peșterile în care trăiesc lilieci).

Factori de risc

Persoanele care locuiesc în zone defavorizate, cu politici precare privind vaccinarea specifică, prezintă un risc mai mare de a dobândi boala de la un animal turbat. De asemenea, manipularea anumitor animale sălbatice, cum ar fi liliecii sau ratonii, expune persoanele respective la dobândirea afecțiunii. Contactul cu laptele nepasteurizat poate fi și el o modalitate de transmitere a rabiei.

Alți factori de risc pentru îmbolnăvire includ:

  • mușcături ale unor animale infectate;
  • expunerea la urină sau la alte secreții ale animalelor infectate;
  • transplantul de organe de la donatori infectați;
  • expunerea la cadavrele animalelor infectate, mai ales la ţesutul cerebral al acestora.

Categoriile de persoane ce prezintă un risc mai mare de a contracta rabie decât populația generală sunt:

  • călători internaționali;
  • ofițeri de control pentru animale;
  • speologi;
  • lucrători de laborator;
  • persoane cu răni deschise în zona gâtului sau a capului, deoarece acestea pot facilita transmiterea mai rapidă a virusului la creier;
  • pacienţi transplantaţi (statusul de imunosupresie a acestor bolnavi favorizează înmulțirea virusurilor).

Simptome

Primele simptome ale rabiei pot să apară într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă majoritatea manifestărilor apar la patru-şase săptămâni de la momentul infectării. Simptomele pot fi similare cu cele ale gripei, inclusiv: slăbiciune, disconfort, febră, tuse, senzaţie de gât uscat sau dureri de cap.

De asemenea, pot să apară înțepături, arsuri, furnicături, amorţeală sau senzația de mâncărime la nivel local, unde este mușcătura. Aceste simptome pot dura câteva zile.

Simptomele evoluează apoi spre disfuncție cerebrală, anxietate, confuzie și agitație.

Pe măsură ce boala progresează, persoana poate prezenta delir, comportament anormal, halucinații, hidrofobie (frică de apă) sau aerofobie (frică de aer), spasme musculare la nivelul mușchilor feţei, gâtului sau diafragmei (muşchiul responsabil pentru respiraţie) și insomnie.

Perioada acută a bolii se termină de obicei după două până la zece zile. Odată ce apar semnele clinice de rabie, boala este aproape întotdeauna fatală, iar tratamentul este de susținere. De aceea, pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia vreunui simptom.

Alte simptome care pot să apară sunt:

Medic boli infectioase pregatind un vaccin antirabic

Diagnosticare

Instrumentele de diagnostic actuale nu sunt potrivite pentru detectarea infecției cu rabie înainte de debutul bolii clinice. Cu excepția cazului în care sunt prezente semne specifice de hidrofobie, aerofobie, sau dacă este confirmat un istoric sigur de contact cu un animal suspectat sau confirmat de turbare, diagnosticul clinic este dificil.

Rabia umană poate fi confirmată intravitam și postmortem prin diferite tehnici de diagnostic, ce detectează virusuri întregi, antigeni virali sau acizi nucleici în țesuturile infectate (creier, piele sau salivă).

Următoarele teste pentru rabie la om sunt necesare pentru diagnosticare:

  • testul direct cu anticorpi fluorescenți - test uzual, rapid, care detectează proteinele ce alcătuiesc virusul rabic; restul se face prin prelevarea unei mostre de țesut din zona potențial infectată;
  • testul de polimerizare în lanț - detectează materialul genetic (ADN) al proteinelor din virusul rabic, este foarte exact și poate fi făcut din salivă, lichid cefalorahidian sau din oricare alt țesut.

În cazul animalelor, diagnosticul este, de asemenea, dificil. Animalele care au un comportament ciudat pot fi infectate cu virusul rabic. Presupunerea că un animal este infectat se bazează pe:

  • tipul animalului - unele animale prezintă un risc mai mare de a fi infectate, cum ar fi liliecii, sconcșii, ratonii, vulpile și coioții;
  • comportamentul animalului - ex: salivație excesivă sau comportament agresiv;
  • data ultimei vaccinări a animalului.

Tratament

După expunerea la virusul rabic, rana trebuie curățată imediat cu multă apă şi săpun, cu apă oxigenată, fără a fi suturată (cusută). De asemenea, trebuie administrat vaccinul (antitetanic şi antirabic), acestea două fiind cele mai eficiente metode pentru stoparea răspândirii infecției.

Vaccinul constituie terapia post-expunere și ajută sistemul imunitar să combată boala în stadiile timpurii. Când se administrează înainte de apariția simptomelor severe, vaccinurile previn, de obicei, dezvoltarea infecției și șansele de recuperare cresc. Vaccinul se face în funcție de riscul de expunere la virusul rabic.

Se poate administra şi ser antirabic la rănile profunde sau multiple aflate la trunchi sau membre.


Complicații

Complicațiile rabiei pot să includă:

  • convulsii;
  • fasciculații (contracții musculare scurte);
  • psihoză;
  • afazie;
  • instabilitate autonomă;
  • paralizie;
  • comă;
  • moarte.

Prevenție

Cele mai eficiente metode de prevenire a contaminării cu virusul rabic includ:

  • vaccinarea câinilor și pisicilor împotriva rabiei, conform legislației în vigoare;
  • controlarea spațiilor în care se deplasează animalele de companie;
  • evitarea contactului cu animale necunoscute;
  • evitarea contactului cu animale sălbatice, mai ales cu liliecii;
  • curățarea și dezinfectarea rănilor de orice tip;

Bibliografie

  1. Center for Disease Control and Prevention. “What Is Rabies?”, www.cdc.gov
  2. World Health Organization. “Rabies”, 20 Sept. 2023, https://www.who.int
  3. Fooks, Anthony R, et al. “Risk Factors Associated with Travel to Rabies Endemic Countries.” Journal of Applied Microbiology, vol. 94, 8 Apr. 2003, pp. 31–36, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.94.s1.4.x
  4. Negru, Ștefania. Dorobăţ, Carmen Mihaela. Luca, Mihaela Cătălina. “BOLI INFECŢIOASE DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT.” Academia.edu, 29 Dec. 2019, www.academia.edu

Echipa medicală - Boli infectioase și Neurologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.