Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Rău acut de munte/ altitudine
Descoperă informații utile despre rău de înălțime: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Răul de înălțime, cunoscut și sub numele de rău acut de munte, este o afecțiune care poate apărea atunci când o persoană urcă prea repede la altitudini mari, de obicei la peste 2.400 de metri. Răul de înălţime poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire fizică, și poate fi potențial amenințător de viață dacă nu este gestionat corespunzător.
Răul de înălţime este cauzat în primul rând de incapacitatea organismului de a se adapta suficient de repede la nivelurile reduse de oxigen și la presiunea atmosferică scăzută la altitudini mai mari. Atunci când se urcă la altitudini mari, aerul devine mai rarefiat, ceea ce înseamnă că există mai puțin oxigen disponibil la fiecare respirație. Această reducere a saturației de oxigen poate duce la diverse modificări fiziologice și la disconfort, ducând la răul de înălţime. Unii dintre factorii cheie care contribuie la răul de înălţime includ:
Răul de înălţime poate afecta pe oricine urcă la altitudini mari, dar anumiți factori cresc riscul de a dezvolta această afecțiune:
Răul de înălţime se poate manifesta prin diverse simptome, care pot varia de la ușoare la severe. Simptomele apar, de obicei, la câteva ore sau zile după ascensiunea la altitudini mari, se pot agrava odată cu continuarea ascensiunii și includ:
Răul de înălţime poate fi adesea diagnosticat pe baza simptomelor, a istoricului medical și a călătoriilor recente în locații de mare altitudine. În mod obișnuit, medicii de îngrijire primară, inclusiv medicii de familie, interniștii și medicii generaliști pot pune diagnosticul prin intermediul unui examen fizic și prin întrebări despre simptomele individului și istoricul călătoriilor recente.
În cazurile în care răul de înălţime este complicat de afecțiuni respiratorii sau cardiovasculare subiacente, pacienții pot fi îndrumați către specialiști precum pneumologii sau cardiologii, pentru o evaluare și o gestionare mai amănunțită.
În unele cazuri, pot fi necesare investigații sau teste suplimentare pentru a exclude alte cauze potențiale ale simptomelor sau pentru a evalua gravitatea răului de înălţime:
Tratamentul pentru răul de înălţime implică în primul rând coborârea la o altitudine mai mică, unde nivelul de oxigen este mai ridicat. În plus, pot fi utilizate măsuri de susținere și medicamente pentru a atenua simptomele și a facilita recuperarea:
Răul de înălţime poate duce la diverse complicații, în special dacă nu este tratat sau dacă persoanele continuă să urce la altitudini mai mari în ciuda simptomelor. Unele dintre complicațiile potențiale ale răului de înălţime includ:
Prevenirea răului de înălţime implică diverse strategii menite să permită organismului să se aclimatizeze treptat la altitudini mari și să reducă la minimum riscul de apariție a simptomelor. Iată câteva măsuri cheie pentru a preveni răul de altitudine:
Bibliografie
Rabia este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic, găsit în saliva animalelor infectate. Aceasta se poate răspândi la mamifere (apare la om, dar și la...
Vezi detalii
Răceala reprezintă cel mai comun termen pentru infecțiile tractului respirator superior, mai ales nas, gât și sinusuri. Și adulții și copiii fac frecvent asemenea...
Rahitismul carențial este o boală metabolică generală care apare în perioada de creștere și dezvoltare a copiilor şi este cauzată de un deficit de vitamina D, calciu sau...
Răul de mișcare, sau kinetoza, este o senzație neplăcută care apare atunci când pacientul este supus unei mișcări reale sau unei percepții de mișcare, așa cum se...
Rectocolita ulcero hemoragică este o boală inflamatorie intestinală care provoacă inflamație și ulcere (răni) în tractul digestiv inferior (colon). Aceasta afectează...
Retinopatia diabetică reprezintă o complicație a diabetului zaharat care, netratată, poate evolua spre pierderea văzului.După cum îi spune și numele, retinopatia survine...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.