Rau de inaltime

Raul de inaltime poate aparea atunci cand va deplasati la o altitudine mare mult prea repede. Afectiunea include cateva sindroame corelate cauzate de scaderea concentratiei de oxigen la altitudini mari si aveti dificultati sa respirati fiindca nu sunteti capabili sa asimilati cat mai mult oxigen. Aceasta afectiune poate deveni chiar si o urgenta medicala daca este ignorata. De asemenea, nu are legatura cu varsta, sexul, sau abilitatile fizice. In plus, poate aparea in orice perioada a vietii, nu este ceva cu care ne nastem.

Presiunea atmosferica scade pe masura ce altitudinea creste, in timp ce procentul de oxigen in aer ramane constant. Cele mai multe personane pot sa urce fara probleme de la 1.500 mla 2.000 m in cursul unei zile, dar aproximativ 20% dintre persoanele care urca la 2.500 m si 40% dintre cele care urca la 3.000 m prezinta o forma sau alta de rau de altitudine. Viteza de ascensiune, altitudinea maxima atinsa si altitudinea la care se doarme influenteaza posibilitatea aparitiei raului de altitudine.

Efectele altitudinii mari sunt foarte variate, dar riscul este crescut datorita efortului si temperaturii scazute. Persoanele care au mai avut un asemenea atac, cele care traiesc la altitudine mica si copii mici sunt mai susceptibili la raul de altitudine. Unele afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat, boala arterelor coronare si BPOC usor (bronhopneumopatia obstructiva cronica) nu sunt factori de risc pentru raul de altitudine, dar hipoxia le poate influenta negativ. Antrenamentul fizic nu ofera protectie.

Medici specialiști - Pneumologie

Dede Maria
Dede Maria
Medic Primar
Dede Maria
Dede Maria
Medic Primar

Pneumologie

PGI
Pigulea Georgiana-Irina
Medic Specialist
PGI
Pigulea Georgiana-Irina
Medic Specialist

Pneumologie

VRV
Vartosu Razvan Vasile
Medic Primar
VRV
Vartosu Razvan Vasile
Medic Primar

Pneumologie

B(I
Bulacu (Ilca) Ioana
Medic Specialist
B(I
Bulacu (Ilca) Ioana
Medic Specialist

Pneumologie

Simptome

Simptomele raului de inaltime

Simptomele bolii apar, de obicei, intre 6 si 24 de ore de la atingerea unei altitudini mai mari de 3.000 de metri deasupra nivelului marii. 

Raul acut de munte (RAM):aceasta forma este cea mai frecvent si apare la altitudini peste 2.000 m. Este probabil datorata edemului cerebral usor si se caracterizeaza prin cefalee, plus cel putin unul dintre urmatoarele simptome: oboseala, tulburari gastrointestinale (anorexie, greturi, varsaturi), ameteli si tulburari de somn. Efortul fizic agraveaza simptomele.

Edemul cerebral de mare altitudine (ECMA): edemul cerebral sever se manifesta prin cefalee si encefalopatie difuza, cu confuzie, somnolenta, stupor si coma. Ataxia motorie (simptom neurologic care il face pe individ incapabil sa coordoneze miscarile musculare) este un semn precoce de alarma.

Edemul pulmonar de mare altitudine (EPMA): apare de obicei in 24-48 de ore dupa o ascensiune rapida la peste 2.500 si este responsabil de cele mai multe decese datorate raului de altitudine. Initial, pacientul prezinta dispnee, scaderea tolerantei la efort si tuse uscata. Sputa de culoare roz sau sanguinolenta si insuficienta respiratorie apar mai tarziu. La examinarea fizica se deceleaza frecvent cianoza, tahicardia, tahipneea si febra moderat crescuta.

Tratament

Cum se trateaza raul de inaltime

  • Acetazolamida, pentru prevenirea si tratarea afectiunii;
  • Ibuprofen si Paracetamol pentru durerile de cap;
  • Promethazina, pentru greata.

In cazul raului acut de munte, pacientul trebuie sa nu mai urce si sa-si reduca activitatea fizica pana la disparitia simptomelor. Se administreaza lichide, analgezice pentru cefalee si o dieta usoara. In cazul unor simptome severe, coborarea a 500-1.000 m este de obicei eficienta rapid. Acetazolamida 250 mg pec ale orala de 2 ori/zi poate ameliora simptomele si imbunatateste somnul.

EPMA si ECMA: pacientul trebuie sa coboare imediat la altitudine joasa. In cazul in care coborarea este intarziata, tratamentul consta in repaus la pat si administrarea de oxigen. Daca nu este posibila coborarea, tratamentul consta in O2, medicamente si presurizarea victimei intr-un sac hiperbaric portabil, care ajuta la castigarea de timp, dar nu se poate substitui coborarii. Daca sunt tratati prompt prin coborare, pacientii se refac de obicei in 24-48 de ore. In plus, dexametazona poate fi utila in ECMA, iar nifedipina in EPMA.

 

Coduri de diagnostic asociate
  • Rau De Transport
Specialități asociate
  • Pneumologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.