Rau de miscare

Raul de miscare este un complex de simptome care include greata, insotita adeseori de un disconfort abdominal, varsaturi, ameteli si alte simptome corelate.

Boala este o afectiune foarte frecventa a urechii interne. Este cauzata de miscarea repetata dintr-un vehicul sau de orice alte miscari care perturba urechea interna. Aceasta afectiune este in general numita boala de miscare. Cand mergeti pe o barca sau o nava, este denumita in mod obisnuit boala marii - dar este aceeasi tulburare.

Susceptibilitatea individuala variaza foarte mult. Apare mai frecvent la femei, incidenta variind de la sub 1% in cazul zborului cu avionul la aproape 100% in cazul calatoriilor cu vaporul pe o mare agitata.

Indivizii si animalele fara un sistem vestibular (echilibru) functional sunt imune la boala de miscare.

Echipa medicala MedLife - ORL, ORL pediatrie

Lucian David
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Davidescu Nicolae,Medic primar
Medic primar
 •  
 • 1 of 46

Rau de miscare - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele raului de miscare

Rolul urechilor in raul de miscare

Urechile voastre interioare, in special, va ajuta sa va controlati sentimentul de echilibru. Ele fac parte dintr-o retea numita sistemul vestibular.

Acest sistem include trei perechi de canale semicirculare si doua sacuri, numite saccule si utricle. Ei trimit informatii creierului despre ceea ce se intampla in jurul tau.

Canalele semicirculare detin un fluid care se misca cu rotirile capului. Sacculul si utricululs sunt sensibile la gravitatie. Ei spun creierului daca esti in picioare sau te culci.

Rolul creierului in raul de miscare

Creierul tau contine toate aceste date si, de obicei, reuneste si are sens. Dar uneori creierul tau primeste semnale confuze.

De exemplu, pe un avion care zboara, simti ca te misti, dar ochii iti spun creierului ca nu par sa mergi nicaieri. Tot contrariul este adevarat. Dupa o lunga calatorie pe mare, poti sta pe uscat, dar totusi simti ca te misti.

Rezultatul este acelasi: raul de miscare.

Stimularea excesiva a aparatului vestibular (urechea interna) prin miscare reprezinta cauza primara. Caile aferente din labirint la centrul vomei din bulb nu sunt bine definite, dar raul de miscare apare numai cand nervul cranian VIII si tracturile vestibulare cerebeloase sunt intacte. 

De asemenea, raul de miscare poate aparea cand informatia vizuala, vestibulara si proprioceptiva sunt in conflict, cand modelul de miscare difera de experienta anterioara sau cand te astepti la miscare dar nu o traiesti (de ex: miscarea vazuta la televizor sau cinema). 

Stimulii vizuali (de ex: orizontul in miscare), ventilatia proasta (cu gaze, fum de tigara sau monoxid de carbon) si factorii emotionali (de ex: anxietate, frica) actioneaza impreuna cu miscarea contribuind la precipitarea atacului.

Rau de miscare - Simptome

Simptomele raului de miscare

Greata si disconfortul abdominal sunt caracteristice. Pot, de asemenea, sa apara varsaturile. Aceste simptome pot fi precedate de:

 • Cascat;
 • Hiperventilatie;
 • Salivatie;
 • Paloare;
 • Transpiratii profuze reci;
 • Somnolenta. 

Aerofagia, ametelile, cefaleea, starea de slabiciune, oboseala si lipsa concentrarii pot sa apara.

Sunt absente durerea, dispneea, tulburarile vizuale si de vorbire.

Dupa expunere prelungita la miscare, pacientul se poate adapta.Totusi, simptomele pot sa reapara daca miscarea se intensifica sau se reia dupa o scurta intrerupere. 

Raul de miscare prelungit cu varsaturi poate duce rareori la deshidratare cu hipotensiune, inanitie si depresie.  

Rau de miscare - Tratament

Diagnosticarea raului de miscare

Diagnosticul este clinic. Uneori, boli cerebrovasculare, ca accidentul vascular cerebral sau accidentul ischemic tranzitor pot mima raul de miscare.

Tratamentul raului de miscare

Sunt disponibile multe masuri dar toate sunt mai eficiente atunci cand sunt utilizate pentru profilaxie decat dupa ce simptomele s-au instalat.

Scopolamina se poate administra ca plastura cutanat sau forme de administrare per os. Plasturele este o alegere buna pentru calatoriile lungi deoarece aplicarea lui cu 4 ore inainte este eficienta pana la 72 de ore. La cea administrata per os este necesara repetarea dozei la 8 ore. Efectele adverse, care include somnolenta, vedere incetosata, bradicardie apar mai rar in cazul plasturilor. 

Daca apar varsaturile poate fi administrat un antiemetic rectal sau parenteral pentru a fi eficace. Daca varsaturile se prelungesc, pot fi necesare lichidele si electrolitii intravenos pentru substitutie si pentru mentinerea echilibului hidroelectrolitic.

Ghimbirul poate fi de ajutor in prevenirea raului de miscare.

Cand miscarea nu poate fi evitata, persoanele susceptibile trebuie sa-si reduca expunerea prin asezarea lor in locurile unde miscarea este minima (ex: in mijlocul vaporului langa nivelul apei, deasupra aripilor avionului, locul din dreapta soferului). O pozitie culcata cu fata in sus sau semiverticala cu capul sprijinit este optima. 

Cai de atac pentru raul de miscare

Simptomele tulburatoare ale raului de miscare se opresc de obicei atunci cand miscarea care o provoaca inceteaza. Dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Exista persoane care sufera simptome chiar si la cateva zile dupa ce calatoria s-a incheiat. Cei mai multi oameni care au suferit de rau de miscare in trecut intreaba medicul cum sa previna boala data viitoare. Urmatoarele remedii pot ajuta:

- Privind la orizont - O sugestie obisnuita este sa va uitati pur si simplu pe fereastra vehiculului in miscare si sa priviti spre orizont in directia de deplasare. Acest lucru ajuta la reorientarea sentimentului interior al echilibrului, oferind o reafirmare vizuala a miscarii.

- Tinand ochii inchisi si gafaind – Cand este intuneric sau intr-o nava fara geamuri este util sa inchideti pur si simplu ochii sau, daca este posibil, sa dormiti. Aceasta rezolva conflictul de intrare dintre ochi si urechea interna.

- Mestecati guma - Guma de mestecat este un mod simplu de a reduce boala de miscare. Aceasta are o eficienta neobisnuita pentru reducerea raului de miscare in randul celor afectati. Cu toate acestea, guma nu este singurul lucru care poate fi mestecat pentru a ameliora efectele usoare ale imbolnavirii masinii, gustarea dulciurilor putand sa reduca efectele adverse ale conflictului dintre vedere si echilibru.

- Aer curat - Aerul proaspat si rece poate ameliora usor raul de miscare, dar trebuie sa fie legata de evitarea mirosurilor nefaste, care pot agrava greata.

Rau de miscare - Preventie

Prevenirea raului de miscare

Iata cateva sfaturi importante pentru prevenirea bolilor de miscare:

 • Stai intotdeauna intr-o pozitie astfel incat ochii sa poata vedea aceeasi miscare pe care o simt corpul si urechea interioara;
 • Intr-o masina, asezati-va pe scaunul din fata si priviti peisajul indepartat;
 • Pe o barca, urcati-va pe punte si urmariti miscarea orizontului;
 • Intr-un avion, asezati-va langa fereastra si priviti afara. De asemenea, intr-un avion, alegeti un loc peste aripi unde miscarea este minimizata;
 • Nu cititi in timp ce calatoriti daca va confruntati cu raul de miscare si nu stati pe un scaun orientat inapoi;
 • Evitati mirosurile puternice si mancarurile picante sau grase imediat inainte si in timpul calatoriei.

In timp ce remediile la domiciliu sunt eficiente, medicamentele sunt, de asemenea, o modalitate buna de a preveni raul de miscare si sunt luate cel mai bine inainte de calatorie.

 • Scopolamina - cel mai frecvent medicament pentru raul de miscare. Trebuie luat inainte de inceperea simptomelor. Este disponibil sub forma de plasture care este plasat in spatele urechii cu 6-8 ore inainte de calatorie;
 • Prometazina - trebuie luata cu 2 ore inainte de calatorie. Efectele dureaza 6-8 ore. Efectele secundare pot include somnolenta si gura uscata;
 • Ciclizina - este cel mai eficient atunci cand este luat cu cel putin 30 de minute inainte de calatorie. Nu este recomandat copiilor mai mici de 6 ani, iar efectele secundare sunt similare cu scopolamina;
 • Dimenhidrinat - luat la fiecare 4-8 ore. Efectele secundare sunt similare cu scopolamina.
 • Meclizina - este cea mai eficienta atunci cand este luata cu 1 ora inainte de calatorie. Nu este recomandat copiilor sub 12 ani, iar efectele secundare pot include somnolenta si gura uscata.

Rau de miscare - Bibliografie

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical