Rau de miscare

Alte denumiri:

Raul de miscare este un complex de simptome care include greata, insotita adeseori de un disconfort abdominal, varsaturi, ameteli si alte simptome corelate.

Boala este o afectiune foarte frecventa a urechii interne. Este cauzata de miscarea repetata dintr-un vehicul sau de orice alte miscari care perturba urechea interna. Aceasta afectiune este in general numita boala de miscare. Cand mergeti pe o barca sau o nava, este denumita in mod obisnuit boala marii - dar este aceeasi tulburare.

Susceptibilitatea individuala variaza foarte mult. Apare mai frecvent la femei, incidenta variind de la sub 1% in cazul zborului cu avionul la aproape 100% in cazul calatoriilor cu vaporul pe o mare agitata.

Indivizii si animalele fara un sistem vestibular (echilibru) functional sunt imune la boala de miscare.

Medici specialiști - Neurologie , Neurologie Pediatrica , Orl și Orl Pediatrie

Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar
Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar

Orl , Orl Pediatrie și Camera De Garda

TIR
Tecuceanu Ioana Rodica
Medic Specialist
TIR
Tecuceanu Ioana Rodica
Medic Specialist

Orl

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar
Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar

Orl , Orl Pediatrie și Camera De Garda

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele raului de miscare

Rolul urechilor in raul de miscare

Urechile voastre interioare, in special, va ajuta sa va controlati sentimentul de echilibru. Ele fac parte dintr-o retea numita sistemul vestibular.

Acest sistem include trei perechi de canale semicirculare si doua sacuri, numite saccule si utricle. Ei trimit informatii creierului despre ceea ce se intampla in jurul tau.

Canalele semicirculare detin un fluid care se misca cu rotirile capului. Sacculul si utricululs sunt sensibile la gravitatie. Ei spun creierului daca esti in picioare sau te culci.

Rolul creierului in raul de miscare

Creierul tau contine toate aceste date si, de obicei, reuneste si are sens. Dar uneori creierul tau primeste semnale confuze.

De exemplu, pe un avion care zboara, simti ca te misti, dar ochii iti spun creierului ca nu par sa mergi nicaieri. Tot contrariul este adevarat. Dupa o lunga calatorie pe mare, poti sta pe uscat, dar totusi simti ca te misti.

Rezultatul este acelasi: raul de miscare.

Stimularea excesiva a aparatului vestibular (urechea interna) prin miscare reprezinta cauza primara. Caile aferente din labirint la centrul vomei din bulb nu sunt bine definite, dar raul de miscare apare numai cand nervul cranian VIII si tracturile vestibulare cerebeloase sunt intacte. 

De asemenea, raul de miscare poate aparea cand informatia vizuala, vestibulara si proprioceptiva sunt in conflict, cand modelul de miscare difera de experienta anterioara sau cand te astepti la miscare dar nu o traiesti (de ex: miscarea vazuta la televizor sau cinema). 

Stimulii vizuali (de ex: orizontul in miscare), ventilatia proasta (cu gaze, fum de tigara sau monoxid de carbon) si factorii emotionali (de ex: anxietate, frica) actioneaza impreuna cu miscarea contribuind la precipitarea atacului.

Simptome

Simptomele raului de miscare

Greata si disconfortul abdominal sunt caracteristice. Pot, de asemenea, sa apara varsaturile. Aceste simptome pot fi precedate de:

 • Cascat;
 • Hiperventilatie;
 • Salivatie;
 • Paloare;
 • Transpiratii profuze reci;
 • Somnolenta. 

Aerofagia, ametelile, cefaleea, starea de slabiciune, oboseala si lipsa concentrarii pot sa apara.

Sunt absente durerea, dispneea, tulburarile vizuale si de vorbire.

Dupa expunere prelungita la miscare, pacientul se poate adapta.Totusi, simptomele pot sa reapara daca miscarea se intensifica sau se reia dupa o scurta intrerupere. 

Raul de miscare prelungit cu varsaturi poate duce rareori la deshidratare cu hipotensiune, inanitie si depresie.  

Tratament

Diagnosticarea raului de miscare

Diagnosticul este clinic. Uneori, boli cerebrovasculare, ca accidentul vascular cerebral sau accidentul ischemic tranzitor pot mima raul de miscare.

Tratamentul raului de miscare

Sunt disponibile multe masuri dar toate sunt mai eficiente atunci cand sunt utilizate pentru profilaxie decat dupa ce simptomele s-au instalat.

Scopolamina se poate administra ca plastura cutanat sau forme de administrare per os. Plasturele este o alegere buna pentru calatoriile lungi deoarece aplicarea lui cu 4 ore inainte este eficienta pana la 72 de ore. La cea administrata per os este necesara repetarea dozei la 8 ore. Efectele adverse, care include somnolenta, vedere incetosata, bradicardie apar mai rar in cazul plasturilor. 

Daca apar varsaturile poate fi administrat un antiemetic rectal sau parenteral pentru a fi eficace. Daca varsaturile se prelungesc, pot fi necesare lichidele si electrolitii intravenos pentru substitutie si pentru mentinerea echilibului hidroelectrolitic.

Ghimbirul poate fi de ajutor in prevenirea raului de miscare.

Cand miscarea nu poate fi evitata, persoanele susceptibile trebuie sa-si reduca expunerea prin asezarea lor in locurile unde miscarea este minima (ex: in mijlocul vaporului langa nivelul apei, deasupra aripilor avionului, locul din dreapta soferului). O pozitie culcata cu fata in sus sau semiverticala cu capul sprijinit este optima. 

Cai de atac pentru raul de miscare

Simptomele tulburatoare ale raului de miscare se opresc de obicei atunci cand miscarea care o provoaca inceteaza. Dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Exista persoane care sufera simptome chiar si la cateva zile dupa ce calatoria s-a incheiat. Cei mai multi oameni care au suferit de rau de miscare in trecut intreaba medicul cum sa previna boala data viitoare. Urmatoarele remedii pot ajuta:

- Privind la orizont - O sugestie obisnuita este sa va uitati pur si simplu pe fereastra vehiculului in miscare si sa priviti spre orizont in directia de deplasare. Acest lucru ajuta la reorientarea sentimentului interior al echilibrului, oferind o reafirmare vizuala a miscarii.

- Tinand ochii inchisi si gafaind – Cand este intuneric sau intr-o nava fara geamuri este util sa inchideti pur si simplu ochii sau, daca este posibil, sa dormiti. Aceasta rezolva conflictul de intrare dintre ochi si urechea interna.

- Mestecati guma - Guma de mestecat este un mod simplu de a reduce boala de miscare. Aceasta are o eficienta neobisnuita pentru reducerea raului de miscare in randul celor afectati. Cu toate acestea, guma nu este singurul lucru care poate fi mestecat pentru a ameliora efectele usoare ale imbolnavirii masinii, gustarea dulciurilor putand sa reduca efectele adverse ale conflictului dintre vedere si echilibru.

- Aer curat - Aerul proaspat si rece poate ameliora usor raul de miscare, dar trebuie sa fie legata de evitarea mirosurilor nefaste, care pot agrava greata.

Coduri de diagnostic asociate
 • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
 • Neurologie
 • Neurologie Pediatrica
 • Orl
 • Orl Pediatrie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.