Purpura Henoch-Schönlein

Alte denumiri ale afectiunii:

Purpura alergica sau anafilactoida

Purpura Henoch-Schönlein este o vasculita care afecteaza primar vasele mici. Boala apare la copii cel mai frecvent.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie vasculara, Ecografie 2D

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Taranu Georgel,Medic Primar
Medic Primar

Purpura Henoch-Schönlein - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele purpurei Henoch-Schönlein

Purpura Henoch-Schönlein (HSP) este determinata de depunerea complexelor imune care contin Ig-A la nivelul arterelor mici cutanate sau din alte localizari, cu activarea consecutiva a complementului. Posibilii agenti declansatori cuprind virusurile care determina infectiile tractului respirator superior, medicamente, alimente, muscaturi de insecte si imunizari. Leziunea renala tipica este glomerulonefrita proliferativa focala si segmentara. 

Purpura Henoch-Schönlein - Simptome

Simptomele purpurei Henoch-Schönlein

Boala debuteaza brusc prin aparitia unei purpure palpabile care afecteaza, in mod tipic, suprafetele de extensie ale membrelor inferioare, bratelor si o banda care traverseaza fesele. Purpura poate debuta ca mici zone de urticarie care ulterior devin indurate si palpabile. Grupuri de noi leziuni pot aparea timp de mai multe zile sau saptamani. Multi pacienti prezinta si febra si poliartralgii care asociaza sensibilitate periarticulara si tumefactie la nivelul gleznelor, genunchilor, articulatiilor coxofemurale, articulatiei pumnului si coatelor. 

Manifestarile digestive sunt obisnuite si includ dureri abdominale colicative, sensibilitate la palpare si melena. Uneori se produce invaginatia intestinala. Testul pentru hemoragii oculte poate fi pozitiv.

De obicei, simptomele se remit dupa aproximativ 4 saptamani dar adesea survine cel putin o recurenta, dupa un interval liber de cateva saptamani. La majoritatea pacientilor, boala se remite fara sechele semnificative. Totusi, in unele cazuri se instaleaza insuficienta renala cronica.

Purpura Henoch-Schönlein - Tratament

Diagnosticarea purpurei Henoch-Schönlein

Diagnosticul se stabileste clinic. Purpura Henoch-Schönlein trebuie suspectata in cazul pacientilor care prezinta afectare cutanata tipica, mai ales daca acestia sunt copii. Diagnosticul clinic este confirmat prin biopsia prelevata de la nivelul leziunilor cutanate, prin care se identifica vasculita leucocitoclastica cu IgA in peretii vaselor. 

Hematuria, proteinuria si cilindrii hematici indica afectare renala. 

Tratamentul purpurei Henoch-Schönlein

Tratamentul, cu exceptia eliminarii unui eventual medicament declansator, este in primul rand simptomatic. Corticosteroizii pot ameliora artralgiile si simptomele digestive, dar nu influenteaza cursul bolii. Tratamentul imunosupresor (plus terapie intravenoasa cu metilprednisolon, urmata de administrare orala de prednison si ciclofosfamida) poate fi administrat pentru a se incerca controlul inflamatiei in cazul pacientilor la care apare boala renala severa.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical