Roseola Infantum

Despre Roseola Infantum

Roseola Infantum este o boală virală care afectează mai ales sugarii și copiii mici, cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani, cu un maximum de incidență între 6 luni și 2 ani.

Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de exantem subit, pseudo-rubeolă, exantem critic, „a șasea boală a copilăriei” sau „febra de 3 zile” și poate apărea pe tot parcursul anului, dar cele mai multe cazuri se întâlnesc primăvara și toamna, afectând în mod egal atât fetele, cât și băieții.

Infecția este contagioasă chiar înainte ca erupția cutanată să se dezvolte și se poate răspândi prin salivă sau alte picături respiratorii atunci când un copil infectat tușește, strănută sau vorbește. Perioada de incubație a Roseola Infantum la copii durează între 5 și 15 zile. Perioada de contagiozitate maximă coincide cu episodul febril, înainte de apariția erupției.

 

Cauze

Roseola Infantum este o boală cauzată de virusul herpetic uman de tip 6 sau virusul herpetic uman de tip 7. În general, este o boală foarte ușoară care nu cauzează nicio problemă pe termen lung.

Factori de risc

Principalul factor de risc pentru copii sau bebeluși este viața în comunitate, precum: creșă, școală, grădiniță.

Simptome

Adesea, primul simptom de Roseola Infantum este o stare febrilă ridicată, care începe brusc și poate ajunge la 40 de grade Celsius. Copilul este fierbinte la atingere, poate fi iritabil și supărat. Febra durează, de obicei, de la trei până la patru zile și este adesea urmată de un alt simptom: o erupție cutanată caracteristică ce ne poate ajuta să diagnosticăm Roseola.

Erupția cutanată este similară, ca aspect, cu erupția rubeolică (de aceea se numește „pseudo-rubeolă”), începe pe corp și se extinde pe brațe și picioare. Diferența dintre roseola infantum și rujeolă (o altă boală a copilăriei) este că prima apare mai rar pe față.

Erupția la Roseola Infantum durează câteva zile și este formată din mici pete și umflături roșii-rozalii (erupție maculo-papuloasă) care nu sunt pruriginoase sau dureroase, așa cum se vede în poze.

Pe lângă erupție, Roseola Infantum, la bebeluși și copii, se manifestă cu simptome asemănătoare unei răceli (guturaiul comun), care constau în:

 • Dureri în gât;
 • Dureri auriculare;
 • Pleoape umflate;
 • Inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului;
 • Pierderea sau scăderea poftei de mâncare;
 • Tuse și secreții nazale;
 • Convulsii febrile;
 • Diaree și dureri abdominale.

Diagnosticare

Diagnosticul de Roseola Infantum se pune pe baza examenului clinic și, în special, a erupției cutanate caracteristice observate în cadrul examinării. Nu sunt necesare teste specifice pentru diagnosticarea acestei boli. Uneori însă, copiilor li se vor face teste înainte de apariția erupției cutanate pentru a exclude alte cauze ale febrei mari, nu neapărat pentru a diagnostica Roseola infantum în sine.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru Roseola infantum, majoritatea cazurilor fiind ușoare și autolimitate. Virusul poate dispărea în aproximativ o săptămână, chiar și fără tratament.

Tratamentul de susținere are ca scop reducerea simptomatologiei și constă în:

 • Menținerea aportului de lichide – apă plată, ceai, soluții electrolitice de rehidratare;
 • Odihnă la pat – cel puțin până la dispariția febrei;
 • Controlul febrei cu antipiretice, precum și răcirea tegumentelor.

Erupția nu necesită tratament, deoarece nu este pruriginoasă sau dureroasă. Copiii cu imunitate deficitară pot necesita medicamente antivirale. Antibioticele nu sunt eficiente în infecțiile virale și, ca urmare, nici în tratamentul roseolei.

 

Complicații

Roseola infantum este o boală extrem de comună a copilăriei, care rareori cauzează probleme grave. Copiii care au un sistem imunitar slăbit din cauza unor afecțiuni severe, a cancerului sau bolilor autoimune, pot fi expuși riscului de pneumonie sau alte complicații.

După Roseola Infantum, sistemul imunitar își formează apărarea împotriva acesteia. Odată infectați, copiii dezvoltă o imunitate la virus, așa că este puțin probabil să facă boala a doua oară.

Totuși, câteva semne pot alerta părinții și pot urgenta prezentarea la medic:

 • Dificultăți de respirație, tuse sau alte semne de pneumonie;
 • Febră de peste 38,9°C timp de mai mult de 24 de ore, fără alte simptome;
 • Convulsii febrile (la aproximativ 10-15% din copiii cu roseola);
 • Erupție cutanată cu mâncărime ori erupție dureroasă;
 • Greață, vărsături sau diaree;
 • Semne de deshidratare, cum ar fi urină de culoare închisă și oboseală extremă.

Prevenție

Nu există un vaccin specific pentru Roseola Infantum.

O bună igienă personală și câteva măsuri generale de prevenție sunt necesare pentru prevenirea îmbolnăvirii:

 • Evitarea contactului apropiat cu cineva care este infectat;
 • Purtarea măștii de protecție;
 • Spălarea frecventă a mâinilor și folosirea dezinfectantelor când accesul la apă și săpun este limitat.

Un copil care s-a infectat va fi imun la al doilea contact cu virusul, iar Roseola Infantum la adulți apare doar dacă aceștia intră în contact cu virusul. Totuși, cei cu imunitate bună vor face forme ușoare.

Bibliografie
 1. Roseola infantum (exantem subitum), Autori:Cécile Tremblay, MDMichael T Brady, MDEditori de secțiuni:Morven S Edwards, MDMoise L Levy, MDEditor adjunct:Mary M Torchia, MD, https://www.uptodate.com/
 2. https://www.stgeorges.nhs.uk/
 3. https://www.msdmanuals.com/
 4. Roseola Infantum (Exanthem Subitum; Pseudorubella) / De Brenda L. Tesini , MD, Universitatea din Rochester, Școala de Medicină și Stomatologie.
 5. Cherry JD. Roseola infantum (exantem subitum). În: Feigin and Cherry's Textbook of Pediatric Infectious Diseases, ed. a 8-a, Cherry JD, Harrison G, Kaplan SL, et al (Eds), Elsevier, Philadelphia 2018. p.559.

Medici specialiști - Pediatrie

CD
Czika Diana
Medic Specialist
CD
Czika Diana
Medic Specialist

Pediatrie și Camera de garda

Ciaus Raluca Mihaela
Medic Primar Pediatru
Ciaus Raluca Mihaela
Medic Primar Pediatru

Pediatrie

Ionescu Daniela-Marcela
Ionescu Daniela-Marcela
Medic Primar
Ionescu Daniela-Marcela
Ionescu Daniela-Marcela
Medic Primar

Pediatrie

Antoniu Cerasela Catalina
Antoniu Cerasela Catalina
Medic Specialist
Antoniu Cerasela Catalina
Antoniu Cerasela Catalina
Medic Specialist

Pediatrie

MS
Mihailescu Sofia
Medic Primar
MS
Mihailescu Sofia
Medic Primar

Ecografie pediatrica și Pediatrie

Pavel Adriana Nicoleta
Medic Specialist, Competenta in Ecografie Generala
Pavel Adriana Nicoleta
Medic Specialist, Competenta in Ecografie Generala

Pediatrie

Iacob Daniela
Medic Primar
Iacob Daniela
Medic Primar

Pediatrie

MLS
Matesica Livia Simona
Medic Specialist
MLS
Matesica Livia Simona
Medic Specialist

Pediatrie și Camera de garda

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.