AFECȚIUNI

27 Ianuarie 2023

Durerea în gât: ce trebuie să știi?

scris de

Echipa medicală MedLife

femeie tanara cu durere si inflamatie a gatului

Durerea în gât poate fi un simptom al unei răceli comune, al unor alergii sau ale unor boli ale tractului respirator. În funcție de alte simptome care o însoțesc sau de zonele în care se manifestă durerea, diagnosticul poate fi de faringită, laringită sau amigdalită.

Durerea în gât nu trebuie ignorată și nici tratată superficial, deoarece există și riscul să indice afecțiuni mai grave, care necesită tratament sub supraveghere medicală.

Despre durerile în gât

Cel mai des durerea în gât este un simptom de răceală sau o reacție naturală a faptului că aerul din mediul înconjurător este uscat. De obicei, o astfel de durere trece de la sine în timp destul de scurt, fără să fie nevoie de tratament specific. Unele remedii naturiste și odihna pot ameliora, totuși, simptomele.

Durerea în gât poate fi însoțită de umflarea sau înroșirea zonei afectate, senzație de uscăciune și iritaţie sau senzație de arsură în gât. De asemenea, pot exista dureri la înghițire sau în timpul vorbirii, precum și răgușeală.

Alte simptome care pot apărea sunt:

 •  pierderea apetitului,
 •  dureri de cap,
 •  febră,
 •  frisoane,
 •  tuse,
 •  strănuturi,
 •  înroșirea ochilor,
 •  congestie nazală,
 •  curgerea fluidelor nazale.

Toate aceste simptome sunt normale în cazul răcelilor.

Dacă, însă, apar simptome ca stări de greață și vomă, dureri de stomac, amigdale roșii sau umflate, cu pete albe asociate cu apariția unor pete roșii pe cerul gurii, poate fi vorba despre o infecție cu streptococ.

Durerea în gât poate fi asociată și cu un mediu cu potențial iritant, cum ar fi un mediu în care există poluare sau sunt folosite substanțe chimice, așa cum sunt produsele de curățenie. Un mediu în care se fumează sau există alt tip de fum poate fi de asemenea o sursă a durerii în gât. Un factor iritant pentru gât pot fi și spray-urile cu aerosoli, cum sunt odorizantele de cameră.

Un simptom îngrijorător asociat durerii în gât poate fi prezența sângelui în salivă. Dacă apar și dificultăți la înghițire, senzație de nod în gât și răgușeală persistentă, care se accentuează progresiv, pot fi luate în considerare tumori canceroase care se localizează în zona, faringelui, a limbii sau a laringelui.

Simptome ca pierderea gustului sau a mirosului, diaree, oboseală acută și probleme cu respirația pot fi asociate și cu o infecție virală, cum este cea produsă de COVID-19.

Dacă durerea de gât persistă mai mult de o săptămână și este însoțită și de alte simptome îngrijorătoare este foarte important să se apeleze la ajutor medical.

Cauze frecvente ale durerii în gât

Infecțiile virale care se pot manifesta și prin durere în gât sunt răceala și gripa, cel mai comun întâlnite, dar poate fi vorba și despre mononucleoză (cunoscută popular drept boala sărutului), COVID-19 sau alte boli infecto-contagioase întâlnite mai des în copilărie, așa cum sunt pojarul și varicela. Infecțiile bacteriene întâlnite cel mai des sunt cele produse de streptococi. Tusea convulsivă sau difteria pot face parte, la rândul lor, dintre afecțiunile care pot genera durere în gât.

Durerea în gât poate fi cauzată și de diverse alergii, petrecerea timpului în încăperi cu aer uscat sau cu substanțe cu efect iritant. Unele medicamente pot agrava durerea în gât, printre acestea numărându-se, de exemplu, spray-urile nazale, care, mai ales folosite în exces, pot constitui un factor iritant.

Forțarea corzilor vocale prin țipete, cântat sau vorbit mult pe o tonalitate ridicată poate genera dureri în gât, însoțite sau nu de răgușeală. Unele tumori canceroase, abcese ale gâtului sau de la nivel dentar, precum și infecția cu HIV sau boala de reflux gastroesofagian pot fi afecțiuni care cauzează, printre altele, și durere în gât.

Durerea în gât poate proveni și de la rănirea zonei, cum ar fi atunci când sunt înghițite pastile mari sau îmbucături mari de mâncare. Blocarea unui aliment și forțarea expulziei prin tuse poate cauza, de asemenea iritații și ulterior dureri la nivelul gâtului.

Hiperaciditatea gastrică apărută în urma consumului unor alimente prăjite sau bogate în grăsimi poate cauza, eventual, și dureri în gât, mai ales dacă este însoțită de stări de vomă.

Intubarea oro-traheală sau unele investigații precum endoscopia digestivă superioară, cresc riscul de iritare a zonei interioare a gâtului și, implicit, pot cauza dureri.

Factori de risc

Întrucât organismul lor nu a avut timp să fie expus la virusuri și bacterii la fel de des ca cel al adulților, copiii sunt mai predispuși să se confrunte cu dureri în gât, deoarece sistemul lor imunitar nu este la fel de bine dezvoltat. Durerea în gât la copii este mai frecventă între vârstele de 3 și 15 ani și este cel mai des asociată cu faringita sau amigdalita.

O imunitate scăzută predispune organismul să contacteze diverse infecții. Există mai multe boli care pot afecta sistemul imunitar, printre care diabetul, toate tipurile de cancer sau HIV. Unele tipuri de tratamente, așa cum sunt chimioterapia sau radioterapia afectează, la rândul lor, sistemul imunitar. De asemenea, stările de stres, un stil de viață haotic sau sedentar și un regim alimentar lipsit de nutrienți pot contribui la slăbirea sistemului imunitar și implicit predispune la apariția unor afecțiuni.

Alergiile cronice, sinuzitele, expunerea la fumul rezultat din arderea unor produse chimice și fumatul, sunt factori care pot crește riscul apariției durerii în gât, cu sau fără alte simptome. Riscă să se confrunte cu dureri în gât și persoanele care respiră des pe gură, mai ales aer rece, ca rezultat al faptului că suferă des de congestie nazală (nas înfundat).

Persoanele diagnosticate cu astm se confruntă uneori și cu alte probleme în afara dificultăților respiratorii, printre acestea numărându-se și tendința de congestie nazală și de iritare a zonei gâtului, asociată și cu tratamentul specific bolii respective.

Tot în categoria factorilor de risc se înscriu și alimentele gătite cu condimente picante care, consumate în exces, constituie un factor iritant pentru gât.

Tipuri de dureri în gât

Durerea în gât poate fi descrisă drept o senzație de disconfort în zona gâtului. Aceasta poate fi legată de durerea la înghițire, dar se poate resimți și în stare normală. Poate fi vorba despre o senzație de arsură, iritație sau apăsare dureroasă.

Cel mai des, durerea se resimte în partea din spate a gâtului și poate fi slabă sau poate fi resimțită intens.

Diagnosticare

Medicul ORL va pune la început întrebări legate de simptome, va lua temperatura pacientului și se va interesa dacă există dificultăți legate de respirație sau de înghițire. De asemenea, acesta va dori să știe dacă pacientul este fumător sau dacă lucrează într-un mediu toxic, dacă durerea din gât apare recurent și dacă este un simptom regăsit și la alte persoane din aceeași locuință sau spațiu de lucru.

Ulterior vor avea loc analizele specifice, pentru a afla care este afecțiunea care dă durerea din gât și care este cea mai potrivită metodă de tratament. Se va urmări astfel dacă există o infecție și se va stabili natura acesteia, virală sau bacteriană.

Analizele de laborator vor fi efectuate în urma unui test simplu, numit exsudat faringian. Un bețișor igienic steril cu vată la capăt va fi frecat ușor de zona din interior a gâtului pentru a fi luată o mostră de secreție din acea zonă. Testul antigen poate fi făcut în câteva minute, dar un test mai sigur va fi analizat în decursul a 24 sau 48 de ore.

În cazuri mai grave, când sunt bănuite alte tipuri de afecțiuni, se pot solicita și analize de sânge și radiografii.femeie invelita intr-o patura, cu o cana de ceai in mana

Tratament pentru durerea în gât

Ca remedii pentru folosit acasă, se recomandă persoanelor care suferă de dureri în gât să încerce să se odihnească, să aibă un program de somn regulat și să bea cât mai multe lichide, în special ceai cald sau infuzie de plante medicinale cu miere. Bolnavul poate să facă și gargară cu apă sărată.

Un umidificator de aer este binevenit în astfel de perioade. Trebuie evitate elementele cu efect iritant, cum sunt fumul de țigară sau alimentele și băuturile foarte reci sau condimentele puternice. Ca și ceaiul cald, este benefică și supa de pui caldă, bogată în proteine și nutrienți care pot calma gâtul iritat.

Se pot administra acasă medicamente cu efect antiinflamator, precum și sirop de tuse, pastile sau drajeuri de tuse care conțin mentă sau eucalipt, indiferent dacă durerea de gât este sau nu însoțită de tuse. Acestea pot contribui la ameliorarea durerii în gât.

Este recomandat să fie evitate exercițiile fizice sau acțiunile care presupun efort în perioadele în care se manifestă durere în gât. Odihna și acțiunile care sunt considerate generatoare de calm și comfort contribuie la starea de bine și la grăbirea vindecării. Camera în care se odihnește bolnavul trebuie să fie aerisită și să aibă o temperatură comfortabilă.

De asemenea, este bine ca persoanele fumătoare să evite fumatul complet sau măcar să micșoreze cantitatea de fum inhalată. Sunt de evitat și persoanele fumătoare din jur, întrucât fumatul pasiv are efecte similare, fiind un factor iritant.

Tratamentul medicamentos va fi administrat conform indicațiilor medicului.

Complicații

Durerea în gât poate fi una trecătoare sau poate semnaliza afecțiuni grave, care necesită tratament țintit. Printre acestea se pot număra infecțiile asociate cu bolile cu transmitere sexuală, cum sunt chlamydia, gonoree sau sifilis.

Boli infecțioase ca scarlatina, tetanosul, ebola sau febra Dengue se înscriu și ele printre afecțiunile periculoase care pot fi asociate cu dureri în gât, alături de alte simptome. De asemenea, merită amintite afecțiuni ca toxoplasmoza sau poliomielita.

Crupul laringian este o infecție care poate genera dureri de gât. Inflamația amigdalelor, nodulii limfatici umflați și bolile virale ca oreionul, herpangina, rubeola, pojarul și varicela pot fi factori generatori ai unor simptome printre care se numără și durerile de gât.

Întrucât este o afecțiune care împiedică sau face dificilă consumul de alimente, durerea în gât pe termen lung poate contribui la scăderi în greutate sau anemii.

Prevenție

Pentru a preveni apariția durerilor în gât, este benefic consumul regulat de fructe și legume și ocazional pot fi luate și suplimente alimentare cu vitamine și minerale, care să crească imunitatea.

Este important să se bea apă regulat, pentru hidratare optimă și să se evite expunerea la fum de țigară sau alte substanțe iritante. Saliva contribuie la vindecarea naturală a gâtului, așa că pot fi folosite drajeuri sau pastile mentolate pentru stimularea naturală a salivației. Acestea au și un efect natural calmant și de ușurare a respirației.

Evitarea persoanelor bolnave și grija față de propria igienă pentru a evita contactarea unor viruși sau bacterii din mediul înconjurător sunt de asemenea utile. Ca în cazul în care deja s-a instalat boala, un umidificator de aer poate fi folositor și ca prevenție.

În perioadele foarte friguroase, este bine să se evite efortul fizic, precum și respirarea pe gură. Pot fi de ajutor fulare, eșarfe sau chiar o mască igienică pentru acoperirea gurii, astfel încât să se evite inhalarea aerului rece.

Tratamentul durerii de gât poate fi prescris corect doar cu analize făcute de medicul specialist, pentru a afla ce anume le cauzează. Dacă durerea de gât persistă, e important să fie solicitat un consult ORL. Remediile potrivite vor ușura durerea și vor grăbi timpul de vindecare. Este important să se evite administrarea de medicamente antibiotice după ureche, fără recomandare medicală. Acest obicei poate genera, ulterior, probleme mai grave decât cea care se dorea a fi tratată.

 

Bibliografie

 1. “Sore Throat - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org
 2. Watson, Stephanie. “Sore Throat 101: Symptoms, Causes, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 20 July 2022, www.healthline.com
 3. https://www.facebook.com/verywell. “Causes of Throat Pain and Treatment Options.” Verywell Health, 2018, www.verywellhealth.com
 4. Higuera, Valencia. “How to Deal with a Sore Throat.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 Jan. 2022, www.medicalnewstoday.com
 5. Soothing a Sore Throat. “Soothing a Sore Throat.” NIH News in Health, June 2017,https://newsinhealth.nih.gov

Durere Gat
ORL
Cauze durere gat


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici ORL

Doctor Bronescu Valeriu
Bronescu Valeriu
Medic Primar, Doctor in stiinte medicale
Bronescu Valeriu
Medic Primar, Doctor in stiinte medicale

DN
DAVIDESCU NICOLAE
Medic primar
DAVIDESCU NICOLAE
Medic primar

Doctor Lupescu Anemone-Sorana
Lupescu Anemone-Sorana
Medic Primar
Lupescu Anemone-Sorana
Medic Primar

MC
Marginas Corina
Medic Primar Pediatru
Marginas Corina
Medic Primar Pediatru

NE
Negoita Eugen
Medic primar
Negoita Eugen
Medic primar

Doctor Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Doctor Dumitrescu Cosette
Dumitrescu Cosette
Medic Primar
Dumitrescu Cosette
Medic Primar

Doctor Opincaru Maia
Opincaru Maia
Medic Primar
Opincaru Maia
Medic Primar

Vezi toți medicii

Programeaza-te acum pentru o consultatie O.R.L

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.