Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre rinosinuzita: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Rinosinuzita reprezintă inflamația cavităților nazale și a sinusurilor paranazale și este caracterizată prin obstrucție și/sau congestie nazală sau, alternativ, prin scurgeri sau secreții nazale. Aceste simptome pot fi însoțite de durere sau presiune facială și de pierderea parțială sau totală a mirosului.
Sinusurile paranazale sunt cavități situate deasupra și dedesubtul ochilor, precum și în interiorul nasului; sunt conectate atât între ele, cât și cu cavitățile nazale. În condiții normale sunt umplute cu aer, dar când mucoasele sunt inflamate, sinusurile se blochează și acumulează mucus, ceea ce duce la o infecție care necesită tratament.
Termenul „rinosinuzită” este folosit în loc de „sinuzită” deoarece aceasta din urmă este aproape întotdeauna însoțită de inflamația foselor nazale și, în multe cazuri, este precedată de rinită. Majoritatea pacienților prezintă, adesea, simultan simptome de rinită și de sinuzită.
Rinosinuzita poate fi clasificată în mai multe tipuri, în funcție de cauze și de durata afecțiunii:
Non-alergică: o infecție a sinusurilor care se dezvoltă după o răceală sau după infectarea cu un virus; poate fi:
Alergică: apare atunci când sistemul imunitar răspunde excesiv la un alergen, cum ar fi ambrozia, polenul, mucegaiul, părul de animale, substanțele chimice sau medicamentele; organismul produce în exces anticorpi, declanșând eliberarea unei substanțe chimice numite histamină, care provoacă un răspuns alergic. Există două tipuri de rinosinuzită alergică:
Dezvoltarea rinosinuzitei depinde de o varietate de factori genetici și de mediu, motiv pentru care este considerată a fi o boală cu cauze multifactoriale:
Factorii genetici includ:
Factorii de mediu includ:
Factori de risc asociați cu rinosinuzita pot fi de mai multe feluri:
Rinosinuzită acută: principalul factor de risc este reprezentat de modificările mecanismului de transport al mucusului; în cazul unei infecții virale, acesta se poate acumula în cavitățile nazale.
Rinosinuzită cronică: există mai mulți factori de risc:
Simptomele asociate cu rinosinuzita pot fi ușoare sau severe. Ele afectează în general cavitatea nazală, gâtul și ochii.
Severe:
Minore:
În funcție de severitatea și cronicitatea simptomelor pacientului, medicul ORL-ist va putea pune diagnosticul de rinosinuzită pe baza istoricului medical și a examenului fizic. Acesta include:
Endoscopia nazală și evaluarea imagistică nu sunt necesare pentru un diagnostic inițial în cazul niciunei forme de rinosinuzită. Cu toate acestea, pot fi utile în diagnosticul definitiv al rinosinuzitei.
Pacienții cu boală recurentă pot necesita teste imagistice. Scanarea CT a regiunii rinosinusale are două roluri majore în rinosinuzită:
Scopul principal al tratamentului rinosinuzitei este reducerea inflamației nazale, eliminarea cauzei, reducerea numărului de recidive și menținerea neobstrucționată a cavităților nazale.
Tratamentul inițial depinde de severitatea bolii. Dacă aceasta este uşoară, se începe cu un tratament simptomatic (decongestionante, soluţie salină, analgezice). Corticosteroizii topici se administrează în cazurile moderate, iar în cele severe sunt susținuți de antibiotice și corticosteroizi orali:
Terapie non-medicamentoasă: irigarea nazală cu soluție de ser fiziologic, pentru a atenua simptomele prin spălarea mucusului blocat; se utilizează atât pentru rinosinuzita acută, cât și pentru cea cronică;
Terapie medicamentoasă: include, printre altele, următoarele tratamente:
Tratament chirurgical: chirurgia rinosinusală este indicată pacienților care au rinosinuzită cronică și nu pot gestiona în alt mod simptomele; operația se efectuează sub anestezie generală și aproape întotdeauna endoscopic. Intervenția chirurgicală este individualizată pentru fiecare pacient și ajustată în funcție de amploarea bolii.
Rinosinuzita acută tinde să urmeze un curs favorabil și să aibă un prognostic bun; tratamentul adecvat reduce riscul de apariție a complicațiilor și vindecă boala. Și în cazul rinosinuzitei cronice, tratamentul asigură, în general, gestionarea bună a simptomelor.
Cu toate acestea, complicațiile rinosinuzitei nu sunt excluse și pot fi:
Acute: dacă infecția se răspândește la alte organe din organism:
Cronice: complicațiile cronice sunt, de obicei, determinate de prezența constantă a mucusului și/sau a polipilor în cavitatea nazală și în sinusurile paranazale:
Rinosinuzita poate fi prevenită respectând o serie de recomandări:
Bibliografie
Rinita vasomotorie este o afecțiune a mucoasei nazale, caracterizată prin rinoree seroasă, strănuturi și, uneori, congestie nazală, ce apare ca răspuns la o serie de...
Vezi detalii
Rinofaringita este o inflamație a mucoasei nazofaringiene (rinofaringe), adică a zonei din spatele nasului și a gâtului. Aceasta este o afecțiune comună mai ales în...
Rinofaringita este cunoscută, în mod obișnuit, ca “Răceală”. Medicii folosesc termenul de rinofaringită, în mod specific, pentru a se referi la inflamarea căilor nazale...
Roseola Infantum este o boală virală care afectează mai ales sugarii și copiii mici, cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani, cu un maximum de incidență între 6...
Rozaceea este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin recurențe frecvente, care afectează, în principal, zona centrofacială. Această afecțiune apare...
Rubeola sau pojarul german este o boală infecţioasă cunoscută mai ales prin erupția roșie caracteristică. Popular, este denumită “pojărel”. Această infecție poate...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.