Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre schizofrenie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Schizofrenia este considerată o boală psihică gravă nu numai din cauza simptomelor psihotice prin care se manifestă, dar și din cauza declinului funcțional și a deficitului cognitiv. Schizofrenia se manifestă și prin deteriorarea personalității. Boala evoluează, astfel încât invalidează pacientul. Afecțiunea se dezvoltă lent, necesită tratament medical de lungă durată, dar de vindecat nu se vindecă în totalitate. Tratamentul ajută doar pentru a fi ținută sub control. Schizofrenia poate fi asociată cu afecțiuni precum:.
Riscul de a dezvolta boala este egal în rândul femeilor și al bărbaților. Vârsta critică de dezvoltare a afecțiunii la bărbați este de 15-25 de ani și 25-30 de ani pentru femei. De asemenea, pentru femei mai există o perioadă critică, în jurul vârstei de 40 de ani.
Literatura de specialitate face referire la mai multe subtipuri de schizofrenie:
Nu se cunosc cauzele schizofreniei, încă se mai fac cercetări, dar ceea ce se știe este că boala are o componentă genetică. Astfel, cresc șansele de schizofrenie pentru copil dacă un părinte suferă de schizofrenie. Dacă ambii părinți suferă de această afecțiune, riscul pentru copil trece de 40%.
Chiar dacă nu se știe exact ce cauzează schizofrenia, cercetătorii cred că o combinație de genetică, chimia creierului și mediul înconjurător contribuie la dezvoltarea acestei tulburări. Probleme cu anumite substanțe chimice (inclusiv neurotransmițătorii numiți dopamină și glutamat) pot contribui la schizofrenie. Studiile neuroimagistice (tomografia computerizată) arată diferențe în structura creierului și în sistemul nervos central al persoanelor cu manifestări de schizofrenie.
Deși cauza exactă a schizofreniei nu este cunoscută, anumiți factori par să crească riscul apariției sau declanșării schizofreniei, și anume:
Schizofrenia implică o serie de probleme cu gândirea (cunoașterea), comportamentul și emoțiile. Semnele și simptomele pot varia de la un pacient la altul, dar de obicei implică ideile delirante, halucinațiile sau discursul dezorganizat. Cele mai comune simptome sunt:
Simptomele schizofreniei pot varia în funcție de tipul și severitatea în timp, pentru că pot exista perioade de agravare și remisiune a simptomelor. Unele simptome pot fi întotdeauna prezente.
La bărbați, simptomele schizofreniei încep, de obicei, la 20 ani. La femei, simptomele încep de obicei undeva aproape de 30 ani. Este neobișnuit că boala să fie prezentă la copiii. De asemenea, este rară pentru cei mai în vârstă de 45 de ani.
Tratarea pacientului presupune stabilirea corectă a diagnosticului. Pentru acest lucru este nevoie de o investigație imagistică cerebrală (CT sau RMN). În plus, medicul psihiatru face o analiză a simptomelor clinice. În cele mai multe cazuri, sunt recomandate anumite investigații care au rolul mai degrabă să excludă afecțiunile care pot dezvolta simptome asemănătoare schizofreniei: analize de sânge, investigații imagistice, evaluare psihologică.
Schizofrenia necesită tratament pe toată durata vieții, chiar și atunci când simptomele s-au ameliorat. Tratamentul se bazează pe medicamente și terapie psihosocială. În unele cazuri, poate fi nevoie de spitalizarea bolnavului. Un psihiatru cu experiență în tratarea schizofreniei este cel care stabilește tratamentul. Echipa de tratament poate include și un psiholog, un asistent social și un psihiatru.
Schizofrenia nu este o boală foarte rară. Statistic vorbind, un adult din 100 este diagnosticat cu această boală de-a lungul vieții.
Nu întotdeauna violența se manifestă în rândul bolnavilor de schizofrenie. Crizele violente apar mai des în cazul celor care consumă alcool sau droguri. Cei mai mulți pacienți diagnosticați cu schizofrenie nu sunt sociabili.
Schizofrenia și tulburarea de identitate disociativă sunt diferite.
Crizele de schizofrenie se pot manifesta oricând. În aceste situații, cel mai important lucru este siguranța bolnavului.
Cel mai bine este ca bolnavul să locuiască împreună cu familia, dacă membrii familiei îi acceptă afecțiunea. Dacă bolnavul nu poate locui cu familia, trebuie să fie îngrijit de o persoana care ține seamă de necesitățile bolnavului:
Da, bolnavul de schizofrenie este recomandat sa primească susținere psihologică.
Sarcomul este tumora malignă apărută în oase (sarcom osos) sau în țesuturile de legătură (țesuturi care leagă, susțin sau înconjoară părți ale corpului); acestea includ...
Vezi detalii
Scabia (termenul popular fiind râia) este o afecțiune care se dezvoltă în urma penetrării pielii de un parazit (un acarian). Scabia se manifestă prin mâncărimi intense,...
Scarlatina este o boală infecţioasă acută, caracterizată clinic prin febră, enantem (erupţie pe mucoase) şi exantem (erupție pe piele) specifice.Definiţia de caz,...
Sciatica descrie durerea de picior care este localizată în distribuția uneia sau mai multor rădăcini nervoase lombosacrate, de obicei L4-S2, cu sau fără deficit...
Scleroza multiplă (sau scleroza în plăci) este o boală neurologică progresivă cu o mare povară socio-economică (peste 2 milioane de pacienți în lume) care afectează cu...
Scleroza sistemică sau sclerodermia este o boală autoimună, care afectează pielea și organele interne. Denumirea de scleroză sistemică provine din faptul că...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.