Scleroza multipla

Alte denumiri: Scleroza in placi Scleroza diseminata Encefalomielita diseminata

Scleroza multipla (SM) este o boala potential invalidanta a creierului si maduvei spinarii (sistemul nervos central).

In SM, sistemul imunitar ataca teaca protectoare (mielina) care acopera fibrele nervoase si provoaca probleme de comunicare intre creierul dvs. si restul corpului. In cele din urma, boala poate provoca leziuni permanente sau deteriorarea nervilor.

Semnele si simptomele SM variaza mult si depind de cantitatea de afectare a nervilor si de care nervi sunt afectati. Unele persoane cu SM severa pot pierde capacitatea de a merge independent sau deloc, in timp ce altele pot experimenta perioade lungi de remisie fara simptome noi.

Nu exista remediu pentru scleroza multipla. Cu toate acestea, tratamentele pot ajuta la recuperarea rapida in urma atacurilor, pot modifica cursul bolii si pot gestiona simptomele.

Complicatiile sclerozei multiple

Persoanele cu scleroza multipla pot dezvolta, de asemenea:

 • Rigiditatea musculara sau spasme;
 • Paraliza, de obicei la nivelul picioarelor;
 • Probleme cu vezica, intestinul sau functia sexuala;
 • Modificari mentale, cum ar fi uitarea sau schimbarile de dispozitie;
 • Depresie;
 • Epilepsie.

Medici specialiști - Neurologie

Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar
Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar

Neurologie

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist
DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist

Neurologie

MF
Motoc Florentina
Medic Primar
MF
Motoc Florentina
Medic Primar

Neurologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele sclerozei multiple

Nu se cunoaste cauza sclerozei multiple. Este considerata o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi. O ipoteza etiologica este infectia cu un virus lent (neidentificat) care, odata activat, declanseaza un raspuns imun secundar. In cazul SM, aceasta defectiune a sistemului imunitar distruge substanta grasa care se acopera si protejeaza fibrele nervoase din creier si maduva spinarii (mielina).

Mielina poate fi comparata cu stratul de izolare de pe firele electrice. Cand mielina protectoare este deteriorata si fibrele nervoase sunt expuse, mesajele care calatoresc de-a lungul acelui nerv pot fi incetinite sau blocate. Nervul poate deveni, de asemenea, deteriorat.

Incidenta crescuta a afectiunii in anumite familii si alotipurile antigenelor leucocitare umane sugereaza existenta susceptibilitati genetice.

Se pare ca riscul este crescut si de fumat. Varsta de debut variaza intre 15 si 60 ani, in mod tipic fiind 20-40 de ani, femeia fiind afectata oarecum mai des decat barbatii.

Factori de risc pentru scleroza multipla

Acesti factori va pot creste riscul de a dezvolta scleroza multipla:

 • Varsta. SM poate aparea la orice varsta, dar afecteaza de obicei persoane undeva intre 16 si 55 de ani;
 • Sex. Femeile au mai mult de doua pana la trei ori mai probabil decat barbatii sa aiba SM care recidiveaza;
 • Istorie de familie. Daca unul dintre parintii sau fratii dvs. a avut SM, aveti un risc mai mare de a dezvolta boala;
 • Anumite infectii. O varietate de virusuri au fost legate de SM, inclusiv Epstein-Barr, virusul care provoaca mononucleoza infectioasa;
 • Climat. SM este mult mai frecventa in tarile cu clima temperata, inclusiv Canada, nordul Statelor Unite, Noua Zeelanda, sud-estul Australiei si Europa;
 • Vitamina D. Avand un nivel scazut de vitamina D si o expunere scazuta la lumina soarelui este asociat cu un risc mai mare de SM;
 • Anumite boli autoimune. Aveti un risc usor mai mare de a dezvolta SM daca aveti boala tiroidiana, diabet tip 1 sau boala inflamatorie intestinala;
 • Fumat. Fumatorii care se confrunta cu un eveniment initial de simptome care pot semnala SM au mai multe sanse decat nefumatorii sa dezvolte un al doilea eveniment care confirma recidiva SM.

Simptome

Simptomele sclerozei multiple

Semnele si simptomele sclerozei multiple pot diferi foarte mult de la o persoana la alta si pe parcursul bolii, in functie de localizarea fibrelor nervoase afectate. Simptomele afecteaza adesea miscarea, cum ar fi:

 • Amorteala sau slabiciune la unul sau mai multe membre care apar de obicei pe o parte a corpului la un moment dat sau picioarele si trunchiul;
 • Senzatii de soc electric care apar cu anumite miscari ale gatului, in special aplecarea gatului inainte (semn Lhermitte);
 • Tremur, lipsa de coordonare sau mers nesigur.

Problemele de vedere sunt, de asemenea, frecvente, inclusiv:

 • Pierderea partiala sau completa a vederii, de obicei la un ochi la un moment dat, adesea cu durere in timpul miscarii ochilor;
 • Viziune dubla prelungita;
 • Vedere incetosata.

Simptomele sclerozei multiple pot include, de asemenea:

 • Vorbire neclara;
 • Oboseala;
 • Ameteala;
 • Durere in anumite parti ale corpului;
 • Probleme cu functia sexuala, intestinala si vezica.

Cursul bolii

Majoritatea persoanelor cu SM au un curs de boala recidivant-remitent. Ei au perioade de simptome noi sau recidive care se dezvolta peste zile sau saptamani si, de obicei, se imbunatatesc partial sau complet. Aceste recidive sunt urmate de perioade linistite de remisie a bolii care pot dura luni sau chiar ani.

Cresterile mici ale temperaturii corpului pot agrava temporar semnele si simptomele SM, dar acestea nu sunt considerate recidive ale bolii.

Aproximativ 60 pana la 70 la suta dintre persoanele cu SM recidivant-remisor dezvolta in cele din urma o progresie constanta a simptomelor, cu sau fara perioade de remisie, cunoscute sub numele de SM secundar-progresiv.

Inrautatirea simptomelor include de obicei probleme cu mobilitatea si mersul. Viteza de evolutie a bolii variaza mult in randul persoanelor cu SM secundar-progresiv.

Unele persoane cu SM prezinta un debut treptat si o evolutie constanta a semnelor si simptomelor fara recidive. Aceasta este cunoscuta sub numele de SM primar-progresiv.

 

Tratament

Diagnosticarea sclerozei multiple

Diagnosticul se face pe baza istoricului de remisiune si exacerbare a simptomatologiei clinice, la care se adauga evidentierea obiectiva a cel putin doua anomalii neurologice disticte, prin intermediul semnelor clinice, rezultatul testelor, leziunile de pe imaginile RMN sau a altor criterii, in functie de simptome.

SM este suspectata la pacientii ce prezinta nevrita optica, oftalmoplegie internucleara sau alte simptome tipice de SM, in special daca deficitele sunt multifocale sau intermitente. Se efectueaza investigatii imagistice RMN, cerebrale si spinale. Daca rezultatele RMN si datele clinice obtinute sunt echivoce este necesara efectuarea altor teste pentru obiectivarea anomaliilor neurologice distincte. Asemenea teste incep de obicei cu examenul LCR si, daca este necesar, cu potentiale evocate cerebral. 

Cea mai sensibila investigatie pentru SM ramane RMN, putand exclude alte afectiuni tratabile ce mimeaza SM (ex. leziunile nedemielinizante de tipul chistului subarahnoidian, tumori de foramen magnum). RMN cu substanta de contrast poate diferentia leziunile inflamatori acute de placi mai vechi. Poate fi efectuat si CT cu substanta de contrast. 

Potentialele evocate (intarzieri ale raspunsurilor electrice la stimularea senzoriala) sunt adesea mai sensibile pentru SM decat semnele si simptomele bolii. Potenialele evocate vizuale sunt sensibile si de folos la pacientii fara leziuni confirmate de nervi cranieni (ex. cei ce prezinta doar leziuni medulare). 

In unele cazuri trebuie excluse anumite boli sistemice (ex. LES-lupus eritematus sistemic) si infectioase (ex. boala Lyme) prin efectuarea analizelor de sange de rutina. 

Medicul poate recomanda si:

 • Testele de sange, pentru a ajuta la excluderea altor boli cu simptome similare cu SM. In prezent, sunt in curs de dezvoltare teste pentru verificarea biomarkerilor specifici asociati cu SM si pot contribui, de asemenea, la diagnosticarea bolii;
 • Punctie lombara, in care o proba mica de lichid este indepartata din canalul spinal pentru analize de laborator. Acest esantion poate arata anomalii ale anticorpilor asociati cu SM. O apasare a coloanei vertebrale poate ajuta, de asemenea, sa excluda infectiile si alte afectiuni cu simptome similare cu SM.
 • Testele potentiale evocate, care inregistreaza semnalele electrice produse de sistemul dvs. nervos ca raspuns la stimuli. Un test potential evocat poate utiliza stimuli vizuali sau stimuli electrici, in care urmariti un model vizual in miscare, sau impulsuri electrice scurte ce sunt aplicate nervilor din picioare sau brate. Electrozii masoara cat de rapid se deplaseaza informatia pe caile nervoase.

Tratamentul sclerozei multiple

Evolutia este foarte variabila si greu de prezis. La cei mai multi pacienti, in special la cei ce au debutat cu nevrita optica, remisiunile pot varia intre luni si mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, anumiti pacienti, in special daca este vorba de barbati a caror boala a debutat la varsta a doua, pot avea atacuri frecvente, prezentand rapid incapacitatea functionala. Fumatul poate accelera evolutia bolii. 

Telurile tratamentului includ scurtarea episoadelor de acutizare, scaderea frecventei exacerbarilor si ameliorarea simptomatologiei. Deosebit de importanta este mentinerea capacitatii de lucru a pacientului. Exacerbarile acute ce produc deficite obiective suficient de severe pentru a determina afectare functionala (ex. pierderea vederii, a fortei sau a coordonarii motorii) sunt tratate prin scurte cure de corticoterapie. 

Terapia imunomodulatoare diminua frecventa exacerbarilor acute si amana eventuala incapacitate functionala. Printre medicamentele imunomodulatoare se numara interferonul (IFN). In cazul de SM constant progresiva poate fi de ajutor administrarea unui imunosupresant mitoxantrone. Natalizumab administrat sub forma de perfuzie lunara reduce numarul de atacuri si de noi leziuni cerebrale.

Antrenamentul mersului si exercitile fizice pot fi de ajutor in cazul membrelor slabite si spastice. Pacientii trebuie sa pastreze, pe cat posibil, o viata normala si activa dar trebuie sa evite suprasolicitarea, oboseala si expunerea la caldura excesiva.

Tratamente pentru semne si simptome SM

Kinetoterapie pentru scleroza multipla

Un terapeut fizic sau ocupational va poate invata exercitii de intindere si intarire si va poate arata cum sa folositi dispozitivele pentru a va facilita indeplinirea sarcinilor zilnice.

Kinetoterapia impreuna cu utilizarea unui ajutor pentru mobilitate, atunci cand este necesar, pot ajuta, de asemenea, la gestionarea slabiciunii picioarelor si a altor probleme de mers adesea asociate cu SM.

Relaxante musculare. Puteti prezenta rigiditate musculara dureroasa sau incontrolabila sau spasme, in special la nivelul picioarelor. Pot fi utile relaxantele musculare, cum ar fi baclofenul si tizanidina.

Medicamente pentru reducerea oboselii. Amantadina, modafinil si metilfenidat pot fi de ajutor in reducerea oboselii legate de SM. Pot fi recomandate unele medicamente utilizate pentru tratarea depresiei, inclusiv inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei.

Medicamente pentru a creste viteza de mers. Dalfampridina poate ajuta la cresterea usoara a vitezei de mers la unele persoane. Persoanele cu antecedente de convulsii sau disfunctii renale nu ar trebui sa ia acest medicament.

Alte medicamente. De asemenea, medicamentele pot fi prescrise pentru depresie, durere, disfunctie sexuala, insomnie si probleme ale controlului vezicii urinare sau ale intestinului care sunt asociate cu SM.

Coduri de diagnostic asociate
 • Scleroza Multipla
Specialități asociate
 • Neurologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.