Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Râie
Descoperă informații utile despre scabie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Scabia (termenul popular fiind râia) este o afecțiune care se dezvoltă în urma penetrării pielii de un parazit (un acarian). Scabia se manifestă prin mâncărimi intense, bubițe roșii care apar între degete, între pliurile pielii, la încheieturi și în zona genitală (scabia genitală), dar şi leziunile specifice de grataj. Scabia este o afecțiune contagioasă ce se transmite prin contact direct sau indirect. Afecțiunea se tratează ușor: există medicamente care se aplică pe piele și distrug acarienii și ouăle acestora. Chiar și așa, însă, mâncărimea poate să se manifeste câteva săptămâni după începerea tratamentului.
Scabia este una dintre cele mai întâlnite patologii dermatologice în țările în curs de dezvoltare şi la persoanele care trăiesc în condiţii precare de igienă. Uneori, diagnosticul scabiei este dificil de stabilit, deoarece semnele afecțiunii pot apărea în zile sau săptămâni după infectare.
Literatura de specialitate menționează câteva tipuri de scabie:
Scabia apare în urma infecţiei cu parazitul numit Sarcoptes scabiei var hominis, care este atras de căldura sau de mirosul corpului uman. Depune ouă pe sub piele, iar larvele se maturizează și se răspândesc în alte zone ale pielii sau pe alte persoane. Mâncărimea specifică bolii rezultă din reacția alergică normală a corpului la prezența acestor acarieni.
Factorii de risc în cazul scabiei sunt:
Perioada de incubație a scabiei este de 2-6 săptămâni. După această perioadă, apar:
Specific scabiei este faptul că indiferent de locul în care s-a produs contaminarea, parazitul se va stabili în alte locuri (zone de elecție). Poate fi vorba despre:
La bebeluși și la copii, zonele preferate de acarian sunt:
Important de știut!
Medicul stabilește diagnosticul astfel:
O persoană poate fi diagnosticată cu scabie chiar dacă acest diagnostic nu poate fi confirmat.
Este indicat să se ajungă la medic în următoarele cazuri:
Cum poti scapa de scabie? Tratamentul în cazul scabiei se duce pe mai multe planuri:
Cea mai frecventă complicație a scabiei o reprezintă infecția bacteriană streptococică ori stafilococică a pielii. Ea apare din cauza scărpinatului intens. Starea se complică și mai mult dacă se infectează folicurii piloși. Este posibil ca medicul de la specialitatea dermatovenerologie să recomande antibiotice pentru tratarea infecției de la nivel cutanat. În cele mai multe cazuri, pielea devine roșie și îngroșată.
Epidemia de scabie în școli se poate preveni prin controlul pielii, izolarea și tratarea cazurilor identificate, dar și a contacților acestora, chiar în lipsa simptomelor clinice.
Prezintă risc de îmbolnăvire dormitul în același pat cu lenjeria neschimbată după o persoană care are scabie. De asemenea, ștersul cu prosopul de care s-a șters un bolnav care are scabie crește riscul de îmbolnăvire.
Pruritul poate apărea la 1 – 4 zile dar și la 4-6 săptămâni de la infectare. În toată această perioadă, pacientul este contagios.
Scabia se poate manifesta la orice vârstă. De asemenea, boala afectează ambele sexe. Cu toate acestea, cei mai afectați sunt copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
Bibliografie
Sarcina oprită din evoluție este o afecțiune ce are loc la orice etapă pe parcursul sarcinii. După 24 de săptămâni, când fătul este viabil, această situaţie poarte...
Vezi detalii
Sarcoidoza este o afecțiune care face ca sistemul imunitar să reacționeze excesiv și să producă noduli numiți și granuloame. În funcție de locație și dimensiune,...
Sarcomul este tumora malignă apărută în oase (sarcom osos) sau în țesuturile de legătură (țesuturi care leagă, susțin sau înconjoară părți ale corpului); acestea includ...
Scarlatina este o boală infecţioasă acută, caracterizată clinic prin febră, enantem (erupţie pe mucoase) şi exantem (erupție pe piele) specifice.Definiţia de caz,...
Schizofrenia este considerată o boală psihică gravă nu numai din cauza simptomelor psihotice prin care se manifestă, dar și din cauza declinului funcțional și a...
Sciatica descrie durerea de picior care este localizată în distribuția uneia sau mai multor rădăcini nervoase lombosacrate, de obicei L4-S2, cu sau fără deficit...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.