Despre tendinita achileană
Tendinita reprezintă procesul acut inflamator provocat de un traumatism, de o suprasolicitare sau de lipsa pregătirii fizice la nivelul unei porțiuni sau a întregului tendon.
Tendonul este structura fibroasă formată din colagen tip 1, care face legătura între muşchi și os. Tendonul lui Ahile (achilean) este cel mai lung și mai puternic tendon, care leagă musculatura posterioară a gambei de osul calcaneu. Acesta este înconjurat de o teacă subţire, numită paratenon, care asigură o fricţiune minimă în timpul mişcării. Tendonul achilean este slab vascularizat, având o regiune hipovasculară situată la 2-6 cm deasupra inserţiei calcaneene şi este implicat în flexia plantară, de ridicare şi coborâre a călcâiului, mişcare esenţială în timpul mersului, alergării și săriturilor.
Cauze
Tendinita achileană poate avea cauze diverse:
Locoregionale:
- vârsta;
- sexul;
- boli/ tulburări metabolice;
- tulburări ale staticii piciorului;
- tulburări neurologice, precum dismetria;
- deficit muscular la nivelul gambei, până la disfuncţie sau insuficienţă gastronecmiană;
- variante anatomice ale muşchiului plantar;
- vascularizaţia tendonului achilian;
- torsiuni ale tendonului achilian;
- alunecarea fibrelor care formează tendonul achilian;
- instabilitate laterală a geznei.
Externe:
- suprasolicitare mecanică;
- supunerea la efort constant al piciorului și gleznei;
- încălţăminte neadecvată;
- obezitate;
- tratament medicamentos (corticosteroizi, anabolizanţi);
- stretching insuficient înaintea efortului fizic propriu-zis;
- exerciţii pe o duprafaţă dură;
- traumatism direct.
Factori de risc
Prevalenţa leziunilor tendinoase la o mie de ore de alergare este cuprinsă între 2,3 și 59 de leziuni, aceasta crescând odată cu înaintarea în vârstă.
Sporturile individuale provoacă leziuni achiliene, mai ales la nivelul zonei de inserţie.
Bărbații sunt de trei ori mai predispuşi la apariţia leziunilor tendinoase achiliene decât femeile.
Simptome
Simptomatologia tendinitei achilene are un caracter acut și se manifestă prin durere locală, inflamaţie și redoare de-a lungul tendonului achilian. Acest tip de durere începe ca o înţepătură în spatele gleznei sau deasupra călcâiului, după efort fizic prelungit sau extrem de intens.
Diagnosticare
Diagnosticul este, în mare măsură, clinic, stabilit de medicul ortoped pe baza caracterelor acute și sediului durerii post efort fizic intens, a prezenţei probabile la palpare a unei tumefacţii la nivelul tendonului achilian, fără depistarea clinică a discontinuităţii tendinoase.
Diagnosticul clinic este susținut imagistic de examenul radiologic local, efectuat pentru excluderea unor afecţiuni osoase sau a maladiei Haglund, această investigație fiind opţională.
Examenul ecografic poate fi de mare ajutor, indicând îngroşarea tendonului cu hiperemie asociată și hipervascularizaţie locală.
Examenul de rezonanţă magnetică aduce cele mai importante informații legate de starea tendonului și de relaţia leziunii cu reperele osoase adiacente.
Tratament
În funcție de stadiul tendinopatiei, de simptomatologie, vârstă şi nivelul sportiv, tratamentul poate fi:
Conservator: prima linie de tratament al tendinitei achiliene constă în:
- reducerea intensităţii activităţii fizice, până la repaus local;
- tratament antiinflamator nesteroidian sistemic;
- echilibrarea piciorului prin purtarea de încălţăminte care să scadă presiunea asupra tendonului achilian (toc între doi şi patru cm) sau orteze speciale;
- exerciţii de stretching împreună cu fizioterapie: pot reduce semnificativ nivelul durerii;
- crioterapie;
- kinetoterapie cu mişcări de încărcare progresivă a tendonului achilian;
- tratament cu unde de șoc extracorporeală (E.S.W.T.): poate scădea intensitatea durerii, crește mobilitatea locală și poate ameliora calitatea vieții după patru săptămâni de tratament;
- procedurile de fizioterapie îmbunătăţesc semnificativ simptomatologia locală. Chirurgical: este rezervat pacienţilor la care tratamentul conservator nu dă rezultate sau celor cu activitate fizică medie-înaltă (sportivi de performanță), având o rată de succes important. Constă în eliminarea leziunii tendinoase și sutura acesteia sau reinserţia, în funcție de zona afectată.
Complicații
Tendinita achiliană are un prognostic bun, cu condiţia ca tratamentul să fie precoce și adecvat.
Complicaţia principală este reprezentată de ruptura totală a tendonului achilian.
Tendinita, care apare, de obicei, în regiunea hipovasculară, netratată la timp se transformă în tendinoza achiliană (cronicizarea afecţiunii), care duce în final la ruptură totală.
Prevenție
O încălzire sportivă corectă și un stretching adecvat pot scădea incidenţa apariţiei tendinitei achiliene.
Evitarea efectuării de exerciții fizice pe teren dur sau adaptarea încălţămintei la suprafața de antrenament scad, de asemenea, riscul de apariţie a tendinitei achiliene.
Scăderea intensităţii și frecvenţei activităţii sportive, odată cu înaintarea în vârstă, sau abordarea unor sporturi cu un impact mai redus asupra articulaţiilor gleznei sau piciorului, pot ajuta, de asemenea.
Tratamentul precoce, adecvat și personalizat al tendinitei achiliene scade semnificativ cronicizarea afecţiunii și, în consecinţă, posibilitatea rupturii tendonului achilian.
Alte afecțiuni similare
Tahicardie
Tahicardia este termenul medical folosit pentru o frecvență cardiacă de peste 100 de bătăi/ minut. Există mai multe tipuri diferite de tahicardie, unele cu ritm regulat,...
Vezi detalii
Tahipnee
Tahipneea reprezintă respirația rapidă și superficială. Dacă ritmul respirator devine brusc rapid, apoi revine la normal, se numește tahipnee tranzitorie. Condiția este...
Vezi detalii
Talasemie
Talasemiile sunt un grup de afecțiuni ereditare caracterizate prin afectarea sintezei lanțurilor de globină. Globina este o proteină și reprezintă principalul component...
Vezi detalii
Tendinita si tenosinovita
Tendinita si tenosinovita sunt afectiuni degenerative (tendinopatii) si se asociaza infamatia (tendinita) unui tendon sau a sinovialei acestuia...
Vezi detalii
Tetanos
Afecțiunea cunoscută cu numele de tetanos este o infecție cauzată de bacteria Clostridium tetani. Când această bacterie ajunge în organism, produce o toxină care...
Vezi detalii
Tetraplegie
Tetraplegia este un tip de deficit neurologic în care se pierde complet posibilitatea mișcărilor celor patru membre, uneori însoțită și de slăbiciune musculară la...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.