Tendinita si tenosinovita

Tendinita si tenosinovita sunt afectiuni degenerative (tendinopatii) si se asociaza infamatia (tendinita) unui tendon sau a sinovialei acestuia (tenosinovita).

Tendinopatia implica leziunea sau modificarea degerenativa (uneori insotita de depunerea de calciu) a tendonului. Tendinita si tenosinovita se datoreaza inflamatiei, tenosinovita fiind mai frecventa.

Cele mai frecvent afectate sunt umarul si tendoanele asociate (tendoanele muschilor centurii rotatirilor), apoi tendonul capului lung al muchiului biceps, tendonul flexor radial si ulnar al carpului, tendonul flexorului degetelor, tendonul popliteu, tendonul lui Ahile, tendonul abductor lung al policelui si extensor scurt al policelui, ce au aceeasi teaca sinoviala.

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Medic Specialist
Voinescu Doina Carina, Medic Specialist
Profesor...
Posea Alina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist

Tendinita si tenosinovita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele tendinitei si tenosinovitei

Cauza este frecvent necunoscuta. 

Marea majoritate a cazurilor apar la persoanele de varsta medie si inaintata, odata cu scaderea vascularizatiei tendoanelor si se considera ca microtraumele contribuie la aparitia acestora. Trauma majora sau repetata, intinderea sau exercitiile fizice excesive (gresit efectuate) ii favorizeaza aparitia. Tendinita poate fi legata de boli sistemice (cel mai frecvent poliartrita reumatoida, scleroza sistemica, guta, artrita reactiva, diabet si, foarte rar, amiloidoza sau valori marcat crescute ale colesterolului). La tinerii adulti, mai ales femei, infectia gonococica diseminata poate cauza tensinovita migratorie.

Tendinita si tenosinovita - Simptome

Simptomele tendinitei si tenosinovitei

Simptomatologia include, de obicei, durere la miscare si sensibilitate la palapare. Degenerescanta sau inflamatia tendinoasa cronica pot cauza cicatrici ce scad capacitatea de miscare.

Tendinita si tenosinovita - Tratament

Diagnosticarea tendinitei si tenosinovitei

Diagnosticul este clinic.

Tendoanele afectate sunt de obicei dureroase la miscare, tecile lor sinoviale pot fi tumefiate si pot acumula lichid. Tumefactia poate fi vizibila sau doar palpabila. In scleroza sistemica, teaca sinoviala poate sa ramana uscata, dar apare frecarea ce poate fi simtita sau auzita cu stetoscopul cand tendonul se misca in teaca sinoviala. De-a lungul tendonului poate exista sensibilitate locala la palpare de intensitate variabila.

Tendinita muschilor centurii rotatorilor umarului este cea mai comuna cauza de durere a umarului. Depozitele de calciu la nivelul tendonului sunt uneori vizibile pe radiografie.

Tendinita bicipitala se manifesta cu durere a tendonului bicepsului, agravata de flexia umarului sau supinatia antebratului cu opunere de rezistenta. Exercitatea de presiune asupra canalului bicepsului de la nivelul humerusului prin rularea tendonului bicipital sub degetele examinatorului produce durere.

Tenosinovita flexorilor palmari este una dintre cele mai comune afectiuni musculo-scheletale si este frecvent trecuta cu vederea. Durerea apare pe fata palmara a degetelor cu posibila iradiere diatala. Diagosticul pozitiv se stabileste daca apar urmatoarele: durere la palpare, tumefactie sau noduli la nivelul tendonului sau tecii sinoviale. In fazele avansate, la flexia degetelor apare o pocnitura.

Tratamentul tendinitei si tenosinovitei

Tratamentul include repaus, antiinflamatoare nesteroidiene si, uneori, injectarea de corticosteroizi.

Simptomele sunt ameliorate prin repaus sau imobilizarea tendonului, aplicarea locala de caldura in cazul inflamatiei cronice sau aplicatii reci in cazul inflamatiei acute si doze mari de antiinflamatoare nesteroidiene pentru 7-10 zile. 

Indomatocinul sau colchicina pot fi folositoare daca boala subiacenta este guta. Dupa ce este controlata inflamatia, exercitiile ce cresc gradat capacitatea de miscare trebuie efectuate de mai multe ori pe zi, mai ales pentru umar, unde cotracturile apar rapid.

Injectarea in teaca sinoviala a corticosteroizilor cu eliberare lenta poate fi utila. 

Explorarea chirurgicala si excizia depozitelor de calciu sau repararea tendoanelor muchilor centurii rotatorilor si terapia prin exercitii fizice gradate sunt rareori necesare in cazurile persistente. 

Interventia chirurgicala este rareori necesara pentru excizia cicatricilor ce limiteaza functionarea sau, asa cum se intampla in poliartrita reumatoida, pentru tenosinovectomia din inflamatiile cronice.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical