Informații generale
Determinarea anticorpilor anticardiolipinici poate fi cerută de medicul specialist atunci când există suspiciunea de formare anormală a cheagurilor în vene și artere şi la persoanele cu lupus eritematos sistemic, tromboze sau în sindromul antifosfolipidic.
Anticorpii anticardiolipinici reprezintă anticorpi produși de sistemul imunitar, fiind responsabili pentru formarea anormală a cheagurilor în vene și artere. Aceștia se pot întâlni la persoanele ce prezintă lupus eritematos sistemic, tromboze sau în sindromul antifosfolipidic. Anticorpii anticardiolipinici sunt cei mai frecvenți anticorpi antifosfolipidici, fiind anticorpi asociați cu probleme de coagulare sau lupus. Adesea, anticorpii anticardiolipinici pot fi detectați împreună cu anticoagulantul lupic sau anticorpi anti-β2 glicoproteina-1.
Anticorpii anticardiolipinici IgM se formează în timpul răspunsului inflamator, însă se întâlnesc destul de rar, iar, adesea, pentru confirmarea unei afecțiuni, medicul specialist poate recomanda și dozarea anticorpilor IgG.
Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună ce se caracterizează de prezența anticorpilor antifosfolipidici persistenți, la care se adaugă dezvoltarea trombozei vasculare și chiar pierderea sarcinilor de mamă. Instalarea sindromului antifosfolipidic în organism este marcată de o dereglare a sistemului imunitar, în care corpul atacă proteinele ce sunt legate de fosfolipide, ducând la formarea de cheaguri de sânge la nivelul arterelor și venelor și chiar la preeclampsie în timpul sarcinii.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anticardiolipinici IgM
Determinarea anticorpilor anticardiolipinici IgM poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:
- tromboză arterială sau venoasă;
- avorturi spontane repetate;
- pacientul prezintă lupus eritematos sistemic;
- pentru diagnosticarea sindromul antifosfolipidic;
- în caz de trombocitopenie.
Procedura de recoltare
Determinarea anticorpilor anticardiolipinici IgM nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial (după masă).
Interpretare rezultate
Rezultatele testului* ce dozează anticorpii anticardiolipinici IgM nu diferă în funcție de sex sau vârstă și se prezintă sub forma de:
- Negativ: <13.0 U MPL/ml
- Echivoc: 13.0 - 14.9 U MPL/ml
- Slab pozitiv: 15.0 - 39.9 U MPL/ml
- Moderat pozitiv: 40.0 - 79.9 U MPL/ml
- Intens pozitiv: > 80.0 U MPL/ml
MPL reprezintă unități fosfolipide IgM. O unitate MPL este echivalentul a 1 microgram de anticorp IgM.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Interferențe și limite
Probele intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. În anumite situații, anticorpii anticardiolipinici pot fi depistați și la persoane sănătoase. Rezultatele trebuie interpretate de medicul specialist, în context clinic.
Valori crescute
Valori crescute ale testului pot fi specifice afecțiunilor precum sindrom antifosfolipidic, tromboză sau lupus eritematos sistemic. Pentru confirmarea rezultatelor, medicul specialist poate recomanda și dozarea anticorpilor de tip IgG.
Valori scăzute
Valorile scăzute ale testului pot exclude prezența sindromului fosfolipidic. Dacă simptomatologia este prezentă, medicul specialist poate recomanda realizarea unor teste suplimentare.
Bibliografie
- Swadźba J;Musiał J;Jankowski M;Bednarczyk M;Dyczek A;Szczeklik A. “[Laboratory Diagnosis of Lupus Anticoagulant].” Polski Merkuriusz Lekarski : Organ Polskiego Towarzystwa Lekarskiego, vol. 1, no. 5, 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Silvia, Harris,. “Anticardiolipm Antibodies: Specificity and Function - E.N. Harris, Silvia Pierangeli, 1994.” Lupus, 2016, https://journals.sagepub.com
- Kelchtermans, Hilde, et al. “IgG/IgM Antiphospholipid Antibodies Present in the Classification Criteria for the Antiphospholipid Syndrome: A Critical Review of Their Association with Thrombosis.” Journal of Thrombosis and Haemostasis, vol. 14, no. 8, 1 Aug. 2016, pp. 1530–1548, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1111/jth.13379
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.