Informații generale
Anticorpii anti-Yo (cunoscuți și sub denumirea de anticorpi citoplasmatici al celulelor Purkinje de tip 1) fac parte din categoria anticorpilor anti-neuronali și sunt determinați pentru diagnosticul sindroamelor neurologice paraneoplazice.
Sindroamele paraneoplazice neurologice sunt efecte la distanță ale neoplaziei și sunt mediate imun în majoritatea cazurilor. Au fost asociate cu mai puțin de 1% dintre tipurile de cancer, inclusiv carcinomul pulmonar cu celule mici, limfomul Hodgkin, cancerul de sân și afecțiunile maligne ginecologice. În momentul apariției acestor sindroame, un procent crescut al pacienților nu are diagnostic cert de malignitate.
Anticorpii anti-Yo sunt foarte specifici, fiind tipul de anticorpi cel mai frecvent identificat la pacienții cu sindroame neoplazice neurologice, urmat de prezența anticorpilor anti-Hu, anti-Tr și anti-mGluR1. Fiecare dintre acești anticorpi este asociat cu diferite tipuri de tumori și, din cauza faptului ca sindromul paraneoplazic neurologic se poate prezenta cu luni sau chiar ani până la diagnosticarea cancerului, tipul anticorpului ghidează căutarea cancerului primar.
Sindromul paraneoplazic neurologic mediat de anticorpii anti-Yo are o predominanță feminină și tinde să apară la femeile cu vârsta de peste 60 de ani. Dintre pacienții cu anticorpi anti-Yo prezenți, 75% au o malignitate ginecologică pelviană, iar 10%-15% au cancer de sân.
Prin definiție, sindromul paraneoplazic neurologic este observat în absența metastazelor cerebrale sau a invaziei directe a sistemului nervos central și nu este un efect secundar al tratamentului, tulburărilor metabolice sau al infecției. Acest sindrom se prezintă, de obicei, ca ataxie acută sau subacută, moderată până la severă, a trunchiului și membrelor, nistagmus (mișcări ritmice și involuntare ale globilor oculari), vertij, disartrie (tulburare motorie de vorbire cauzată de slăbiciunea grupelor musculare implicate în vorbire sau de pierderea capacității de coordonare a acestora) și, uneori, diplopie (vedere dublă) sau oscilopsie (problemă de vedere în care obiectele par că se mișcă sau vibrează, în timp ce acestea, de fapt, stau pe loc).
Țintele anticorpilor anti-Yo sunt celulele Purkinje ale cerebelului. Aceste celule Purkinje sunt un tip unic de neuron specific cortexului cerebelos și sunt remarcabile datorită ramificațiilor dendritelor care le oferă capacitatea de a integra cantități mari de informații. Acești neuroni sunt necesari pentru o mișcare bine coordonată, dar și în alte domenii de funcționare cerebrală, cum ar fi cogniția și emoția.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Yo
Determinarea anticorpilor anti-Yo este recomandată pentru diagnosticarea unor afecțiuni neurologice de cauză neprecizată.
Procedura recoltare
Determinarea anticorpilor anti-Yo se realizează dintr-o probă de sânge recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial.
Acești anticorpi pot fi analizați și din lichid cefalorahidian.
Nu este necesară o altă pregătire a pacientului.
Interpretare rezultate
Laboratorul MedLife utilizează imunofluorescența indirectă pentru a titra anticorpii anti-Yo în ser. Intervalul de referință* nu variază în funcție de vârsta și sexul pacientului: negativ: < 1:100 (titru).
*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.
Interferențe și limite
Serurile intens hemolizate, lipemice, contaminate bacterian, expuse la temperaturi ridicate sau cele care conțin anticoagulanți pot afecta rezultatele testului.
Rezultat pozitiv
Un rezultat pozitiv pentru anticorpii anti-Yo impune căutarea unei tumori maligne responsabile de sindromul paraneoplazic neurologic.
Rezultat negativ
Pacienții sănătoși nu prezintă în ser anticorpii anti-Yo.
Bibliografie
- Melanie Le May, and Susan Dent. “Anti-Yo Antibody–Mediated Paraneoplastic Cerebellar Degeneration Associated with Cognitive Affective Syndrome in a Patient with Breast Cancer: A Case Report and Literature Review.” Current Oncology, vol. 25, no. 6, 1 Dec. 2018, pp. 585–591, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.3747/co.25.4106
- Paul, Manika S, and Faten Limaiem. “Histology, Purkinje Cells.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 14 Nov. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Avino, Gianluca, et al. Anti-Yo Paraneoplastic Cerebellar Degeneration and Breast Cancer: A Long Survival of Persistent Cerebellar Syndrome. Vol. 1, no. 1, 29 Nov. 2022, pp. 5–8, www.mdpi.com https://doi.org/10.3390/sclerosis1010002
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.